Skocz do zawartości

[Bagażnik, plecak] Jaki plecak lub sakwy do szosy na 300km

Khernik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower: Triban 520, szosa

Potrzebuję plecaka albo sakwy na 100 - 300km wycieczki - muszę tam spakować torbę chłodzącą 30x20x20 cm, jakąś bluzę, pompkę, coś drobnego do jedzenia.

1. Jaka pojemność plecaka będzie potrzebna w tym przypadku? Myslałem o plecaku deuter 15L, jest dość drogi, czytałem o nim dobre opinie - wystarczy?

2. Czy może lepiej kupić sakwy? To niby szosa, nie chcę za bardzo kupować bagaznika i sakwy na szosę, bo podejrzewam że będzie się gorzej jeździło.

Macie jakieś rady? Dzięki?

Napisano

A musisz koniecznie korzystać z tej torby chłodzącej? 

Bo z nią w grę wchodzi faktycznie albo torba albo jakaś sakwa na bagażnik. 

Jazda z plecakiem wypełnionym tak dużym gabarytowo przedmiotem też nie będzie szczególnie wygodne. 

Gdybyś z niej zrezygnował czy coś pozmieniał można by myśleć o trójkącie mocowanym w ramie czy dużej torbie podsiodłowej. 

Napisano

Rower: Triban 520, szosa

Potrzebuję plecaka albo sakwy na 100 - 300km wycieczki - muszę tam spakować torbę chłodzącą 30x20x20 cm, jakąś bluzę, pompkę, coś drobnego do jedzenia.

1. Jaka pojemność plecaka będzie potrzebna w tym przypadku? Myslałem o plecaku deuter 15L, jest dość drogi, czytałem o nim dobre opinie - wystarczy?

2. Czy może lepiej kupić sakwy? To niby szosa, nie chcę za bardzo kupować bagaznika i sakwy na szosę, bo podejrzewam że będzie się gorzej jeździło.

Macie jakieś rady? Dzięki?

Podróżowanie z plecakiem, nawet lekkim na takich dystansach będzie bardzo męczące i niewygodne gdyż na szosie pochylasz się bardziej niż MTB więc plecak będzie zsuwał się na kark i na boki.

Sakwy mogłyby być ale one generują duże opory.

Dlatego najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest bagażnik na sztycę z odpowiednią torbą.

Jest w Polsce taki człowiek, który na szosówce robi bardzo długie dystanse. Zwie się Wilk. 

http://www.wyprawyrowerowe.neostrada.pl/

Oto jego sposób na przewożenie bagażu

DSC03800.JPG

Napisano

Wilk używa zwykłej torby podsiodłowej bikepackingowej. Dokładnie nie wiem jaki model, ale ta po prawej jest uszyta zdecydowanie przez Rafała, możesz zerknąć i zamówić tutaj :

http://wciazwdrodze.blogspot.com/p/krawiectwo-turystyczne.html?m=1

Ogólnie byłoby idealne rozwiązanie jakbyś nie musiał przewozić tej kanciastej torby termicznej ;-) ew wyłóż tę sakwę alumatą ;-)

Sam ją długo używam i bardzo polecam. Pojemność 10 l, można łatwo rolować i dostosować wielkość.

Dla mnie jest to jedyne sensowne rozwiązanie na szosę, ew. Bagażniki na sztycę razem z kufrem. Jak startuje na wyścigach ultra to jednak dominują sakwy jak na zdjęciu powyżej. Łatwe w transporcie, dobre i wytrzymałe mocowanie, które możesz i użyć w MTB.

Napisano

No tak, taka sakwa na bagażniku na sztyce + alumata to ciekawy pomysł, do tej pory zawsze jeździłem z plecakiem. A z komfortem jazdy z taką sakwą z tyłu jak jest, czuć różnice?

Napisano

Dla pewności to chciałem podkreślić, że według mnie lepsze są sakwy bez bagażnika na sztycę - te co widać na zdjęciu od Roberta. Bardzo dużo osób co jeździ ultra je używa.

Różnicę czuć, wreszcie masz kilka ładnych kilogramów za tyłkiem ;) Jeśli chodzi o szosę to w turystycznej jeździe mało przeszkadza, chyba, że jeździsz cały czas na stojąco ;) w MTB trochę bardziej czuć ze względu na większe balansowanie ciałem, ale też preferuję te rozwiązanie.

Reasumując, jak jeździsz głównie na wycieczki to jest idealna opcja. Lekka, dobrze się trzyma i jest schowana za Tobą - nie zwiększa oporów. Jedynie wyciąganie rzeczy jest trochę upierdliwe, bo za każdym razem trzeba odpiąć klamrę, rozwinąć wór, wyjąć coś i powtórka. Dlatego dobrze tam segregować rzeczy w jakieś torebki, bo czeka nas armageddon ;)
Według mnie najlepsza opcja do roweru szosowego :)

Napisano

Author wypuszcza na rynek całkiem dużą podsiodłówkę, wygląda jakby miała być wkrótce dostępna.

Rafał jest trochę niesłowny, czekałem pół roku i się nie doczekałem.

Napisano

Faktycznie u Rafała trzeba nastawić się na długi okres oczekiwania, dlatego też zawsze biorę na to poprawkę i składam zamówienia zimą ;)

Trochę rzeczy u niego zamówiłem i ogólnie polecam, ale trzeba być cierpliwym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...