PiPoLiNiO Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 (edytowane) Witam. Nie dawała mi spokoju prawa klamka, miałem wrażenie, że jest źle odpowietrzona. Tyle, że zamiast standardowo odpowietrzyć przepychając olej przez zacisk, postanowiłem wtłoczyć samo powietrze aby cały olej wypłynął. No i o ile w teorii pomysł brzmiał doskonale, o tyle w praktyce wywaliło mi olej na pół garażu przez klamkę (byl podłączony lejek shimano). Stwierdziłem, że nici z mojego pomysłu i zrobiłem to standardowo. No i problem jest taki, że klamka w ogóle nie łapie. Jest jak zapowietrzona... Tłoki ruszają się na milimetr:/ Ktoś ma jakiś pomysł? Oczywiście samo odpowietrzanie poszło ok. Robiłem to dziesiątki razy... Coś mogło się uszkodzić od tego mojego przedmuchania? Nigdzie nic nie wycieka. Wszystko szczelne. Edytowane 17 Lutego 2016 przez PiPoLiNiO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Olej wypychasz nowym olejem, zazwyczaj wystarcza pół strzykawki. Zdejmij pokrywę zbiornika, zobacz co z membraną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Tu nie ma pokrywy. To te okrągłe w które trzeba wkręcać lejek:) Kolejne kilka prób i uzyskałem zwalniacze, ale do hamulców im daleko. Przepycham ciągle i brak bąbli świadczących o zapowietrzeniu. Już 7 razy przetoczyłem całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 17 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Tu nie ma pokrywy. Jak nie ma jak jest ? A jak Ci sie wydaje co to jest to-to srebrne na zdjeciu? Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nie pokazuje zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nie pokazuje zdjęcia.U mnie pokazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 OK, wszedłem przez przeglądarkę i widzę. A to nawet nie widziałem, że to się też zdejmuje:) No ale chyba by wyciekł olej gdyby coś było nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 OK, wszedłem przez przeglądarkę i widzę. A to nawet nie widziałem, że to się też zdejmuje:) No ale chyba by wyciekł olej gdyby coś było nie tak.Zdejmij i zobacz [emoji4] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 17 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 No ale chyba by wyciekł olej gdyby coś było nie tak. Jak by wyciek był, to bylaby uszczelka... Jak masz trzaśnieta membrane to nie zobaczysz, aż nie zdejmiesz dekla... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 17 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Zdjąłem. Wszystko jest całe. OK. Zrobione, temat do zamknięcia. Pomogło dopiero wyjęcie zacisku, klocków, ustawienie go pionowo, do tego pionowo strzykawka z wężem, i po takim napełnieniu i potem naciskaniu i odsunięciu tłoczków, osiągnąłem to co chciałem. Pół dnia w tyłku, ale w końcu znalazłem metodę po której pierwszy raz mam tak działające klamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 21 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 no amertyki nie odkryłeś , bo najlepiej odpowietrza się zdjęte hamulce z roweru ustawione pionowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Może nie, ale przez x lat robiłem bez zdejmowania i myślałem że klamka ma tak właśnie działać jak działała. A tu niespodzianka i może działać lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi