sysak Napisano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Witam. Od trzech dni jestem szczęśliwym (?) posiadaczem triggerów Sram X7. Manetki zostały zakupione na TEJ aukcji. Zamontowałem wszystko na próbę i przez 2 dni rozkoszowałem się ich wspaniałą pracą. Potem zawiozłem rower do znajomego, który pracuje w branży, żeby wymienić pancerze, wyprostować hak i wyregulować wszystko. Gość założył nową linkę (poprzednia była za krótka) i nie przykręcił jej do przerzutki. Pare razy zmienił bieg i nagle wizjer wskazujący bieg przestał działać. Gdy zrzucił bieg z ósmego do pierwszego i z powrotem, wskaźnik dalej pokazywał pierwszy bieg. Wszystko to działo się na moich oczach. Po prostu nie mogłem uwierzyć! Musiałem wyjechać, a mój rower odebrał kolega. Następnego dnia przyjechałem do niego po bika i kumpel oznajmił mi, że manetka ożyła, ale wskazuje zły bieg. Tak to wygląda. Pierwsza liczba - faktyczny bieg, druga - bieg wskazywany przez manetkę. 8=8 7=7,5 6=7 5=6 4=5 3=4 2=3 1=2 Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Może ktoś wie jak to naprawić, albo chociaż jak rozebrać manetkę i dostać cię do wskaźnika, który przecież znajduje się w obejmie kierownicy... A może ubiegać się o wymiane manetki? (Choć nie mam na nią żadnej gwarancji...) Jestem zdesperowany! Proszę o rady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 27 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Niestety to jest tandetnie rozwiązane w Triggerach, wiem bo je miałem przez moment i też miałem taki problem (tylko u mnie w ogóle wskaźnik przestał działać). Musisz odkręcić śrubki na klucz torx które są na górze manetki (3 albo 4 nie pamietam dokładnie) i ją otworzyć. W środku jest plastikowe kółko zębate i taka biała tasiemka - ta która pokazuje aktualny bieg. Pewnie zeskoczyła z tego kółka albo jest krzywo; wystarczy poprawić jej ustawienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 28 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Eee ja bym nie radzil tego ruszac samemu tylko podjechac do sklepu, poniewaz zeby prawidlowo ustawic ten pasek trzeba odpowiednia sekwencje ruchow wykonac. Niestety zdarzaja sie awarie tych wskaznikow (co nie przeszkadza w pracy) jednak zawsze wymieniaja bez slowa te wskazniki. U mnie na szczescie wszystko ok ale kolega juz raz do nich jechal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 28 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Wystarczy zrzucić na manetce na najniższy bieg i tak samo ustawić tą tasiemkę - to proste Zwłaszcza, jak były kupione na aukcji - cała zabawa z wysyłaniem trwała by jak dla mnie za długo, osobiście wolałbym to w kilkanaście minut sam poprawić Swoją drogą mogli się bardziej postarać z tymi wskaźnikami. Zawsze miałem grip-shifty i nigdy żadnych awarii, Triggery kupiłem okazyjnie na próbę i też w pierwszych dniach defekt wskaźnika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 28 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 No niestety zdarzaja sie wady techniczne ale i tak wg mnie triggery chodza swietnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oRd Napisano 31 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 podepne się pod temat. Potrzebuje pilnej pomocy co do budowy tych manetek (x7) rozkrecilem prawa bo mi ja ostatnio w pip... serwisie gosc rozebrał i rozsypał w drobny mak, teraz wymieniałem linki i za cholere nie chciała wyjsc normalnie. No i teraz nie moge zlokalizowac prawidłowego miejsca na taką spiralną sprężyne o dużej średnicy (nakładana na oś obrotu dzwigni) która jak mniemam odpowiada za odbijanie/ zrzucanie na niższe biegi. Nigdzie nie moge znależć schematu budowy x7 (sram podaje wewnetrzna budowe Xo i X9 ale juz nie X7:/ ) Pomocy bo rower stoi i przez ta swoja wlasna glupote nie moge jezdzic. Gdzie to choloerstwo ulokowac w manetce, gdzie zaczepić końce. HELLP! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 czy te triggery nie maja tej samej budowy co x9 z roznicami materialowymi miedzy oboma? gripy x9 i x7 nie roznia sie konstrukcyjnie niczym poza materialem samego chwytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 31 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 czy te triggery nie maja tej samej budowy co x9 z roznicami materialowymi miedzy oboma? gripy x9 i x7 nie roznia sie konstrukcyjnie niczym poza materialem samego chwytu. Obecne X.0 i X-9 nie mają wskaźnika aktualnego biegu, a X-7 mają, więc może różnią się też w innych miejscach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 31 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Miałem identycznie nim się spostrzegłem już sprężyna wyleciała i też nie wiedziałem jak to złożyć. Znalazłem radę - rozkręciłem ostrożnie lewą. Musisz tak zrobić, że na środku wkładasz w takie zagłębienie, napinasz ją i tam przy wyjściu zaczepiasz, proste to jest. Zobacz sobie w drugiej manetce, tylko ostrożnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 u mnie było tak, że dopóku sam nie rozebrałem i jeszcze raz nie skęciłem nie działał mi wskaźnik indeksacji. Po złożeniu działa już normalnie, a sama czynność jest banalnie łatwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sysak Napisano 5 Maja 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Trochę odkopie, bo zapomniałem napisać jak się sprawa rozwiązała. Otóż poszedłem na żywioł, rozkręciłem manetki i winny okazał się papierek z narysowanym wskaźnikiem biegu. Ma on wycięte takie ząbki i jest połączony z kółkiem zębatym, dzięki czemu odpowiednio przesuwa się wraz ze zmianą biegu. Ząbki się skrzywiły i przestały chwytać kółko i dla tego wskaźnik nie działał. Wyprostowałem je, włożyłem wskaźnik na swoje miejsce i od dwóch lat elegancko działa. Cała naprawa trwała dosłownie 5 minut i była intuicyjna i banalna. Każdy głupi to potrafi, więc nie bójcie sie. PS. Moim zdaniem to duże niedopatrzenie srama, bo ta awaria była spowodowana tylko i wyłącznie błędem konstrukcyjnym. Papier był za cięki, za do pupy i się zgiął. W sumie polecam czymś usztywnić ząbki, np. warstewką jakiegoś kleju, albo cienkim paskiem taśmy klejącej (potem odpowiednio wyciąć.) i problem z głowy na amen. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.