Skocz do zawartości

[koła piasty] Czy znacie piasty shimano XT z 24 otworami?

denis44

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chce kupić sobie drugi komplet kół, znalazłem w dość dobrej cenie koła wh-m788.

Problem jest w tym że tylna piasta jest z osią 142/12mm. Ja mam w tej chwili w rowerze piastę FH-M755 (32 albo 36), czyli ośka QR 135mm. Przednie koło mi pasuje.

Z tego co wiem nie ma przejściówek / adapterów do shimiano z piasty 12 na 9mm. O ile są proszę o info:)

Pomyślałem więc że kupię te koła i w tylnym kole wymienię po prostu piastę (kupie piastę QR, a tą co była czyli 142/12 sprzedam, trochę stracę ale bez tragedii). Zacząłem szukać piasty XT pod QR 135 na 24 szprychy (tyle mają te koła). Niestety nie potrafię nic znaleźć (allegro, sklepy). Znalazłem np. koła wh-m785 (cena sporo wyższa) gdzie tylna piasta jest na QR 135 i 24 szprychy, ale samej piasty nie potrafię znaleźć.... Czy ktoś wie gdzie można kupić taką piastę?

A może shimano samych piast 24H nie sprzedaje? Bo tych 32 i 36 jest od groma wszędzie.

Napisano

Samej piasty shimanowskiej pod 24 szprychy nie kupisz - tylko w komplecie z kołem. Do tej przeróbki  o której piszesz potrzebujesz taki zestaw http://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-hub-axle-for-fh-m785-409895 lub kup całą piastę FH-M785 i przełóż bebechy.

A jesteś pewien że do tej piasty z wh-m788 podejdą części z FH-M785?

Bo jak porównuje sobie rysunki od shimano piast FH-M785 i FH-M788 to obudowa wygląda nieco inaczej, bębenki też są różne.... Części do FH-M785 jest dość sporo, nawet na allegro, więc jakby to pasowało to przeróbka nie byłaby zbyt droga:)

Napisano

Masz rację , mój błąd :icon_confused: , zasugerowałem się zamiennością części WH-M785 z FH-M785 a nie uwzględniłem że chodzi o M788. Sorry za wprowadzenie w błąd :icon_redface:

Napisano

Jeżeli tych kół jeszcze nie kupiłeś, to po prostu sobie je odpuść.

Znalezienie piasty na 24h jest trudne, znalezienie piasty na 24h pod szprychy proste jest trochę trudniejsze, znalezienie piasty na 24h pod szprychy proste o takim samym wymiarze żeby nie trzeba było wymieniać szprych to zadanie arcytrudne. Szczególnie że wszystko wyjdzie dopiero w praniu podczas składania koła.

Zmarnujesz czas, pieniądze i nie wiadomo co tak naprawdę na końcu otrzymasz

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Chce kupić sobie drugi komplet kół, znalazłem w dość dobrej cenie koła wh-m788.

Problem jest w tym że tylna piasta jest z osią 142/12mm. Ja mam w tej chwili w rowerze piastę FH-M755 (32 albo 36), czyli ośka QR 135mm. Przednie koło mi pasuje.

Z tego co wiem nie ma przejściówek / adapterów do shimiano z piasty 12 na 9mm. O ile są proszę o info:)

Pomyślałem więc że kupię te koła i w tylnym kole wymienię po prostu piastę (kupie piastę QR, a tą co była czyli 142/12 sprzedam, trochę stracę ale bez tragedii). Zacząłem szukać piasty XT pod QR 135 na 24 szprychy (tyle mają te koła). Niestety nie potrafię nic znaleźć (allegro, sklepy). Znalazłem np. koła wh-m785 (cena sporo wyższa) gdzie tylna piasta jest na QR 135 i 24 szprychy, ale samej piasty nie potrafię znaleźć.... Czy ktoś wie gdzie można kupić taką piastę?

A może shimano samych piast 24H nie sprzedaje? Bo tych 32 i 36 jest od groma wszędzie.

Hej. Nie chcesz sprzedac tej piasty? Mam dokladnie taki sam problem. Nigdzie nie moge znalezc paist na 24 otwory. Potrzebuje 142/ 12 czyli dokladnie to co ty masz.

moj num to 797983215

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...