Skocz do zawartości

[zegarek/gps] Sony SW3, Garmin Vivoactive do Endomondo ?

stilon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako że z baterią w moim telefonie (LG G2) coraz słabiej zacząłem zastanawiać się nad zegarkami z GPS. Poszukuję sprzętu który  umożliwi mi udostępnianie treningów na endomondo. Czy oprócz 2 wymienionych są jeszcze jakieś inne które umożliwią zapis i udostępnienie treningu bez pomocy smartfona (może Polar ?). Miałem swego czasu Sony SW2, fajny sprzęt ale wymaga współpracy z telefonem po bluetooth a to już skraca czas pracy baterii. 

Jak jest generalnie z wygodą używania i przerzucania treningów z zegarka ?

Nadmienię że LG G2 ma niewymienialną baterię.

Za wszelkie sugestie/podpowiedzi będę wdzięczny.

Marcin9 wiem o takim sposobie jednak bardziej skłaniam się ku zewnętrznemu urządzeniu (wygoda). Denerwuje mnie to ciągłe wyjmowanie telefonu i robienie pauzy (wbudowana autopauza często świruje). Także chyba zegarek tylko który ?

Poza tym jak patrze na wymianę baterii (rozebranie/rozklejenie) połowy telefonu to robi mi się słabo ;)

W sumie to każdy zegarek Garmina co ma GPS i łączy się z Garmin Connect spełni Twoje oczekiwania :)

Jedynie wybierz ten który oferuje najdłuższy czas pracy z włączonym GPS.

Ja mam akurat Vivoactive (którego polecam) i wszystko ładnie działa. Aktywność synchronizuje mi się automatycznie z Garmin Connect, następnie mam podpięte pod niego Endomondo, Stravę i wszystko automatycznie się wrzuca.

Patryke dzięki za info, o to chodziło. Mam jeszcze pytanie o synchronizację endo-garmin connect. Sparowałem obydwie platformy (dla próby), dodałem ręcznie trening w connect, przeszedł on automatycznie do endomondo, jednak w endo jest widoczny tylko w treningach/historii. Nie widzą go znajomi. Trening jest ogólnodostępny, o co chodzi, dlaczego go nie widać ?

Często pierwsza aktywność po sparowaniu służy do synchronizacji obydwu platform, zerknij czy też jest problem z kolejną.
Ogólnie z tego co pamiętam jak to robiłem to było bardzo proste i nic nie musiałem ustawiać :)

Bardzo przydatnym bajerem w zegarku jest możliwość wyboru rodzaju aktywności. Jak np. biegam to wysyła mi się jako bieganie na Stravie czy Endomondo. A jakbym chciał zmienić później w Garmin Connect to muszę i wszędzie ręcznie zmieniać :) Chodzi o to, że w niektórych tańszych biegowych zegarkach nie ma podziału na aktywności i wszystko leci jako jedna.

Dodałem 2 treningi ręcznie na Garmin Connect i to samo, są widoczne na endomondo tylko w moich treningach/historii. Nie są ogólno-widoczne dla znajomych. Dziwne ? Może po zrzucie z zegarka będą widoczne ? No ale tego lepiej się dowiedzieć przed ewentualnym zakupem ;)

Nie dodaję żadnego pliku gpx. Wchodzę na stronę connect i dodaje ręcznie trening (dla sprawdzenia). Trening ładnie z automatu idzie na endo, jednak jak pisałem wcześniej jest on widoczny tylko u mnie (na endo w zakładkach trening i historia) i to tylko też na komputerze (w mobilnej wersji endo nic nie widać).

Jestem prawie pewien, że to jest kwestia ręcznego dodawania - nie traktuje tego jako pełnowartościowy trening z zapisu z urządzenia tylko właśnie taka notatka. Jak będziesz miał urządzenie które się synchronizuje z Garmin Connect to nie będzie problemu. Mam Edge 810, Vivoactive - tu i tu nie ma problemów. Sporo znajomych też używa zegarków Garmina i działa :)

Nie jest to kwestia ręcznego dodawania.

Gdy nie korzystam z garmina, zapisuję trasę w Navime, później zrzucam ją do pliku i w domu spokojnie dodaje do garmin connect. Jedyna różnica jaką widać w porównaniu do pliku zapisanego przez urządzenie garmina to fakt że GC nie rozpoznaje urządzenia za pomocą którego została trasa zarejestrowana. Pozostałe "czary" dzieją się z automatu zawsze tak samo tj. przerzuca do stravy i endo nie zmieniając żadnych ustawień prywatności etc.

Szukaj w ustawieniach, tam coś musisz mieć skopane.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...