Skocz do zawartości

[Rower] MTB do 2 tyś złotych.

dianka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam roweru mtb do 2tyś zł. 

Rower do jazdy po "niższych" górach, kapinosie itp. Ważę 63kg mam 170cm. Co polecacie? A może warto dopłacić "kilka" złotych? 

pozdrawiam,

Diana 

Napisano

Kross  niestety jest mocno za duży dla ciebie - optymalna to 17".

Zobacz może coś z damską geometrią  Rometa Jolene  2.0 http://allegro.pl/rower-27-5-17-romet-jolene-2-0-mtb-damski-w-wa-i5735868596.html .

Przy zwiększonym budżecie Merida BIG SEVEN 300 ale model 2015 http://allegro.pl/nowa-merida-big-seven-300-model-2015-wyprzedaz-i6000884834.html masz powietrzny amortyzator (większość sprężynowych przy twojej wadze będzie za twarda)

Napisano

Warto dopłacić do tej Meridy? Może coś innego polecasz? Czytam na forum, że w rowerach firm takich jak MERIDA, GIANT, CUBE w tym przedziale cenowy na który mnie stać głównie płaci się za markę a nie za osprzęt... 

Napisano

To są raczej średniaki, najbardziej cenią się takie firmy jak Mondraker, Specialized czy GT. Dobra cene mają Silverback, Radon, Kross.

Dla typowo damskiej geometrii (krótki tułów i długie nogi) najbardziej pasują męski Cube. Jak nie masz zamiaru podawać dł. nogi to użyj kalkulatora do obliczenia wymiaru horyzontalnego, link do kalkulatora niżej, ustawiasz ikonkę góry, ikonkę kobiety i podajesz swoje wymiary, podasz na końcu email i skrypt prześle Ci wyniki na skrzynkę ;)

Napisano

zmierzyłam :) długość nogi od bioder po stopy ok 98 cm, od stopy do pachwiny ok 80 cm. I co polecacie? 

Napisano

Po długości nóg optymalny będzie 17' jak GTB napisał, ale już po dł. rury górnej horyzontalnie to już nie bardzo. Nie wiem na jakiej podstawie Romet Jolene ma rzekomo geometrię damską, bo ja jej tu nie widzę. Przy 17' dł. horyzont. 570 mm to raczej nie ma za wiele wspólnego z typową geo damską. Gdzieś widziałem ramy M z dl. horyzont 535 mm, S miała 525 mm i to prędzej była geo dedykowana dla pań. Nawet typowo męski Cube będzie miał lepsze proporcje dla Ciebie.

Długość horyzontalna ramy dla ciebie powinna się zamykać w przedziale 530 mm - 560 mm, z tym że Jolene w rozmiarze S też może się okazać za długa (550 mm) , ale nie musi. Najlepiej jakbyś skorzystała z kalkulatora i wkleiła wyniki, link poniżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...