Skocz do zawartości

[koła 29" XC] w co zainwestować ?

Specfanz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak chcesz lekkie opony które trochę wytrzymają to bierz Conti RaceKing Race Sport lub ProTection. Trwałe i lekkie są też zwijane Geax Mezcal tylko ze nie maja zbyt dobrej trakcji na asfalcie co widać jak jest mokro. Schwalbe znikają w oczach.

• 5 tygodni później...
Napisano

Cześć, 

dołączę się do tematu ;) mam podobny problem co autor tematu. Chcę sobie złożyć kółka do ścigania się na maratonach XC (wielkopolska) oraz jazdy allround (praca, tripy weekendowe w lasach).

Wybrałem piasty novateca 771/772sb QR. Najlepiej kupić je w Chin (niestety pierwszy zakup na alliexpress). Problem zaczyna się przy doborze obręczy (rozmiar 29). 

Wytypowałem:

dt swiss xr331

dt swiss x392 - bardziej allround?

Moja waga to 83kg, dlatego zrezygnowałem z obręczy accent exe 29 oraz zte cresty. 

Zastanawiam się również nad obręczami szerokimi w rozsądnej cenie (200-350 zł sztuka). 

Budżet podobny co kolegi powyżej. Stopniowo będę kupował cześći aż w końcu wrzucę je na rowerek ;) bo chyba nie ma sensu montować na stare obręcze: WTB Speed Disc i19 29"" 32H? Obecne piasty to: Shimano M475 32H (niestety swoje już przeżyły). 

Napisano

XR331 to chyba jednak za słaba obręcz dla tej wagi. Sam się nad nimi zastanawiałem i ostatecznie wybrałem cięższe XM401 pod 28 szprych. Ważę podobnie jak Ty. Wcześniej jeździłem na Crestach i sztywności niestety brakowało.

Napisano

4 szprychy mniej to nie tragedia dla koła, a niestety XR331 to plastelina, Crest wypada nieco lepiej, ale dalej jest to delikatna obręcz nie dla każdego.

Arch ex, dt xm401 czy wtb kom i23 to najsensowniejsze rozwiązania dla osoby o wadze ponad 80km

btw nie ma sensu kupować komponentów do kół osobno.

Kupując raz w jednym miejscu wyjdzie Cie tyle samo. Sprzedawca będzie się martwił dobraniem odpowiednich szprych. Jak kupisz teraz obręcze przykładowo 32h, a później dojdziesz do wniosku że wolisz lżejsze piasty na 28h to będziesz już w kropce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...