Fiorino Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Witam,chciałbym zakupić swój pierwszy rower szosowy. Jestem totalnym amatorem jeżeli chodzi o kwestie związane z kolarstwem.W zeszłym roku miałem wypadek na motocyklu, co wiązało się z złamanie paru kości śródstopia... Więc rower będzie połączeniem sposobu na rehabilitację oraz na trening cardio.Chciałbym przeznaczyć ok.1500złW związku z czym chciałbym się zapytać czy w ciemno brać nowego Tribana500 z Decathlonu czy poszukać jakiejś używki?Np:- http://olx.pl/oferta/haibike-q-race-sl-2013-CID767-IDcI4K5.html#55f38624bd- http://olx.pl/oferta/centurion-hyperdrive-1000-rower-szosowy-szosa-shimano-sora-CID767-IDck4Rb.html#98636d627c Jeszcze jedno pytanie:Mam 181cm wzrostu - szukać rozmiaru L/57cm/24'' ? Z góry dziękuję za wszelkie pomocne komentarze.Pozdrawiam serdecznie,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 bierz rame 21,5-22,5 cala, 54-57 cm . wazniejsze jest dugosc ramy niz jej sama wysokosc. wysokosc mozesz skorygowac sztca, dlugosc przesunieciem siodelka oraz dlugoscia mostka. za 1500 celuj w osprzet CLARIS, TIAGRA, KOLA 32/36 SZPRYCHOWE, NAPED 3X8/3X9 LUB 2X8/X9. jesli sie uda to bierz rower z widelcem karbonowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackJungle Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Skoro masz 181 cm wzrostu to nie bierz żadnej ramy większej niż 54. Będziesz bardziej zwrotny. Ramy powyżej są dla prawdziwych dryblasów. Przerabiałem temat na sobie. Jestem od Ciebie 2 cm niższy i mam 53. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mismic Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 (...) wysokosc mozesz skorygowac sztca, dlugosc przesunieciem siodelka (...) Przesunięciem siodła w poziomie nie koryguje się długości ramy, a prawidłowe położenie względem osi suportu. Takie zabawy z korygowaniem na siodle źle dobranej długości ramy: raz - źle robią efektywności pedałowania, a dwa - źle robią stawom.Oglądać to: https://www.youtube.com/watch?v=FVu5Zrktm40 Mierzyć się tu: http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp#type Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Ja bym rozważył szosę z Decathlonu. W tej kwocie łatwo trafić na jakiś bubel i o ile jak będziesz miał szczęście to kupisz dobry sprzęt, to może być wręcz odwrotnie. Pytanie jest, czy potrzebujesz lepszego roweru na tyle, że opłaci się ryzykować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 53 cm , mówisz... proszę bardzo: http://allegro.pl/rower-szosowy-velocity-28-alu-rama-53-cm-24h-i5978985321.html. klamkomanetki , przerzutki Claris. rower nowy, cena okolo 1400 pln, na początek dobry. ps. ja mam mikry wzrost 178cm, i szosa z ramą 50 cm byla za mała. teraz mam ramę 55 cm, mostek 100mm, kierę 440mm i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Mam identyczny rower jak powyzej ale kupiony w lipcu za 800zl i to jest jego realna wartosc. Klamkomanetki na zdjeciach to nie Claris i ja tez takie mialem. Wada ich to zrzucanie biegow kciukiem co w dolnym chwycie jest praktycznie niemozliwe. Widelec w rowerze wazy 1300g, wychodzi wiec na to, ze jest stalowy co akurat jest pozytywem. Opony od razu do wymiany. Raz ze ciezkie (570g sztuka) a dwa slabo trzymaja na mokrym. Plus opon to ich pancernosc. Za 1400 bym tego roweru nie kupil. Moj egzemplarz zmodyfikowalem i owszem ogolem wyszlo 1500 ale wymienilem naped na 105 5800 i opony na Michelin Pro3 (220g sztuka). Zmiana opon bardzo odczuwalna na plus, niestety cos za cos, dwa kapcie zlapane z powodu nierownosci kostki na sciezce rowerowej i szutru po ktorym na fabrycznych oponach normalnie dalo sie jezdzic. Ogolnie jak za 800-900zl to polecam ale za 1400 nie za bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackJungle Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Za ile kupiłeś 105 5800 że rower wyszedł Cię 1500? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Jak pisalem rower kosztowal 800zl. Kupilem uzywane klamkomanetki 5800, kasete, lancuch a nowe przerzutki i korbe RS500, czajac sie na okazje. Po sprzedazy rzeczy zdemontowanych z roweru w sumie wyszlo 1500. Aha, nie uwzglednilem opon Michelin (140zl za komplet). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BratDalton Napisano 19 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Sprzedaję rower nieco droższy, być może Cię zainteresuje, cena jest jeszcze do negocjacji. Ja mam 180cm i jeździło mi się na nim wygodnie. Sam korzystam z roweru jako narzędzia do rehabilitacji kolana i wzmocnienia mięśni ud dla stabilizacji stawu. Szosa jest świetna pod tym względem bo ruchu są dość przewidywalne i łatwo skalować ćwiczenia na obciążenie i czas. Rower kupiłem nowy, jest zadbany, muszę jedynie przeczyścić kasetę. To jest typowy entry-level, kupiłem go jako swoją pierwszą szosę w 2014. Więcej informacji znajdziesz w aukcji, możesz też śmiało pytać tutaj, chętnie odpowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.