Skocz do zawartości

[zakupy] polityka rabatowa firm

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

Szukałem podobnego wątku na forum, ale nie znalazłem. Owszem, w niektóre wątki są wplecione informacje, które mnie interesują, ale raczej są to informacje szczątkowe.

Mianowicie: Jaką politykę rabatową prowadzą firmy rowerowe?

A może kwestia rabatów pozostawiona jest w gestii samych sklepów rowerowych i to one decydują?

Chcę w tym roku kupić rower. Ostatni nowy rower kupiłem w 2006 r. - później zmieniałem ramę i na bieżąco konkretne podzespoły (zużyte na nowe, nieco lepsze). Nie da się ukryć, że wypadłem na stałe z rynku nowych rowerów :) Jeżdżę więc w dalszym ciągu na systemie kół 26 cali, napęd 3x9 itp. Pojeździłem w zeszłym roku trochę na 29er i stwierdziłem, że jest to system dla mnie - przy 191 cm czułem się na takiej "krowie" świetnie :) Czas na zmiany.

Do rzeczy: Jakie rabaty można dostać od najpopularniejszych firm, np: Trek, Scott, Merdia, Giant, Canyon itp. Celuję w rower z przedziału 8-11 tys. więc mam nadzieję, że jakieś pole manewru jest? Owszem, chcę kupić na początku sezonu, a nie na wyprzedażach, więc sprawa nieco trudniejsza.

Podobają mi się Canyony (ze względu na atrakcyjną wyjściowo cenę) i Trek Superfly 9.8 (http://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/g%C3%B3rskie/cross-country/superfly/superfly-9-8/p/2084690-2016). Trek wyjściowo kosztuje aż 12999 zł. Jest szansa coś z tego urwać? :)

Myślę, że taki wątek i informacja o otrzymanych rabatach (jaki rower? gdzie?) byłaby całkiem dobrą bazą do poszukiwań nowych rowerów :)

• Mod Team

Nikt Ci nie napiszę tutaj rabatu, jaki możesz uzyskać. Popsułoby to bez wątpienia rynek, ponad to każdy wynegocjuje tyle na ile pozwalają jego umiejętności w tym zakresie. Zależy to w dużej mierze od konkretnego salonu, od tego czy rower im leży czy nie. Zwykle takie rowery za ok. 10 000 zł nie są brane na sklep tylko zamawiane pod konkretnego Klienta. Canyona w dobrej cenie wyrwiesz na wyprzedaży, w sezonie nie słyszałem żeby ów firma robiła jakieś zniżki dla Klientów.

Generalnie spokojnie zejdziesz z ceny o te 10%.

Marki wysyłkowe jak Canyon/Rose raczej nie przewidują rabatu "na ładne oczy" - ceny i tak są niższe od marek "sklepowych" po rabacie. Na okazje można trafić oficjalną drogą - w outlecie, czy normalnie na stronie.

Jak rower stoi w sklepie i się kurzy, pole do negocjacji jest spore - ale wszystko zależy od Ciebie. 

Jak rower trzeba dla Ciebie zamówić, rabat będzie pewnie niższy, ale tak jak Pixon napisał, w okolice 10% można celować.

Oczywiście zawsze w negocjacjach dobrze sprawdza się "zniżka" w postaci części i akcesoriów zakupionych w sklepie (czyli np. wymiana opon na lepsze, dołożenie sztycy regulowanej, darmowy serwis itd.).

"Chcesz kupić tanio kupuj zimą ergo już zaczyna być póżno" - to podstawowa zasada. 

Bywa często, że na rower musi się czekać kilka miesięcy więc takie czekanie dopiero na trwający sezon jest przy tego typu kwotach mało logiczne. Im póżniej tym wybór mniejszy lub żaden bo i tak bywa. 

Już na dniach część sprzedawców dostała info o zmianach cen na wyższe więc już znowu się traci. 

