fala77 Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Witam.Nie wiem czy dobry dział.Jeśli nie to proszę o przeniesienie w odpowiedniejszy.Zakupiłem trenażer Inride 300.Nie chce wnikać czy jest dobry czy nie.Taki zakupiłem i tyle.Zastanawia mnie tylko taki zapis Tymczasem na tym jak mniemam firmowym filmiku nie są te zasady przestrzegane. Co prawda filmik jest do 320 a ja mam 300 ale mechanicznie zbyt wiele chyba te trenażery się nie różnią.To jak z tym podnoszeniem tyłka jest można czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 23 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Pewnie chodzi o stabilność, taka dupochronka producenta/sprzedawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 No właściwie też mi się tak wydaje chciaż chciałem poznać waszą opinię.Jeśli jednak producent pisze jedno a w filmie instruktażowym/pokazowym robi coś innego to gdzie będzie później winny uszkodzenia sprzętu lub co gorsza ciała to mnie zastanawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Napisałem dwa dni temu do Pana na emaila którego znalazłem na stronie deca ale coś nie bardzo z odpowiedzią na moje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 25 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Swoją drogą, zauważ że na filmiku ma podpórkę pod przednie koło, której do trenażera z reguły nie dają(nie wiem jak z tym twoim jest). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Podpórki nie mam w komplecie ale i tak to do mnie nie przemawia.Zresztą nie do końca jestem przekonany że w 320 jest.Musiał by ktoś napisać kto taki zakupił. http://www.decathlon.pl/trenaer-inride-320-connect-550-w-id_8345626.html Tu piszą z kolei o zaleceniu takie podpórki.Z drugiej strony odchodząc od tematu zalecają też matę pod trenażer i rower a jej jakoś na filmie nie widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musta Napisano 26 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Generalnie trenażer się od stawania i jazdy bez trzymanki nie zepsuje. Co najwyżej, jak pisali koledzy możesz się wywalić z roweremn na bok. Im szersza podstawa pod tylne kolo tym mniejsza szansa że ci rower (z tobą) poleci na bok. Podstawka pod przednie koló zabezpiecza przed odjechaniem w bok i poziomuje rower. Moja od Bkool to kawałek plastiku, zero jakiejs technologi. Mozesz sobie to robic z kilku deseczek, taką rynienke z blokadą na boki i na ruch kola w przod i tył, Wyjdzie na to samo :-) mam pytanie Czy ten trenazer sam ustawia sobie opór w zaleznosci od tabletu, musisz krecic jakimś pokrętłem czy poprostu im szybciej pedałujesz tym opór większy? Bo tak tam napisali że nie wiem. Ja mam tak że jak jadę pod górę na mapie to opór staje się samoczynnie większy. Pytam przez ciekawość bo wygląda fajnie i jest niedrogi. musta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Trochę chyba nie do końca zrozumiałeś sens mojego tematu.Wiem do czego służy podpórka, że można ją zastąpić "byle gów..nem" bo to kawałek plastiku który lekko unosi rower poziomując go z tylnym kołem i lekko stabilizuje koło przednie na boki.Nie boję się jeździć i z podpórką i bez niej.Nie o to chodzi.Mój temat jest bardziej z tych czepialsko-prawniczo-odpowiedzialnośiowych. Sam po części odpowiedziałeś na moje pytanie.Mogę się wywalić z rowerem na bok.A jak się wywalę na kant parapetu,szafki czegokolwiek co jest w domu bo przecież jest to sprzęt do użytku domowego i nabawię się wstrząsu mózgu,noga nie wypnie się z spd i wykręci się w kolanie bądź przytrafi mi się milion innych rzeczy to co wtedy?Kto ponosi odpowiedzialność za to zdarzenie?Zapewne ja bo kupiłem sprzęt Chodzi mi o to że zgodnie z gwarancją i instrukcją papierową którą trzymam w ręku będzie to tylko i wyłącznie moja wina bo użytkowałem sprzęt w niewłaściwy sposób.Oglądając jednak film instruktażowo pokazowy taki sposób jazdy jest dozwolony.Więc mógł by się jakiś prawnik kłócić że sprzęt jest wykonany w niewłaściwy sposób i zagraża życiu i zdrowiu i z tego powodu poniosłem uszczerbek na zdrowiu bo wyraźnie widać na filmie że tak jeździć można.Ogólnie przychylę się do wypowiedzi @phoe że to taka dupochronka producenta.Co ma jednak większą wartość w sądzie,papierowa instrukcja czy wizualna bo te obje są sprzeczne? Co do Twojego pytania.Jak napisałem posiadam model 300 więc tabletu nie mam nawet do czego podłączyć.W modelu 320 prezentowanym na filmie widać że opór zmienia się ręcznie.Przynajmniej jak tak wnioskuję.Na ekranie pokazuje się obrazek/komenda zmiany obciążenia.To jednak by musiały wypowiedzieć się na 100% osoby które taki sprzęt posiadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musta Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 A to nie zrozumiałem kontekstu :-) Miłej zabawy na trenażerze, mnie osobiscie zdziwiło ze tyle jest z tego funu. pozdro Musta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Trenażer bardzo mi się podoba a zwłaszcza interwały i co do tego nie mam wątpliwości chociaż po niedzieli a raczej w niedalekiej przyszłości będzie mi służył jako sprzęt rechabilitacyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala77 Napisano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 Dostałem odpowiedź z Decathlonu od Pana Damiana Fornalskiego "Witam Panie Michale! Bardzo ciekawa uwaga, myślę że sprawę należy potraktować z odrobiną dystansu. Sam jako zawodnik podczas treningów podnosiłem się z siodełka trenując stacjonarnie, myślę że producent miał na myśli aby nie wykonywać gwałtownych ruchów na stojąco zwłaszcza podczas sprintów, to mogło by spowodować że pozycja stanie się (przeniesienie środka ciężkości do przodu) mało stabilna." Jestem wdzięczny że mi odpisano.Mam nadzieje że spór o ten zapis nie będzie nigdy poruszany przy okazji jakiegoś zdarzenia.Tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.