Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

po latach jeżdżenia na 'starych' systemach i rowerze, który ma już kilka dobrych lat (a jednak dalej dobrze się sprawuje :) ) naszła mnie ochota przejścia na coś nowego.

Przede wszystkim kuszą mnie koła 29 calowe - przy moich 191 cm wzrostu wydaje się, że jest to rozwiązanie idealne.

Problemy są dwa, na początku był jeden, ale w trakcie pojawił się drugi.

Wymagania:

29er

dobrej klasy osprzęt - np. pełne Shimano XT lub odpowiednik SRAM

dobry amortyzator - Reba, SID, Fox

hamulce - jeżdżę obecnie na XT i jestem z nich zadowolony (ewentualna przekładka nie wchodzi w rachubę)

koła - wytrzymujące 95 kg kolarza :)

Spodobała mi się geometria Trek Superfly. Szukam więc roweru na oczekiwanym poziomie osprzętu i... okazuje się, że w aluminium nie dostanę - tylko carbon. Problem numer jeden - producenci wyższej klasy osprzęt 'wkładają' tylko do carbonowych ram (Merida i Scott by się znalazły - tak na granicy oczekiwanego osprzętu).

Problem nr jeden zrobił problem nr dwa - carbon dla osoby ważącej 95? 

Czy to ma sens? Niby limity wagowe są spore, a gwarancja Treka dożywotnia (kruczki?), ale mimo wszystko obawa jest.

Poza tym, poprzedni rower kupiłem 8 lat temu i po prostu utrzymywałem go na odpowiednim poziomie. Pytanie, czy przy carbonie ma to sens? Tzn. traktowanie ramy jako bazy w perspektywie 7-8 lat jeżdżenia po 4 tysiące rocznie. Łącznie ok. 30 tys. km, czasem w górach, większość po wyżynie śląskiej w lekkim terenie.

edit: jeszcze pytanie o koła, które w Treku niewiele mi mówią. Nadają się pod osobę 95 kg, czy ewentualnie od razu do wymiany?

Edytowane przez Paszul
Napisano

Koła w tym treku to akurat do szczególnie wylajtowanych nie należą, więc najpierw warto sprawdzić jak się będą sprawować, i potem ewentualnie szukać czegoś mocniejszego. Moim zdaniem powinny dać radę.

Napisano

Koła w tym treku to akurat do szczególnie wylajtowanych nie należą, więc najpierw warto sprawdzić jak się będą sprawować, i potem ewentualnie szukać czegoś mocniejszego. Moim zdaniem powinny dać radę.

a sam carbon dla osoby ważącej 90-95 kg? Nie ukrywam, że chciałbym, aby rama była podstawą roweru przez ok. 5-8 lat, czyli w moim przypadku 30 tys. km.

Z aluminiowych ram z podobnym osprzętem znalazłem:

1. Scott Scale 940 za 7999 zł

http://www.scott.pl/produkt/214/1272/Rower-Scale-940/ 

2. Merida Big Nine 900 za 8990 zł (chyba najlepszy osprzęt z ram alu)

http://www.rowerymerida.pl/produkt1011/bignine-900-rower-merida.html

3. Mondraker Finalist Pro SL  za 7299 zł (tutaj trochę gorszy osprzęt, ale to i tak najlepiej wyposażony Mondraker na alu ramie)

http://mondraker.pl/bikes/finalist-pro-sl-29er/

4. Trek Superfly 8 za 8499 zł (jednorzędowa korba? Jeżdżę w zróżnicowanym terenie, obawiam się, że zakres może być za mały.)

http://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/g%C3%B3rskie/cross-country/superfly/superfly-8/p/2074600-2016

Zawsze marzył mi się caron - serce mówi TAK. Tylko rozum ma wątpliwości. Warto dokładać te 3-4 tys. żeby mieć carobonową ramę? Rzeczywiście korzyść jest zauważalna? Wiem, że każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady, a dyskusja trochę przypomina te ps4 vs. xbox czy android vs. iphone ;) ale skracając sparwę do dwóch pytań:

1. Czy carbon dla użytkownika 95 kg na 7-8 lat (30 tys.) w śląskim klimacie (wyżyna + czasem Beskidy) jest bezpiecznym rozwiązaniem?

2. Czy warto dokładać 3 tysiące do ramy carobonowej patrząc na korzyści (sztywność, waga)? Wiem, to pytanie może wywołać III wojnę światową ;)

Napisano

Jeżdzę na Treku SF 9.8 X1 z 2015 roku. Maszyna zacna. Jestem bardzo zadowolony. Co do wagi - ważę +- 92 kg przy 188 cm wzrostu i rower sprawuje sie zacnie. Do kół rownież nie mam zastrzeżeń - do najlżejszych nie nalezą ale dla mnie na chwile obecna wystarczające. Zależy co użytkownik chce robić - jeżeli skakać to odradzam ;-)

Jeden blat z przodu daje radę w terenie ale na płaskim trochę brakuje. Ja nic nie zamierzam zmieniać. Jak byś miał pytania to dawaj na priv. Pzdr

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...