A baza o rabatach a już tym bardziej o konkretnych salonach powstać nie może z prostego powodu - tajemnica handlowa. Ktoś gdzieś przez takie paplanie może mieć mega kłopoty więc prawie zawsze jak się udaje dużo "urwać" to jest się proszonym o dyskrecje. 

Najlepiej kontaktować się z konkretnymi sklepami i pytać jak to u nich wygląda. W Ski Team (rowery CUBE) jak kupowałem rower za 4 tys. zł dostałem od razu kartę rabatową 5% i odliczono mi to od ceny roweru. Karta jest dożywotnia na wszystko w ich salonach. I teraz właśnie nie pamiętam, ale za zakupy powyżej 3 k zł jest rabat 5% a powyżej chyba 6 k - 10 %? Nie bardzo pamiętam trzeba by się było skontaktować z ST.

O nic nie trzeba się prosić i z nikim gadać, bo klient jest informowany od razu o takich rabatach, oni mają taką politykę i rabat dostaje KAŻDY kto przekroczy określoną cenę.

Nie wiem jak to jest dokładnie teraz, bo parę lat już minęło od mojego zakupu, ale tak było jak kupowałem rower ja i nieco później mój kolega.

Canyon nie daje rabatów, są jedynie wyprzedaże lub jakieś promocje. 

A ja bym poszukał na allegro rowerów "ex-demo" od tego gościa (ma dużo więcej rowerów niż na aukcjach, można z nim pogadać, rower obejrzeć na żywo, a poza allegro dodatkowo masz 5% rabatu). Ja kupiłem u niego 2 rowery i jestem z nich bardzo zadowolony. Bardzo dobra opcja jak umiesz ocenić stan roweru. Poza tym gościu daje gwarancję rozruchową (3 miesiące), więc możesz taki rower wysłać na full-serwis i sprawdzić czy nie ma żadnych ukrytych wad, a jakby coś wyszło to po prostu zwrócić.

Tu masz np. Cannondale za 10 tys. a nowy kosztuje 19 tys.

http://allegro.pl/cannondale-f29-carbon-2-10-8-kg-41-nowy-okazja-i5998839239.html

Rowery (a przynajmniej te które ja kupiłem) są w bardzo dobrym stanie, z minimalnym przebiegiem. A co najważniejsze nie tracisz tak szybko na wartości jak w przypadku fabrycznie nowego, który po wyjechaniu ze sklepu jest wart 20-30% mniej.

A ja bym poszukał na allegro rowerów "ex-demo" od tego gościa

Rzeczywiście dobre ceny. Tylko w tej chwili niczego, co by na mnie pasowało. Jeśli to demówki, to obawiam się, że o rozmiar ramy dla osoby 190 cm będzie ciężko :/

dzięki za link poobserwuję, może coś się trafi w ciągu miesiąca :)

"Chcesz kupić tanio kupuj zimą ergo już zaczyna być póżno" - to podstawowa zasada. 

No niestety, z modelów 2015 już praktycznie nic nie zostało :/

Ok, macie rację z tym, że ciężko stworzyć jakąś rozsądną bazę danych. Wynika z tego, że warto celować w rabat przynajmniej 10%. Chyba, że mocny dolar trochę przystopuje zapędy sprzedawców do obniżania cen :/

Rzeczywiście dobre ceny. Tylko w tej chwili niczego, co by na mnie pasowało. Jeśli to demówki, to obawiam się, że o rozmiar ramy dla osoby 190 cm będzie ciężko :/

Jeżeli takie rozwiązanie Ci pasuje to napisz przez allegro PW do tego gościa, on ma strasznie dużo rowerów i jeszcze więcej może sprowadzić - jak tak swoje wybrałem, w ogóle nie miał ich na allegro wystawionych. IMO warto się nad taką opcją zastanowić, jeżeli nie masz parcia na fabrycznie nowy rower. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...