Skocz do zawartości

[rower] Crossowy 1000-1500zł - nowy czy używany?

zygfryd666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, kiedyś na tym forum polecono mi rowery: Lazaro Integral V3 lub Spartacus Cross 4.0 (rama 17''). Wtedy jednak zrezygnowałem z zakupu. Teraz się zastanawiam ponownie nad kupnem roweru crossowego (głównie do pracy, parku, lasu, za miasto do 30km) i mam pytanie: Lepiej kupić nowy rower (do ok. 1500zł), czy może bardziej opłaca się kupno roweru używanego w dobrym stanie? Jak możecie - polećcie proszę jakieś konkretne aukcje.

przykładowy nowy: http://olx.pl/oferta/rower-spartacus-cross-4-0-lekki-zwrotny-niezawodny-must-have-2016-CID767-IDdMYKD.html#f8233c6b65 (3.1 już droższy o 300-350zł - czy warto dopłacać?)

Napisano

W 3.1 masz tanie hamulce hydrauliczne i uginacz (bo amortyzatorem nie można tego nazwać) z przodu. Pozostały osprzęt słabszy niż w 4.0 

Dla Twoich zastosowań zarówno tarczówki jak i uginacz będą zbędne a rower na sztywnym widelcu (który niestety nie jest normą w tanim sprzęcie) będzie dużo lepszy. 

Jakościowo Spartacusy/Lazaro/Kandsy będą zbliżone także patrzyłbym jedynie na osprzęt i cenę. W tym przypadku jest naprawdę niezła bo o ile jeszcze z 1-2 lata temu można było dostać crossa na osprzęcie Alivio za 1300 to teraz poniżej półtora tysiąca nie jest już tak łatwo. 

Napisano

Nikt ci na odległość nie oceni stanu roweru (no, niektórzy mogą próbować )   :)

propozycje które miałeś są jak najbardziej aktualne i nadal korzystne - a co nowy sprzęt to nowy ...

Spartacusy różnia się widelcem - stąd i różnica w cenie ...

Napisano

1. Rzeczywiście potrzebujesz tarczówek?

2. Amortyzowany widelec jest ci niezbędny ?

Na te pytania musisz sobie odpowiedzieć sam. I odpowiednio szukać konkretnej wersji roweru.

Napisano

Chyba dałeś mi do myślenia - to są fajne bajery, ale jednak bajery, których obawiam się - nie wykorzystam w pełni przy mojej jeździe.

Jakby ktoś jeszcze polecił mi jakiś używany (lub inny nowy), to czekam, jak nie biorę ten z 1 posta.

Napisano

To naprawdę niezły sprzęt jak za te pieniądze a sztywny widelec raz że wystarczy a dwa zapomnisz o konserwacji co przy codziennej jeździe do pracy ma znaczenie. Dla mnie paradoksalnie sztywny widelec w tanich rowerach jest jak najbardziej na plus. 

Nowego roweru na osprzęcie tej klasy nie kupisz. Możesz ewentualnie dopłacić do Kands Maestro jeśli wizualnie bardziej Ci pasuje. 

Napisano

Ja śmigam od roku na lazzaro integral v3 i jestem bardzo zadowolony. Pełna grupa alivio w zupełności mi wystarcza. nie jest zbyt ciezki mimo że rozmiar ramy L. Sama rama sprawia wrażenie solidnej. Na dzień dzisiejszy nie narzekam i polecam

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witm,

podłączę się do tematu, ponieważ też szukam roweru i wpadł mi w oko oto taki rower:

KANDS AVANGARDE z 2015 roku, co myslicie?

Pozdrawiam

Ariel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...