Skocz do zawartości

[Amortyzator] Offset, po co, co powoduje, kiedy stosować a kiedy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie to co mi proponujecie póki nie objadę dwóch rożnych konfiguracji?

Na RS-ie będę miał kokpit wyżej bo amortyzator jest ok 0,5 cm dłuższy, ale i dodatkowo z samego faktu że nie ma offsetu kolejne ok. 0,5 cm wynika, czyli pewnie z 1 cm wyżej. Za to baza kół będzie mniejsza. Wyżej i krócej.

Fox odwrotnie, niżej i dłużej.

Jak to się ma do tego co jest niezależne od offsetu?

Jestem na granicy rozmiarów L/XL i wybrałem L + dłuższy mostek. Oba moje Cube mają niską główkę 11 cm i stosunkowo krótką bazę.

Ten offset to kilka mm pod kątem ~70 stopni. Jak coś się nawet z jego powodu podniesie to tak minimalnie ze nie bierz tego pod uwagę. Moja opinia jest taka że skoro się Cube chwali że ich ARG stosuje większy offset to nie kombinuj i tego się trzymaj bo to brali pod uwagę projektując ramę. Kilka milimetrów w górę czy w dół to różnica między nowa większa oponą a starą mniejszą, albo innym ciśnieniem w widelcu.

Ten offset to 5mm pod kątem ~70 stopni. Jak coś się nawet z jego powodu podniesie to tak minimalnie ze nie bierz tego pod uwagę. Moja opinia jest taka że skoro się Cube chwali że ich ARG stosuje większy offset to nie kombinuj i tego się trzymaj bo to brali pod uwagę projektując ramę.

W zasadzie to logiczne chyba. Tylko znów rower będzie pstrokaty, czarna rama z zielonymi wstawkami + czerwony amortyzator... :( A miało być tak pięęęęknie... 

Składasz wyścigówkę czy zabawkę? Bo jak zabawkę to stare chińskie przysłowie mówi zgodne kolory są warte 2 cm rurki do włożenia gdzie się chce, jeden stopień dowolnego kąta albo 100 gram masy do wyboru

Mam podobne podejście, ale intuicja podpowiada mi żeby jednak troszkę podrążyć temat ;)

Dwa rowery Cube na identycznych ramach:

1. http://cube.pl/rowery/mtb-hardtail/elite/cube-elite-super-hpc-race-29-carbon-n-green-2015/

2. http://cube.pl/rowery/mtb-hardtail/elite/cube-elite-super-hpc-pro-29-black-n-red-n-blue-2015/

Geometria identyczna co do mm :)

Jenen na RS bez offsetu a drugi z to Fox z offsetem.

A patrz na filmik, który sobie machnąłem ;)

https://youtu.be/_aJ8dLfgS5o

Offset to nie przesunięcie goleni tylko osi koła. Możesz go zrealizować po stronie korony (Fox) albo haków (RS), ale same golenie są dla offsetu przeźroczyste. Tak jak też na filmiku pokazałeś oś jest w obu wypadkach w tym samym miejscu.

Hmm, czyli jest szansa że mój RS też ma offset, tylko nie przymierzyłem dokładnie haków do haków. Teraz jestem poza możliwością sprawdzenia, ale tak sobie myślę, bo Radon to taki Cube OEM ;)

• Mod Team

Może mi ktoś w dwóch słowach powiedzieć po co, ten offset, co powoduje, kiedy stosować?

Pytanie jest błędnie sformułowane. Kazdy widelec ma jakiś offset, lub bardziej po naszemu wyprzedzenie.

Nawet widelece stołowe mają offset ;)

Kwestia tylko taka czy użyjesz widelca ze standardowym offset'em - 46mm - lub powiększonym - 51/52mm.

Generalna teoria podpowiada, że skoro  rama została zoptymalizowana do widelca z wiekszym wyprzedzeniem, sugeruje sie używanie właśnie takowego.

Jednakowoż praktyka pokazuje, że jesli ktos nie dysponuje czułoscia ważki i na ściśnięcie palcami potrafi okreslic z dokładnoscią co do 1PSI cisnienie w oponie, że raczej nie zauważysz kolosalnego polepszenia lub pogorszenia w prowadzeniu roweru...

Kilka interesujących uwag na temat wpływu offset'u na prowadzenie bajka: http://blog.artscyclery.com/ask-a-mechanic/ask-a-mechanic-29er-forks-46mm-or-51mm-offset/

Szacunek...

I.

Dziś z wiedzą jaką mam dzięki Waszej pomocy, zamocowałem oba amortyzatory na sztywno i sprawdziłem czy jest między nimi różnica w offsecie. Otóż jeśli sterówki są w osi to i oś koła przechodzi w tym samym miejscu, mimo tego że golenie są względem siebie przesunięte :)

Dopytam jeszcze tylko poza konkursem w nawiązaniu do tego mojego "filmiku"

https://youtu.be/_aJ8dLfgS5o

Dlaczego w jednym rowerze zastosowali sztycę z offsetem (nomen omen ;) ), a w drugim nie? Z tego co kojarzę to kiedy normalnie się nie da, to offset stosuje się po to aby uzyskać prostą przecinającą rzepkę i śródstopie.

Tutaj dwa identyczne rowery o identycznej geometrii, ale sztyce inne?

Dziś z wiedzą jaką mam dzięki Waszej pomocy, zamocowałem oba amortyzatory na sztywno i sprawdziłem czy jest między nimi różnica w offsecie. Otóż jeśli sterówki są w osi to i oś koła przechodzi w tym samym miejscu, mimo tego że golenie są względem siebie przesunięte :)

Czyżbym o tym pisał od początku ?

Różne sztyce mogą być z powodu przyjętej koncepcji, sztyca z  setbackiem sprawia, że pedałowania jest bardziej siłowe, wolnoobrotowe (zmienia się rzeczywisty kąt podsiodłowy) ...

Poza tym Cube niezbyt przejmuje się offsetem, wsadzając różne amortyzatory (różnych producentów z faktycznie różnym offsetem) ) nie zmieniając przy tym geometrii rowerów ...

Co do amortyzatorów, jak pisałem nie tylko wysunięcie goleni decyduje o offsecie, i warto mieć to na uwadze.

Poza tym Cube niezbyt przejmuje się offsetem, wsadzając różne amortyzatory (różnych producentów z faktycznie różnym offsetem) ) nie zmieniając przy tym geometrii rowerów ...   Co do amortyzatorów, jak pisałem nie tylko wysunięcie goleni decyduje o offsecie, i warto mieć to na uwadze.

Być może dlatego że ARG to nie tylko offset amortyzatora i z pozoru bardzo podobne geometrie różnych rowerów opisują nadając im nieco inne przeznaczenie. Może właśnie m.in offset je różnicuje? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...