Skocz do zawartości

[licznik] Garmin Edge 200 czy coś innego?

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję licznika. 

Ma on obsługiwać dwa rowery i zastanawiam się co wybrać. 

Planowałem używać go zarówno jako licznika wskazującego aktualną prędkość i zliczającego dystans jak i logera trasy.

Rowery w których ma być używany jako to enduro i gravel. W mieście używane tylko na początku/końcu trasy a tak to głównie w terenie w przypadku pierwszego i głównie na szosie/innych drogach w przypadku drugiego. 

Założyłem że tani odbiornik Garmina - wspomniane Edge 200 bez dodatkowych czujników mi wystarczy - czy słusznie? Nie ukrywam że kolejny model czyli leciwa 500-tka z dwoma czujnikami to jużspory wydatek. 

Kolejne pytanie dotyczy zabezpieczenia licznika przed wypadnięciem - czy fabryczna podstawka wystarcza czy trzeba korzystać z jakiś dodatkowych patentów np. silikonowego etui z paskiem na kierownicę? 

Napisano

Problem w tym że sprzęt Garmina darzę sporym zaufaniem (bo już z niejednej czarnej dziury mnie wyprowadził) także chętnie zobaczyłbym na kierownicy coś od nich (o ile oczywiście serie rowerowe dorównują turystycznym)

Choć nie ukrywam że komputerki Lezyne wpadły mi w oko, ale o ile cena wersji Mini jest akceptowalna to już tej z ANT+ spora. 

ROX też drogi. 

A Mio? Spełnia oczekiwania. Muszę gdzieś obejrzeć bo a nuż się przekonam :) 

Opcja alternatywna to dwa liczniki (i kabel na widelcu 180mm) a do tego jakiś prosty loger 

Napisano

Jak coś to zdecydowanie jeden licznik, bedzie porządek na kokpicie i nie trzeba będzie ciągnąć kabli :-)

Co do Mio to poczytaj na forum szosa.org, tam jest spora grupka miłośników Mio :-)

Osobiście też przywiązałem się do Garmina. Jeśli zaś chodzi o samo mocowanie to trzyma bardzo solidnie. Zdecydowanie mocniej niż np. Sigmach. Jeżdżę sporo MTB z Edge 810, ani razu nie wypadł. Nie używam też silikonowego etui i żadnych sznurków. Jedynie koniecznie folia na ekran.

Napisano

A używasz dodatkowego czujnika czy opierasz się wyłącznie na danych gps? 

Gdyby nie fakt że posiadam już turystyczny odbiornik pewnie rozważałbym zakup droższego Garmina ale tak to skupiam się raczej na tanich "licznikach". 

Napisano

Ja jeżdżę tylko z dodatkowym czujnikiem prędkości / kadencji. Mimo wszystko wolę dokładniejszy pomiar niezależny od GPS.

Jednak specjalizowana wersja na rower bije funkcjonalnością i wygodą turystyczne Garminy. Wcześniej sam też się zastanawiałem nad takim rozwiązaniem. Tylko tyle, że Ty już masz turystyczną :-)

Jak ma służyć jako prosty logger i licznik to opcja jest dobra, ewentualnie nowszy EDGE 20, jeszcze mniejszy, tylko pewnie droższy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...