Skocz do zawartości

[opony] Hutchinson - Francja kontra Chiny...

modrzew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ciekawostka przyrodnicza a propos różnych dyskusji o jakości i produkcji sprzętu w Chinach ;)

Wpadły mi w ręce dwie sztuki opon Hutchinson Taipan 26x2.1" Hardskin i niby nic niezwykłego, tylko jedna z nich jest Made in France a druga Made in China.

Abstrahując od różnic w kolorze elementów graficznych na opakowaniach, to na pierwszy rzut oka widać że także same opony nieco się różnią.

Pokrótce:

- Inaczej wykonany rant i bok opony, francuską łatwo poznać po lekko czerwonawym boku o chropowatej powierzchni, chińska jest czarna i bardziej gładka.

- Inaczej wyglądająca guma, francuska jest matowa a chińska błyszcząca

- Być może z punktu powyżej wynika też nieco inna mieszanka, francuska jest bardziej miękka, chińska twardsza (UWAGA: to tylko subiektywne odczucie po kontakcie organoleptycznym! ;) )

- Inna grubość ścianek, francuska wydaje się być delikatniejsza, chińska bardziej masywna, grubsza - do weryfikacji na wadze o czym poniżej

- Po przyłożeniu do siebie obu egzemplarzy chińska guma jest o jakieś 1,5mm szersza.

- Francuska guma wydaje się nie mieć niedoróbek i wygląda bardzo ładnie, odlane w gumie oznaczenia i nadrukowane napisy wyraźne, w chińskiej znalazłem "niedolewkę" na bocznych klockach przez co ich krawędzie nie są ostre, napisy i oznaczenia ok.

- Producent na stronie nie chwali się ciężarem Taipana więc nie ma punktu odniesienia, francuska guma waży ~581g a chińska ~689g (waga kuchenna więc proszę wziąć odpowiednią poprawkę na wyniki - bardziej chodziło mi o wykazanie różnicy niż wartości bezwzględnych)

I obraz wart więcej niż słowa:

c3276a560a2fc361.jpg

Oznaczenia dokładnie te same (Taipan 26x2.1" Hardskin Race Riposte), inne numery katalogowe i kody kreskowe na naklejkach.

Napisano

Tereny w Chinach są mniej wymagające, więc opona może mieć pewne niedorobki. :)

Produkty są tak dokładnie i dlugoterminowo testowane że pierwszy rocznik klientów i ewentualne zwroty reklamacyjne spowodują być może korekty.

Napisano

Nie, cena ta sama. Wg producenta to widocznie dokładnie takie same opony patrząc od strony klienta. Chociaż jak wspomniałem różnią się numerami i kodem.

Nie wiem na ile istotne są różnice, które wychwyciłem, może poza ciężarem, więc nie wydaję żadnej opinii na ten temat. Może chińska wersja okaże się lepsza..? ;)

Wiem, wiem, mniej prawdopodobne i dlatego też dziś Francuzka powędruje na obręcz, a Chinkę zawsze mogę zwrócić, bo póki co zostaje w zapasie.

Chociaż coś może powiedzieć porównanie wielkości i umiejscowienia napisów Made in France i Made in China :D Szukałem info w internetach i praktycznie dotyczą chyba tylko wersji francuskiej. Były narzekania na trwałość, może chińska (chyba) twardsza mieszanka i grubość ścianek to odpowiedź na to ;) Gorzej jak to ordynarna ściema i te wszystkie hardskiny i rejsriposty to tylko napisy na boku, bo podwykonawca na Dalekim Wschodzie produkuje to jak chce.

Tak dla ścisłości - defekt dotyczy pojedynczych bocznych klocków a nie wszystkich, poza tym wykonanie ok, po prostu inne niż francuskie.

