Skocz do zawartości

[opony] Jakie opony polecacie?

Blackboard17

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Posiadam rower Kross hexagon x6 2016 i posiadam fabryczne opony. Postanowiłem je wymienic, ale nie wiem jakie będą dobre. Jeżdżę głównie drogą asfaltowa lecz często zdarza mi się jeździć po drogach nie utwardzonych. Jakie opony możecie mi polecić?

Napisano

Ja tam polecam Schwalbe marathon plus MTB Podoba mi się ta dodatkowa wkładka antyprzebiciowa, kiedyś minimum jedna guma w roku sietrafiała i najcześciej na jakiejś wyprawie od hmm 3 lat?! ani jednej.. na codzień jeżdżę po mieści do pracy głownie asfalt, kostka, trochę ubitej ziemi.. i wszystko pięknie, w śniegu też dobrz, na lodzie wiadomo ;) A jak wyskakuję w teren, też nie narzekam... na początku trochę dziwne było wrażenie jak tymi środkowymi kostkami w bieżniku wpadało siew szpary między kostką na chodniku. Póki co parę tyś. km przejechane w róznych warunkach i mi pasuje... ale ja w dużej mierze obstawiałem spokój przy jeździe, ewentyalnym trafianiu na potłuczone szkło (w róznych zaskakujących miejscach się trafia) i by mieć wiekszą nadziję na spokojny powrót z trasy bez przebicia, wagi i oporów toczeni w ogóle nie brałem pod uwagę. Peweni po tych kilku latach są już lepsze modele... moje póki co wytrzymują i mrozy i upały i asfalt i inne nawierzchnie... chyba wszystko nimi zaliczyłem, lód, śnieg, szutr, kamienie, tłuczeń kolejowy piasek, błoto, trawa...potłuczone szkło :D co by nie wymienić, wszędzie dałem radę ;) 

Napisano

Smart Samy / Race Kingi. Nabite na asfalcie lecą doskonale jak na terenowe opony a po spuszczeniu powietrza w terenie dają radę.

Ja Marathonów nie polecam, bo są strasznie ciężkie. Rozpędzić się na nich a na takich Race Kingach to niebo a ziemia.

Napisano

Jeśli zależy Ci na oponach niezniszczalnych to polecam Schwalbe Hurricane. Zrobiłem na nich ponad 30kkm i... dalej da się na nich jeździć.

Napisano

Jeśli zależy Ci na oponach niezniszczalnych to polecam Schwalbe Hurricane. Zrobiłem na nich ponad 30kkm i... dalej da się na nich jeździć.

Dla kogoś kto jeździ głównie po asfalcie i od czasu do czasu w terenie to idealna propozycja! Jakiś czas temu smigalem z Hurrican na tyle i Race Kingu z przodu i super to się sprawdzalo...
Napisano

Witam. Pozwólcie, że podczepię się pod temat bo mam podobny dylemat. Na razie jestem nastawiony na Shwalbe Marathon Cross. Może ktoś ma wersję z 2016 i może podzielić się wrażeniami? Z porównywarki na stronie producenta wydają się być dobrym wyborem na asfalt i okazjonalnie teren.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...