Gralik Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Cześć. Obecnie jestem właścicielem roweru miejskiego. Szukam roweru do jazdy po szutrach, lasach, okazyjnie wypady w góry + 6km dziennie po asfalcie(droga do/z pracy). Mieszkam na wsi pod opolem. waham sie miedzy : 27,5 http://www.decathlon.pl/rockrider-740-s-id_8326407.html a 29 http://allegro.pl/rower-romet-rambler-fs-29er-2014-wyprzedaz-i5997160968.html. Dealera rometa mam 2km od domu decathlon ok 6km. Prosiłbym o porownanie tych dwoch rowerow. Wzrost 181cm waga 78kg.
grande1970 Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Mtb tu rower terenowy do używania w terenie, tym bardziej full a nie na asfalt, no chyba że chcesz się chwalić we wsi że fullem się nosisz ale to złudne bo o ile zaimponujesz laikowi to średnio znającemu temat juz nie. Mtb na asfalcie to tak jak hummer w mieście.
piciu256 Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 ja bym wziął btwin ze względu na bardziej niezawodną (z doświadczenia) amortyzacje od manitou, reszta specyfikacji podobna więc w sumie co nie weźmiesz będziesz zadowolony @grande niektórzy nie chcą mieć kilku rowerów, a mtb do jady 6km to akurat żaden problem, a przy okazji można pojechać gdzieś w teren.
phoe Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Tego Rometa pewnie o 10% da rade jeszcze zbić w dół, bierzesz go, sprzedajesz koła i kupujesz jakieś lepsze, np DT 350 + DT M442 od Daveo + przerabiasz koniecznie na bez-dętkę od razu. I masz w cenie tego roweru z Deca, rower na naprawdę dobrych i w miarę lekkich kołach. Spokojnie uszczelnisz te Rocket Rony przy użyciu pompki podłogowej.
Gralik Napisano 21 Lutego 2016 Autor Napisano 21 Lutego 2016 Mtb tu rower terenowy do używania w terenie, tym bardziej full a nie na asfalt, no chyba że chcesz się chwalić we wsi że fullem się nosisz ale to złudne bo o ile zaimponujesz laikowi to średnio znającemu temat juz nie. Mtb na asfalcie to tak jak hummer w mieście Nie chodzi tutaj o chwalenie sie na wsi. Sprawa wyglada tak :mam rower miejski,jezdzi sie super ale bardziej podobaja mi sie mtb. Koniecznosc jazdy po asfalcie to 6km dziennie (wiosna-jesien), posiadam samochod (diesel) lecz wole dojezdzac do pracy rowerem bo zajmuje mi to mniej czasu (korki). Nie uprawiam sportow ale 10h dziennie w pracy na nogach pozwala mi utrzymac jakas tam forme. Dziewczyna kaze mi sprzedac motor (cross) dlatego proboje sobie jakos zrekompensowac te strate. Bycmoze sie myle i jestem tego swiadom ze rower za polowe ceny by byl az naddto. poki co rowerem w gorach nie bylem ani razu, dwa razy w roku jade w gory na piesze wedrowki i tak sobie pomyslalem ze rowerem byloby ciekawiej. Chcialbym kupic cos z pelna amortyzacja, by zo=lwim tepem pelzac po lasach miedzy drzewami, po szlakach gorskich( zalozmy pare razy w roku). Szczeze nie chce tez za bardzo odstawac od swoich znajomych ktorzy wszystko maja lepsze odemnie (samochody, motory) akurat z rowerem w tej cenie zbytnio bym nie odstawal. Tego Rometa pewnie o 10% da rade jeszcze zbić w dół, bierzesz go, sprzedajesz koła i kupujesz jakieś lepsze, np DT 350 + DT M442 od Daveo + przerabiasz koniecznie na bez-dętkę od razu. I masz w cenie tego roweru z Deca, rower na naprawdę dobrych i w miarę lekkich kołach. Spokojnie uszczelnisz te Rocket Rony przy użyciu pompki podłogowej. Da rade stargowac do 5000 zl.. Jestem laikiem jesli chodzi o osprzet w rowerze dlatego zalezy mi na porownaniu obydwu. Nie przeszkadza mi ze na ramie widnieje napis romet a nie np treek czy cube, ale wydajac 5-6k na rower oczekiwalbym czegos dobrego
phoe Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Romet ma gorsze koła, za to jest tańszy i masz pewniejsze hamulce - SLX. koła wymieniasz i jest już całkiem znośnie. Na "-" w Romecie to głownie przestarzały już trochę napęd 3x10, zamiast 2x10.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 21 Lutego 2016 Mod Team Napisano 21 Lutego 2016 To czy nie będziesz odstawał to kwestia dyskusyjna - pamiętaj, że w tej cenie dostajesz co najwyżej średniego fulla. Poza tym piszesz o żółwim tempie, a więc tymbardziej mógłbyś pomyśleć o zwykłym HT ( tylko przednia amortyzacja ), który będzie lżejszy ( łatwiej się będzie podjeżdżało ) i lepiej wyposażony. Jak ma być koniecznie full, to może zastanów się nad używanym.
