Skocz do zawartości

[piasta] adaptery ze sztywnej osi na szybkozamykacz

clip7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Być może będę planował zakup kół. W rowerze mam standartowe szybkozamykacze przód/tył. Czy myśląc przyszłościowo można kupić koła z piastami, np: dt350 na sztywne osie 142/12 i 100/15 i do tego jakieś przejściówki/adaptery na QR. Jeśli tak to czy to duże koszta takich adapterów?

Napisano

Niestety tak się nie da. O ile amor można kupić pod oś sztywną to z tylnymi hakami nic nie zrobisz jeśli są tylko od zwykłą ośkę. 

Napisano

No właśnie miałem na myśli, że przyszła rama będzie na takie sztywne osie. Ile kosztują takie adaptery?

Napisano

Jeżeli ma być "przyszłościowo" to można i warto tak zrobić.

DT350 12x142 - adapter QR dostaniesz bez problemu,można trafić nawet za 50,00 na allegro

DT350  15x100 - niestety wymiana osi,dostępne w DT4you. (sprawdz na stronie ale tragedii nie ma)

DT240   15x100 - adapter QR bez problemu.

Napisano

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Chodzi o tył. Kupuję piastę na QR a potem zamieniam w niej tylko adapter na 142/12?

Po wymianie adapterów to będzie taka sama piasta, jakbym od razu kupił 142/12?

OK. Już wiem o co kaman, dzięki manualowi. Tak więc żeby na razie kupię tylną piastę na QR (potem tylko zmienię adaptery) a przód od razu pod sztywną oś + 2 adaptery pod QR. Koszt 2 adapterów to około 120zł, niemało i niedużo.

Aha. I jeszcze jedno zasadnicze pytanie. Czy w przypadku piast DT350 straight pull sytuacja jest analogiczna?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...