Arni220 Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 To nie są opony do dojazdów do pracy, to są opony wyścigowe, zetrzesz je w moment na asfalcie. Szukaj opon o największej trwałości jeśli robisz to u Schwalbe.
Alsew Napisano 8 Marca 2016 Napisano 8 Marca 2016 Jak chcesz lekkie opony które trochę wytrzymają to bierz Conti RaceKing Race Sport lub ProTection. Trwałe i lekkie są też zwijane Geax Mezcal tylko ze nie maja zbyt dobrej trakcji na asfalcie co widać jak jest mokro. Schwalbe znikają w oczach.
CentrumRowerowe Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Cześć! Jest tani i wytrzymały odpowiednik Thunder Burtów od Schwalbe. Hurricane, oczywiście nie tak przyczepny, ale trwały.
podobnoja Napisano 8 Kwietnia 2016 Napisano 8 Kwietnia 2016 Cześć, dołączę się do tematu mam podobny problem co autor tematu. Chcę sobie złożyć kółka do ścigania się na maratonach XC (wielkopolska) oraz jazdy allround (praca, tripy weekendowe w lasach). Wybrałem piasty novateca 771/772sb QR. Najlepiej kupić je w Chin (niestety pierwszy zakup na alliexpress). Problem zaczyna się przy doborze obręczy (rozmiar 29). Wytypowałem: dt swiss xr331 dt swiss x392 - bardziej allround? Moja waga to 83kg, dlatego zrezygnowałem z obręczy accent exe 29 oraz zte cresty. Zastanawiam się również nad obręczami szerokimi w rozsądnej cenie (200-350 zł sztuka). Budżet podobny co kolegi powyżej. Stopniowo będę kupował cześći aż w końcu wrzucę je na rowerek bo chyba nie ma sensu montować na stare obręcze: WTB Speed Disc i19 29"" 32H? Obecne piasty to: Shimano M475 32H (niestety swoje już przeżyły).
Tomciox Napisano 8 Kwietnia 2016 Napisano 8 Kwietnia 2016 XR331 to chyba jednak za słaba obręcz dla tej wagi. Sam się nad nimi zastanawiałem i ostatecznie wybrałem cięższe XM401 pod 28 szprych. Ważę podobnie jak Ty. Wcześniej jeździłem na Crestach i sztywności niestety brakowało.
podobnoja Napisano 8 Kwietnia 2016 Napisano 8 Kwietnia 2016 Uzyskasz sztywność odpowiednią mając 28 szprychy?
blackiwan Napisano 8 Kwietnia 2016 Napisano 8 Kwietnia 2016 z mocnych,szerokich i lekkich obręczy polecam WTB Kom http://rowersport.pl/sklep/produkt/18946%2Cwtb-obr%C4%99cz-kom
dawid Napisano 8 Kwietnia 2016 Napisano 8 Kwietnia 2016 4 szprychy mniej to nie tragedia dla koła, a niestety XR331 to plastelina, Crest wypada nieco lepiej, ale dalej jest to delikatna obręcz nie dla każdego. Arch ex, dt xm401 czy wtb kom i23 to najsensowniejsze rozwiązania dla osoby o wadze ponad 80km btw nie ma sensu kupować komponentów do kół osobno. Kupując raz w jednym miejscu wyjdzie Cie tyle samo. Sprzedawca będzie się martwił dobraniem odpowiednich szprych. Jak kupisz teraz obręcze przykładowo 32h, a później dojdziesz do wniosku że wolisz lżejsze piasty na 28h to będziesz już w kropce
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.