Khernik Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 Rower: Triban 520, szosa Potrzebuję plecaka albo sakwy na 100 - 300km wycieczki - muszę tam spakować torbę chłodzącą 30x20x20 cm, jakąś bluzę, pompkę, coś drobnego do jedzenia. 1. Jaka pojemność plecaka będzie potrzebna w tym przypadku? Myslałem o plecaku deuter 15L, jest dość drogi, czytałem o nim dobre opinie - wystarczy? 2. Czy może lepiej kupić sakwy? To niby szosa, nie chcę za bardzo kupować bagaznika i sakwy na szosę, bo podejrzewam że będzie się gorzej jeździło. Macie jakieś rady? Dzięki?
zadra1965 Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 Ja używam takich , https://www.bikeshophub.com/trailers/vaude-offroad-trunk-bag-10-2-p-1780.html w centrum rowerowym można kupić podobne tylko innej firmy i tańsze
MikeSkywalker Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 A musisz koniecznie korzystać z tej torby chłodzącej? Bo z nią w grę wchodzi faktycznie albo torba albo jakaś sakwa na bagażnik. Jazda z plecakiem wypełnionym tak dużym gabarytowo przedmiotem też nie będzie szczególnie wygodne. Gdybyś z niej zrezygnował czy coś pozmieniał można by myśleć o trójkącie mocowanym w ramie czy dużej torbie podsiodłowej.
Roxorloops Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 A może coś takiego http://www.madbike.pl/pl/p/Torba-podsiodlowa-Kuferek-Topeak-Dyna-Pack-DX-czarna-MADBIKE/5044 Ma odczepiany uchwyt, wiec jak nie potrzebujesz to odczepiasz. I do tego ewentualnie jakaś podsiodłowa czy plecak.
robertrobert1 Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 Rower: Triban 520, szosa Potrzebuję plecaka albo sakwy na 100 - 300km wycieczki - muszę tam spakować torbę chłodzącą 30x20x20 cm, jakąś bluzę, pompkę, coś drobnego do jedzenia. 1. Jaka pojemność plecaka będzie potrzebna w tym przypadku? Myslałem o plecaku deuter 15L, jest dość drogi, czytałem o nim dobre opinie - wystarczy? 2. Czy może lepiej kupić sakwy? To niby szosa, nie chcę za bardzo kupować bagaznika i sakwy na szosę, bo podejrzewam że będzie się gorzej jeździło. Macie jakieś rady? Dzięki? Podróżowanie z plecakiem, nawet lekkim na takich dystansach będzie bardzo męczące i niewygodne gdyż na szosie pochylasz się bardziej niż MTB więc plecak będzie zsuwał się na kark i na boki. Sakwy mogłyby być ale one generują duże opory. Dlatego najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest bagażnik na sztycę z odpowiednią torbą. Jest w Polsce taki człowiek, który na szosówce robi bardzo długie dystanse. Zwie się Wilk. http://www.wyprawyrowerowe.neostrada.pl/ Oto jego sposób na przewożenie bagażu
Patryke Napisano 19 Lutego 2016 Napisano 19 Lutego 2016 Wilk używa zwykłej torby podsiodłowej bikepackingowej. Dokładnie nie wiem jaki model, ale ta po prawej jest uszyta zdecydowanie przez Rafała, możesz zerknąć i zamówić tutaj : http://wciazwdrodze.blogspot.com/p/krawiectwo-turystyczne.html?m=1 Ogólnie byłoby idealne rozwiązanie jakbyś nie musiał przewozić tej kanciastej torby termicznej ;-) ew wyłóż tę sakwę alumatą ;-) Sam ją długo używam i bardzo polecam. Pojemność 10 l, można łatwo rolować i dostosować wielkość. Dla mnie jest to jedyne sensowne rozwiązanie na szosę, ew. Bagażniki na sztycę razem z kufrem. Jak startuje na wyścigach ultra to jednak dominują sakwy jak na zdjęciu powyżej. Łatwe w transporcie, dobre i wytrzymałe mocowanie, które możesz i użyć w MTB.
Khernik Napisano 19 Lutego 2016 Autor Napisano 19 Lutego 2016 No tak, taka sakwa na bagażniku na sztyce + alumata to ciekawy pomysł, do tej pory zawsze jeździłem z plecakiem. A z komfortem jazdy z taką sakwą z tyłu jak jest, czuć różnice?
Patryke Napisano 19 Lutego 2016 Napisano 19 Lutego 2016 Dla pewności to chciałem podkreślić, że według mnie lepsze są sakwy bez bagażnika na sztycę - te co widać na zdjęciu od Roberta. Bardzo dużo osób co jeździ ultra je używa. Różnicę czuć, wreszcie masz kilka ładnych kilogramów za tyłkiem Jeśli chodzi o szosę to w turystycznej jeździe mało przeszkadza, chyba, że jeździsz cały czas na stojąco w MTB trochę bardziej czuć ze względu na większe balansowanie ciałem, ale też preferuję te rozwiązanie.Reasumując, jak jeździsz głównie na wycieczki to jest idealna opcja. Lekka, dobrze się trzyma i jest schowana za Tobą - nie zwiększa oporów. Jedynie wyciąganie rzeczy jest trochę upierdliwe, bo za każdym razem trzeba odpiąć klamrę, rozwinąć wór, wyjąć coś i powtórka. Dlatego dobrze tam segregować rzeczy w jakieś torebki, bo czeka nas armageddon Według mnie najlepsza opcja do roweru szosowego
marekw Napisano 19 Lutego 2016 Napisano 19 Lutego 2016 Author wypuszcza na rynek całkiem dużą podsiodłówkę, wygląda jakby miała być wkrótce dostępna. Rafał jest trochę niesłowny, czekałem pół roku i się nie doczekałem.
Patryke Napisano 20 Lutego 2016 Napisano 20 Lutego 2016 Faktycznie u Rafała trzeba nastawić się na długi okres oczekiwania, dlatego też zawsze biorę na to poprawkę i składam zamówienia zimą Trochę rzeczy u niego zamówiłem i ogólnie polecam, ale trzeba być cierpliwym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.