SovaLTD Napisano 17 Lutego 2016 Napisano 17 Lutego 2016 Witam, kupiłem nowe chwyty Ergon GE1. Jest tylko mały problem, mam rogi i musiałbym wyciąć w nowych chwytach dziurę, w miejscu zaznaczonym na zdjęciu: Problem w tym, że chwyty wewnątrz są całe plastikowe i nie bardzo wiem czym to wyciąć, Najlepiej chyba było by rozwiercić dużym wiertłem? Może młotkiem walić gdy są założone i kierwonica sama zrobi w nich odpowiednie dziury? Kierownica ma średnicę 22mm, więc zwykłą wiertarką raczej nie da rady, bo takiego dużego wiertła nie założę. Nie chcę ich zniszczyć, bo bardzo mi się podobają. Macie jakieś pomysły, ktoś coś takiego robił?
grande1970 Napisano 17 Lutego 2016 Napisano 17 Lutego 2016 wiertarką, zacznij od środka i powoli na zewnątrz, chwyty musza być zamontowane na kierownicy aby na bieżąco sprawdzać wymiar, trochę inwencji i da się to zrobic bez problemu
SovaLTD Napisano 17 Lutego 2016 Autor Napisano 17 Lutego 2016 Znalazłem jeszcze taką otwornicę, myślę, że by się sprawdziła, co prawda Topex, ale 2 otwory powinna wytrzymać http://allegro.pl/otwornica-wiertlo-do-drewna-metalu-plastiku-22-mm-i5246693673.html
SovaLTD Napisano 17 Lutego 2016 Autor Napisano 17 Lutego 2016 Wiertłem typu „choinka” spróbuj. Też niezły pomysł, tylko troszkę drogi z tego co się orientowałem. Nie mam takiego wiertła i musiałbym kupić.
modrzew Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 Też niezły pomysł, tylko troszkę drogi z tego co się orientowałem. Nie mam takiego wiertła i musiałbym kupić. Te choinki zależnie od jakości są w różnych cenach. Do wycięcia otworu w tworzywie i odłożeniu na półkę „przydasie” podejrzewam, że wystarczy najtańsza. Niedawno w Lidlu były 3szt. za 19,99
raffik Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 Szydło ze szwajcarskiego scyzoryka to wytnie spiralnie, tniesz cienkim wiórem. Na początku robisz małą dziurkę wiertarką na środku i jazda.
Artwro Napisano 18 Lutego 2016 Napisano 18 Lutego 2016 Najbardziej podoba mi się"może młotkiem walić"Przy braku odpowiednich narzędzi,wkrętarką(jest delikatniejsza od wiertary)przedtem chciaż zaznaczając nożem co by nie postrzępić krawędzi.Rogi i tak zakryją ten otwór.
SovaLTD Napisano 18 Lutego 2016 Autor Napisano 18 Lutego 2016 Dzwoniłem dzisiaj do szwagra, on jest taki pan złota rączka i różnego sprzętu ma w opór. W weekend do niego podjadę to na pewno coś wymyślimy. Dam znać jak poszło. Dzięki chłopaki za podpowiedzi.
SovaLTD Napisano 21 Lutego 2016 Autor Napisano 21 Lutego 2016 Otwory wycięte. Najpierw dziurka zwykłym wiertłem, później zrobione otwory frezem, na koniec wyszlifowane papierem ściernym. Efekt:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.