uslugifoto Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Zauważyłem dziś na dwóch różnych amortyzatorach, różną odległość osi goleni od osi sterówki. Zacząłem szukać i znalazłem taki temat jak offset. Niestety nie mam wiedzy ani doświadczenia i nie wiem z czym to się je. Mam jednak wybór i nie wiem który amortyzator wsadzić do nowej ramy. Może mi ktoś w dwóch słowach powiedzieć po co, ten offset, co powoduje, kiedy stosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Całkiem niedawno pojawił się na forum taki filmik ... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uslugifoto Napisano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 OK, dziękuję teorię już znam, teraz praktyczne pytanie czy do ramy Cube wsadzić 1 czy 2 (geometria w załączeniu). Co proponujesz? Dodam że mam stosunkowo długie nogi względem tułowia i mierzę 187 cm. 1. Rock Shox Reba RL 29 Solo Air (bez offsetu) 2. Fox Racing Shox Fox 32 Float 29" CTD (offset) Zastosowanie to nasze, polskie maratony MTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Z tego co wiem to offset wybierasz taki jak założył producent projektując ramę. Znajdź rozrysowaną geometrię ramy, gdzie będzie to zaznaczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uslugifoto Napisano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Z tego co wiem to offset wybierasz taki jak założył producent projektując ramę. Znajdź rozrysowaną geometrię ramy, gdzie będzie to zaznaczone. Sęk w tym że mam obie ramy o niemal bliźniaczej geometrii, obie Cube, tylko jedna karbonowa a druga alu, wiadomo że do węglowej wolę wsadzić ten bardziej odpowiedni. Niestety nigdzie nie ma opisu jaki ten Cube ma offset amortyzatora (czy w ogóle ma). http://cube.pl/rowery/mtb-hardtail/elite/cube-elite-super-hpc-race-29-carbon-n-green-2015/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 No ale jakiś amortyzator ma fabrycznie zamontowany ? więc szukaj w danych fabrycznego amortyzatora ... w zdecydowanej większości offset jest zależny od wielkości koła, tylko GF ma specjalnie projektowane , niewielkie różnice w obrębie jednego rozmiaru koła stosowane przez producentów nie mają większego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uslugifoto Napisano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 No ale jakiś amortyzator ma fabrycznie zamontowany ? więc szukaj w danych fabrycznego amortyzatora ... Oba rowery złożone na gołych ramach Cube, kupionych na wyprzedażach. Reba pochodzi z bliższego Cube'owi Radona ZR Race a Fox kupiony w bike-discount.de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Offset realizuje się albo za pomocą wysunięcia do przodu samych goleni dolnych, lub za pomocą innego zaklinowania rury sterowej, mimo różnic w wyglądzie offset w amortyzatorach może być podobny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Jeśli na ramie Cube pisze "Agile Ride Geometry" to wymaga amortyzatora z większym offsetem (51mm). Jeśli nie pisze to zwykły amorek 46mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uslugifoto Napisano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Offset realizuje się albo za pomocą wysunięcia do przodu samych goleni dolnych, lub za pomocą innego zaklinowania rury sterowej, mimo różnic w wyglądzie offset w amortyzatorach może być podobny. Jeśli ustawić "mocowanie koła" w obu amortyzatorach w osi to golenie +/- też się pokrywają, jednak sterówki już nie. Zrobiłem tak bo tak łatwiej, ale robiąc odwrotnie i zrównując sterówki golenie Fox-a są bardziej wysunięte do przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Cube ma coś o nazwie AGR czyli to samo co Trekowskie G2. Znaczy większy offset jest tym poprawnym. Edit: ARG nie AGR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pidzej Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Ale nie wszystkie ramy Cube to mają. W tańszych modelach zrezygnowano z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Ale nie mówimy o taniej ramie tylko tej.http://cube.pl/rowery/mtb-hardtail/elite/cube-elite-super-hpc-race-29-carbon-n-green-2015/ I w których 29 z tego zrezygnowano? nawet Aimy to mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Tyle, że z opisu nie wynika nic o zmianie offsetu amortyzatora w rowerach Cube. Jeśli koniecznie chcesz porównać amortyzatory, trzeba by obydwa umieścić w imadle mocując za rury sterowe, i sprawdzić czy haki koła są tak samo wysunięte, a nie przykładać do siebie golenie i patrzeć na położenie sterówki. Gdzie tu jest jakaś wzmianka o zmianie offsetu amortyzatora : http://www.cube.eu/en/products/mtb-hardtail/reaction/cube-reaction-hpa-pro-2x-greynflashgreen-2016/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uslugifoto Napisano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Tyle, że z opisu nie wynika nic o zmianie offsetu amortyzatora w rowerach Cube. Jeśli koniecznie chcesz porównać amortyzatory, trzeba by obydwa umieścić w imadle mocując za rury sterowe, i sprawdzić czy haki koła są tak samo wysunięte, a nie przykładać do siebie golenie i patrzeć na położenie sterówki. Ustawiając sterówki równolegle, haki koła w Fox-ie bardziej wystają. To w zasadzie pewne, ciągle tylko mam dylemat, który wsadzić gdzie Gdzie tu jest jakaś wzmianka o zmianie offsetu amortyzatora : Hmmm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Skoro znasz teorię, i czym to skutkuje, wsadź taki, jaki odpowiada Twoim preferencjom. W samym modelu Reaction stosuje się różne amortyzatory, różne RS, Foxa a nawet Manitou M30 - wszystkie mają taki sam offset ? Czy może producent nie zważa na ewentualne różnice ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Gdzie tu jest jakaś wzmianka o zmianie offsetu amortyzatora : http://www.cube.eu/en/products/mtb-hardtail/reaction/cube-reaction-hpa-pro-2x-greynflashgreen-2016/ Tam nie ma, jest tylko wspomniane o tym że masz Agile Ride Geometry. Co to znaczy objaśnili tu w 1 zakładce : http://www.cube.eu/en/cubeworld/technology/ Między innymi "Increased fork offsets". To że montują różne widelce nie jest problemem bo występują one w różnych wersjach, offset można wybrać. Większym problemem jest różne ATC które jest przez producentów namiętnie ignorowane jakby skok mówił wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Ale rozumiesz co napisałem, w samym karbonowym modelu Reaction stosują różne amortyzatory - RS, Fox, Manitou, wątpię żeby wszystkie miały zmieniony offset specjalnie dla Cube ... więc najlepiej niech sobie poeksperymentuje, jaki układ bardziej będzie mu odpowiadał ... Offsetu w ramach jednego rozmiaru koła nie można sobie wybrać (każdy producent stosuje swój, choć przeważnie są takie same). W tym wypadku musieli by wypuścić widelce z takim samym offsetem specjalnie dla Cube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Ale one nie są robione specjalnie dla Cube. 51mm stało się już kolejnym standardem (bo jak wiadomo zawsze jest ich za mało). Cube nie ma na to monopolu, od lat korzysta z nich też Trek w swoim G2. A producenci widelców od Suntoura po Foxa się dostosowują, nie ma żadnego problemu z kupnem widelca w wymaganej wersji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 51mm to offset dla koła 29" i nie ma to nic wspólnego z kolejnym, tylko jest dobrane do większej długości goleni, w celu zachowania odpowiednich właściwości widelca (prowadzenia roweru) Manitou ma przy 29" 48mm, więc Cube wsadza albo widelec Fox z offsetem 51 albo Manitou 48 mm , nie przejmując się za bardzo różnicami. Wątpię żeby Manitou Robiło widelce z offsetem 51mm specjalnie do Cube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Wytłumacz to ludziom z RSa którzy robią widelce w dwóch różnych offsetach dla 29http://www.bike24.com/1.php?content=8;product=134661;menu=1000,2,121;mid[95]=1;pgc[14697]=14703;pgc[65]=224;orderby=2http://www.bike24.com/1.php?content=8;product=134656;menu=1000,2,121;mid[95]=1;pgc[14697]=14703;pgc[65]=224;orderby=2A tu nieistniejący 44mm Float? Niee, pewnie błąd w opisie. Albo nie usłyszeli o tym że 51mm tylko mozna do 29 pakować.http://www.bike24.com/1.php?content=8;product=157958;menu=1000,2,121;mid[242]=1;pgc[14697]=14703;pgc[65]=224;orderby=2Ale zapytaj jeszcze autora tematu bo chyba o tym właśnie temat jest że ma do wyboru dwa widelce z różnym offsetem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Pokaż mi na stronie producenta takie modele (Fox 29" z offsetem 44mm) a nie jakieś linki ze sklepu. Poza tym, jeśli nawet istnieje taka możliwość, to musiał uzyskać informację do jakiego widelca została zaprojektowana ta rama, lub metodą prób i błędów sprawdzić jaka konfiguracja jemu pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 http://www.ridefox.com/help.php?m=bike&id=584#29inforks Dalej chcesz się kłócić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Na 2016 też możesz sobie wybrać między 44 a 51 http://www.ridefox.com/help.php?m=bike&id=578 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 No to jeszcze znajdź mi możliwość wyboru Manitou ... i napisz jaki to konkretnie offset stosuje Cube ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.