piciu256 Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 jak laik to ja bym brał manitou bo nawet bez serwisowania działa bezproblemowo, ale jeśli da się rometa wziąć znacznie taniej to nawet się nie zastanawiaj przestarzały już trochę napęd 3x10, zamiast 2x10 what? to lepiej kupować co modne a nie co funkcjonalne jak już jest przerzutka z przodu to dodatkowa tarcza nic nie szkodzi
Gralik Napisano 21 Lutego 2016 Autor Napisano 21 Lutego 2016 Jesli chodzi o serwis to kolega z pracy serwisuje rowery wiec nie ma problemu, pytanie jeszcze odnosnie rzacoznicy miedzy 27.5 a 29. Stawiam na fulla bo uwazam ze lepiej miec niz nie miec tylniej amortyji. W miejskim rowerze mam przedni widelec + amortyzowana sztyce siodla
piciu256 Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 przy fullu lepiej 27.5 bo itak większe koła wydłużają tylny trójkąt (mniejsza zwrotność) a do tego jeszcze dochodzi amortyzacja która dodaje kilka centymetrów
Gralik Napisano 21 Lutego 2016 Autor Napisano 21 Lutego 2016 Jesli macie jakies ciekawsze propozycje w tym przedziale cenowym to jestem otwarty, zaznaczam tylko ze chcialbym aby to byl rower nowy,bo uzywany to tak jak z samochodami i motorami na nowy mnie nie stac(zbieram na wesele) a uzywany to zalezy od wlasciciela amator/ zawodowiec, dlatego rower chcialbym zakupic od produzenta
beskid Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Nie piszesz ile masz wzrostu a to ważne. Co do samego wyboru bezdyskusyjnie Romet. Biorąc pod uwagę wszystkie podwyżki, które miały miejsce to kwota 5K za tego fulla xc jest baardzo niska. Kiedyś go oglądałem i wypada całkiem porządnie. Osprzęt w tym zawieszenia świetny. Taki rower kompletny bez istotnych wad.
grande1970 Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Szczeze nie chce tez za bardzo odstawac od swoich znajomych ktorzy wszystko maja lepsze odemnie (samochody, motory) akurat z rowerem w tej cenie zbytnio bym nie odstawal. no jeśli to ma być lek na kompleksy to kupuj fulla, choć ja bym polecił wypasionego crossa
piciu256 Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 kilka fajnych rowerków: Cannondale z leftym Jakiś bulls, jest ich kilka w różnych rozmiarach Bmc te rowery raczej są w dobrym stanie- jak nie widać na zdjęciach rzeczy typu wytarte golenie to nie ma co się bać używki- co najwyżej będzie łańcuch do wymiany lub łożyska od amortyzacji, a to w sumie sprawy "groszowe"
beskid Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 no jeśli to ma być lek na kompleksy to kupuj fulla, choć ja bym polecił wypasionego crossa To na dobrą sprawę wygodniejszy sztywniak więc w czym problem?? Nie wiem co planuje zainteresowany?? Może z tych kilku dni w górach bo się spodobało zrobi się na ten przykład urlop a wtedy taki cross będzie tylko kulą u nogi.
phoe Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Ten Bulls ma gorszy osprzęt i widelec... a jest w cenie nowego Rometa... Jeszcze ktoś mu założył Hansy...
tobo Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Szczeze nie chce tez za bardzo odstawac od swoich znajomych ktorzy wszystko maja lepsze odemnie (samochody, motory) akurat z rowerem w tej cenie zbytnio bym nie odstawal. Mając takich znajomych wolałbym zostać mnichem i ulżyć mojemu poczuciu niższości Zmień znajomych a dasz wytchnienie swojej psychice i kieszeni. Ani Romet ani sprzęt z Deca nie są czymś z czym warto i można się pokazać wśród ludzi, którzy rywalizują między sobą gadżetami. Oba to marki z marną "klasowością".
beskid Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Zadaje ktoś proste pytania tłumacząc sensownie co i jak to dostaje w odpowiedzi, że się chce lansować fullem po wsi albo by zmienił znajomych. Nie wiem czy nie lepiej będzie zwyczajnie by kolega co serwisuje doradził a tu zapytać ewentualnie o szczegóły. Padło pytanie o ciekawsze oferty. Ktoś coś zaproponował poza używkami, których co dla mnie zrozumiałe autor tematu nie chce?? Zaproponujcie nowy sprzęt tej klasy za 5K.
timex550 Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 @@Gralik, Jeśli zależy Ci na nowym rowerze, to dobrą opcją byłby pójście do najbliższego sklepu rowerowego, który działa pod patronatem Dobrych Sklepów Rowerowych i handluje z Velo. Jak już będziesz w sklepie to zapytaj do fulla do XC dla siebie. Często gdzieś na Velo leżą w dobrych cenach rowerki ze starszych roczników. W każdym razie zapytać nie zaszkodzi. Z Allegro, to możesz spojrzeć jeszcze na takiego Authora z karbonową ramą - http://allegro.pl/rower-author-a-ray-4-0-full-promocja-warto-i5998044854.html Pozdrower
Mod Team KrissDeValnor Napisano 21 Lutego 2016 Mod Team Napisano 21 Lutego 2016 " Świetne " małe zdjęcia, niedziałający link w opisie - pewnie niezła " okazja "...
Gralik Napisano 27 Lutego 2016 Autor Napisano 27 Lutego 2016 http://rower-sport.pl/pl_PL/p/TREK-FUEL-EX-5-29-2014/2304?unibike Jak sie ma ten rower do b'twina i rometa? Na btwinie juz siedzialem tyle ze mial za duza rame.
Gralik Napisano 27 Lutego 2016 Autor Napisano 27 Lutego 2016 dzieki wszystkim za pomoc. Za tydzien kupuje btwina
Gralik Napisano 27 Lutego 2016 Autor Napisano 27 Lutego 2016 Rozmiar XLw Decathlon Opole Czy to normalne ze amortyzator tylni po wsiadnieciu na rower ani drgn\a\l, dopiero po dluzszej chwili powoli zaczal pracowac?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.