mandrax2150 Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Witam Chłopaki pomóżcie bo zgłupiałem już od tego czytania i próżego szukania inf. Problem tkwi w tym, że znalazlem i wstepnie dogadałem sie z gościem w spr amora ale on ma rurę sterową tapered. Chciałbym wcisnąć ten amor w tą ramę ale nigdzie nie moge znaleźć inf jaką to ma główkę o jakiej średnicy tzn wiem że 1 1/8 ale te inf poniższe mnie jakoś mylą. Na str producenta znalazłem coś takiego - CONE-SHAPE HEADTUBE Główka w kształcie stożka rozszerzającego się u dołu. Półzintegrowane łożysko na dole i zewnętrzna miska steru na górze. Rozwiązanie to pomaga utrzymać niską wagę przy zachowaniu wysokiej sztywności. A na jeszcze innej str coś takiego - Technologie firmy Merida X-Taper Headtube - rura sterowa w kształcie stożka - na górze posiada łożyska 1 1/8 ", a na dole 1 1/2". Zwiększa się dzięki temu sztywność główki ramy, przy zachowaniu małej wagi. I teraz pytanie czy to jest to samo ? I czy jak zakupie ten amor i wymienię stery na stosowne to będzie gites ? Gdzieś w jakimś wątku czytałem że jak główka jest w standardzie ec44 (poprawcie jak coś źle piszę) to da się taką rurę wcisnąć? Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Ale mydlenie oczu - masz główkę ramy "normalną" pod rurę 1 1/8' tylko u góry jest miska zewnętrza... Istnieją specjalne stery, dzięki którym da się wcisnąć stożkową rurę sterową w zwykłą główkę ramy, ale nie dość, że są słabo dostępne to jeszcze nie zawsze gwarantują sukces - może okazać się, że dolna miska nie wchodzi i klops. X-Taper to dopiero "prawdziwa" stożkowa główka ramy - na górze 1 1/8, a na dole 1 1/2'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrax2150 Napisano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Oki więc od producenta uzyskałem taką inf "Góra - 34 mm, dół - 44 mm – to wymiary wewnętrzne w miejscu montażu sterów". Powiedzcie mi czy da się teraz wepchnąć w to sterówkę tapered stosując odp stery i jeśli tak czy owe stery będą w miarę dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 http://www.bikestacja.pl/pl/stery-fsa-orbit-ita-19241.html Musisz szukać takich sterów, ale i tak do wykorzystania będzie tylko ich dolna część - górną musiałbyś zostawić od swoich. Do tego nie jesteśmy w stanie Ci powiedzieć czy to zadziała, bo może się okazać, że masz za mało miejsca w ramie żeby wcisnąć dolną miskę do końca lub w ogóle rury sterowej nie włożysz, bo się główka ramy dziwnie w środku zwęża lub coś podobnego - to jest loteria. Jest też opcja wymiany rury sterowej w widelcu na prostą. Kolega ACTIVIA się tym tutaj zajmuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.