Skocz do zawartości

[bagażnik] Jak zamontować tylny bagażnik do takiego roweru ?

Rumax

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nietypowe mocowanie hamulców tarczowych i niestety nie znalazłem nigdzie rozwiązanie które mogę zastosować do montażu bagażnika. Kupiłem już sakwy Crosso, zamierzam kupić bagażnik też Crosso np taki http://allegro.pl/crosso-bagaznik-tylny-pod-sakwy-czarny-cr-i5504613495.html . Na stronie Crosso znalazłem kilka dodatków ułatwiających montaż tylko u mnie jest inaczej, hamulec nie ma śruby z boku tylko z góry co widać na załączonym zdjęciu.  Proszę o pomoc :)

post-186172-0-59404200-1455906288_thumb.jpg

Ad 1

Z opisów na aukcjach wywnioskowalem że moj jest nietypowy. Dzwoniłem do sklepu rowerowego i też powiedzieli ze nietypowe.

Ad 2

Też o tym pomyślałem ale mam koła 29 i łączenie bagaznika będzie za krótkie.

Ad 3

Na szczęście mam otwór w górnej części ramy i jest blaszka montażowa crosso dla takiego rozwiązania.

Chyba będę musiał poszukać jakiegoś tokarza i coś samemu wyprodukować.

Rama roweru nie posiada otworów montażowych więc jeśli bagażnik miałby przenosić ciężary to najsenowniej jest osadzić go na ośce za pomocą samodzielnie zrobionego adaptera. Jednak w takim przypadku radziłbym poszukać innego bagażnika czyli takiego, który będzie posiadał przy najmniej 2 otwory montażowe przy dolnych punktach mocowania.

Adapter można zrobić z blachy auminiowej o grubości 2 mm lub blachy stalowej kwasowej o grubości 1 mm.

W spawnych rękach taka obróbka metalu nie powinna zająć więcej niż 2 godziny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...