Napisano

Chyba się całkowicie pomyliłeś - już sama nazwa modelu wskazuje pochodzenie - Taipan. Powinno być Taiwan. Tak samo jak np Adidos zamiast Adidas. :)

Ja nie mam dobrych wspomnień z Hutchinsonami. Mieliśmy w ofercie Equinoxy i drogie Atomy - jakość była chinsko-marketowa, pekaly boki.

Napisano

Kumpel jeździ maratony na parze Pythonów i bardzo je sobie chwali. No, może poza ich realną szerokością ;) Może z gumami MTB nie jest tak źle.

Napisano

W temacie odstępstw opon od normy... Przeżyłem niezły szok wrzucając opony Geax Mezcal 27.5 x 2.1 zwijane, które zdemontowane z nowego roweru Author... takie z białymi bokami. Obie opony w granicach 720 gram !!! Mógłby mi ktoś to wyjaśnić??? Powinny mieć 530 gram... więc to już raczej nie w granicy błędu. Na szczęście znalazły juz nowego właściciela :-)

Napisano

Ja mam dwa komplety Hutchinsonów do 29er - Python i Toro. Obie made in France. Żadnych zarzutów co do jakości wykonania. Opony są bezawaryjne, dobrze się uszczelniają. Polecam.

Napisano

W temacie odstępstw opon od normy... Przeżyłem niezły szok wrzucając opony Geax Mezcal 27.5 x 2.1 zwijane, które zdemontowane z nowego roweru Author... takie z białymi bokami. Obie opony w granicach 720 gram !!! Mógłby mi ktoś to wyjaśnić??? Powinny mieć 530 gram... więc to już raczej nie w granicy błędu. Na szczęście znalazły juz nowego właściciela :-)

A dlaczego uważasz, że te zdjęte z roweru powinny mieć 530g?

Przecież nigdzie na stronie producenta nie znajdziesz wagi produktu oem.

Napisano

A dlaczego uważasz, że te zdjęte z roweru powinny mieć 530g?

Przecież nigdzie na stronie producenta nie znajdziesz wagi produktu oem.

Mogłyby mieć 600 gram i spoko, ale 720 to więcej niż Saguaro 27.5 X 2.2! Ciekawe z czego oni te opony zrobili? :-)
Napisano

A macałeś wersję „pudełkową”? Może to ich grubość tak jak w tytułowych Taipanach.

Ja tam się za solidność nie obrażam, pytanie czy to np. nadal ta sama mieszanka gumy..?

Napisano

A macałeś wersję „pudełkową”? Może to ich grubość tak jak w tytułowych Taipanach.

Ja tam się za solidność nie obrażam, pytanie czy to np. nadal ta sama mieszanka gumy..?

Porównywałem je tylko do zwijanych Saguaro i guma wyglądała podobnie... Fakt ścianki tego Mezcala były grubasne... Co do mieszanki gumy, zrobiłem na nich tylko 50-60 km, w wilgotnych warunkach i o ile w lesie było spoko to na betonowych dojazdach można było zęby stracić, strasznie się ślizgaly, pamiętam nawet po deszczu uslizg tylnego koła przy jeździe prosto na pasku farby oddzielającej ścieżkę rowerową od chodnika... Dlatego szybko wylądowały na półce w piwnicy...
Napisano

Na mokrej farbie do malowania ulic pojedzie bokiem każda opona bez kolców. To żaden wyznacznik. Jako oemy może być montowany drugi sort i dlatego różnice w wadze. Sypnęli więcej krzemionki ;)

Napisano

Bardzo często dany producent ma kilka wersji danego modelu opony. Od drutówki, poprzez zwijaną, zwijaną tóbles, wzmocniona zwijaną, po rejsing-pro odchudzoną zwijaną w wariancie magix-gumix. I tu nie ma się co dziwić, możliwe że Alsew mógł trafić w rowerku rzeczywiście jakąś tańszą wersję puszczaną jako OEM wszystkim chętnym do współpracy.

Za to te Taipany wziąłem na tapetę, bo to formalnie dokładnie ten sam model a nie dwie różne wersje ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...