Skocz do zawartości

[Hamulce] Kross level B4 vs B3

Gehemones

Rekomendowane odpowiedzi

W telegraficznym skrócie:

jakiś czas temu przymierzałem się do Kross'a level B3 z 2015

rozważam czy dołożyć ~250zł i wziąć level B4

z tego co widzę to różnica jest w korbie, przerzutce, kasecie no i hamulcach.

Problem polega na tym że level B4 kompletnie nie podchodzi mi malowaniem,

malowanie B3 z 2015 zwyczajnie mi się bardziej podoba.

Przerzutkę i kasetę mogę olać, bo to groszowa sprawa,

korbę za te 250zł stanowiące różnicę w cenie mogę dokupić i tak lepszą,

pytanie co z hamulcami, ja jestem kompletnie zielony

(jeździłem dotąd na 26" z v-brake)

w B4 są Avid DB1

w B3 Shimano BR-M355

,jest jakaś większa różnica między tymi hamulcami odczuwalna dla kompletnego amatora,

na tym BR-M355 da się normalnie jeździć?

Pytam, bo nie chcę wdepnąć w jakiś szrot, czy te Avid DB1 są jakoś odczuwalnie lepsze?

jedne i drugie są hamplami z niskiej półki, shimano trą o klocek, z czasem zaczynaja lać, Avidy są zalane DOT4 z tego co pamiętam i zaczynają lać ale również ten płyn (o czym się dowiedziałem niedawno) zżera alu a z tego są a zbudowane i klamki i zaciski. W każdym razie jedno i drugie to nadające się do wymiany w pierwszej kolejności podzespoły. Moim zdaniem weź ten który ci sie podoba bo osprzęt jak sie zużyje zmienić można a malowania ramy raczej się nie zmienia.

zżera alu a z tego są a zbudowane i klamki i zaciski.

DOT nie żżera aluminium bo to nie jest żaden kwas a co najwyżej sprawia że lakier zaczyna się łuszczyć ale nawet do tego musiałbyś pomoczyć tą klamkę dość długi czas.

Kwestia wyboru , możesz pozostać przy B3 . W działaniu dużej różnicy między tymi heblami nie będzie, różnica jest taka że shimano w niższych temepraturach zaczną lać olejem a Avid nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...