Skocz do zawartości

[piasta] dobór odpowiedniej piasty

Mieteczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Potrzebuję pomocy w doborze piasty.Otóż mam kółka Bontrager mustang elite TLR 29".Niestety rama jest na 9x135mm, a kółka mają piastę 12x142mm.

Główne zastosowanie to XC.Oczekuję propozycji z różnych półek cenowych i uzasadnienie dlaczego akurat ta, a nie inna.

Pozdrawiam

Napisano

Z całym szacunkiem, ale chyba nie przeczytałeś co napisałem.Rama jest krótsza o 7mm.Tak swoją drogą mam te adaptery, ale nie do tych kół.

Napisano

ale nie do tych kół
no właśnie ;) adaptery jakby skracają piastę- to adapter jest o te kilka mm dłuższy ;) (oczywiście w zależności jaką masz piastę, bo w niektórych konwersja jest niemożliwa) 
Napisano

Nowe tulejki redukcyjne

12mm na 9mm

12x135 mm -> 9.5x135 mm

Waga - 5g

musisz mieć adapter do swojej piasty- zmieniasz te 'końcówki" na których opiera się rama, to jest zły adapter
Napisano

Boshee

A więc jak zrobie z piasty 142 czy 135 obetnę 7mm nożyczkami czy jak?

Piszesz a adapterach 12x135 na 9.5x135.Skoro ja nie mam piasty 135mm na cholere mi te adaptery?

Napisano

Koło systemowe Bontrager mustang elite TLR 29, czyli o ile się nie mylę formuła robi te piasty, jeżeli źle mówię to popraw, dokładnego modelu nie znam.

Napisano

adaptery na pewno jakieś są- pisze nawet na stronie bontragera że jest opcja 9mm/12mm więc poszukam trochę i zaraz napiszę jak znajdę ;)

Kurcze jest to trudniejsze niż mi się wydawało- zero informacji jakie piasty tam są, udało mi się znaleźć jedynie że nie jest to już dt swiss (robili je do 2008 roku :P )

Napisano

Zastanawiam się czy w ogóle jest sens inwestowania w obręcze i szprychy bontragera.Początkowo wyszedłem z założenia, żeby przepleść piasty na jakiegoś novateca 711 czy dtswissa 350.Tylko czy ogólnie te obręcze są na tyle wytrzymałe by opłacało się zmieniać piasty?

To już tak pomijając adaptery.

Napisano

nie bardzo- jak już pisałem brak jakichkolwiek informacji- może to być novatec, może formula a może jakiś noname- nic nie piszą :/ jedynie z obraków wywnioskowałem że są one nakręcanie- nie an wcisk jak w dt

Napisano

no to chyba lepiej je sprzedać bo za 800 to całkiem niezłe kółka można już mieć, a tutaj byś prawdopodobnie musiał szprychy wymienić ze względu na długość, obręcz można jakąś kupić za 100zł (200) do tego szprychy powiedzmy za 2zł (32x2x2=128) piasta przód na maszynach, marka nieważna bo to tylko 2 łożyska i obudowa ;) powiedzmy novatec za 100zł, więc na piastę tył zostaje około 400zł- dt340/350 da się za tyle wyrwać, a jak nie to novatec jakiś i jest git

Napisano

Jak dostanie za nie 800zł to niech sprzedaje i zaplata nowe. Za 1100/1300 dostanie świetne kółka na częściach, które łatwo wymienić w razie awarii. I nie Novateci 711/712 lecz 771 i 772. To nowszy model do którego da się podmienić wszystkie końcówki na obecne standardy. Jak chcesz to możesz tak jak ja, dać od razu oś 10x135 na tył. Można oczywiście inaczej, dać piasty np. DT350 i tańsze obręcze + tańsze szprychy, by końcowy rachunek wyszedł podobnie. Ja wybrałem droższe obręcze i tańszą piastę. Do mnie przemówił także system ABG w Novatecu, który ma rzekomo zapobiegać wcinaniu się koronek kasety w alu bębenka.

Freehub%20with%20ABG.png

Napisano

Okejo, wieelkie dzięki.Możecie jeszcze napisać po kilkanaście modeli ciekawych obręczy i szprych?Jeżeli chodzi o piastę to bardzo prawdopodobne jest, że wybiorę albo dt350 albo novatec 711 ewt jak kolega mówi, że nowszy model lepszy to 770. Słyszałem o nich bardzo dużo dobrych opini.

Myślę, że innym też się przyda mała lista sprawdzonych i opłacalnych modeli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...