nikonekt58 Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Mam taki rowerek (wiem rozebrany) I potrzebuję nowy amorek a raczej chciałbym wymienić prostego Xcm'a na coś Lepszego nie koniecznie Air ale coś na lepszym osprzęcie i nie na plastikowych ślizgach jak tu, nie musi to być nic nowego ważne aby działało, zależy mi na montowaniu zacisku na PS i na wymiar koła 27,5 do jazdy XC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirdaniel Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Zależy jaki masz budżet, czego oczekujesz od amortyzatora (ilość regulacji), sprężynowy czy powietrzny. Na koniec ku jakiemu producentowi się skłaniasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikonekt58 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 O dopisało się Producent nie mam konkretnych wymagań szczególnie że nie znam specyfikacji każdych amorów tj Fox marzochi, sr i reszta. Cena zależy na pewno nie więcej niż 500 dlatego nie zależy mi na airach chyba że warto dopłacić i mieć aira ale nie jeżdżę bardzo wyczynowo więc na pewno coś na sprężynie będzie dobre dlatego zasięgiem opini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Moje zdanie jest takie albo kupujesz już amor to powietrzny ponieważ jest lżejszy no i praca jego jest inna tym bardziej ,że jego zastosowanie ma być w xc. Poszukaj nawet jakiejś dobrej używki w budżecie 500 powinieneś sie zmieścić. Nie kupuj jakiegoś sprężyniaka bo szkoda kasy oprócz dużej wagi to praca znikoma.Nie wiem ile ważysz jak dużo to kup coś na goleniach 32 jeśli Twoja waga jest piórkowa to możesz nawet celować w golenie 28-30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 17 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Proponuję się zgłosić do użytkownika @ ACTIVIA, który powinien mieć coś z SR ( np.Raidon air ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikonekt58 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nie no waga 88 więc chyba średnia ;-) a nie wiem jakie tutaj mam nawet golenie, myślałem o airach właśnie że względu na wagę i możliwość dostosowania ciśnienia itp jeździłem u kolegi na sr epicon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Nawet się nie zastanawiaj szujaj coś powietrznego . Do Twojej wagi proponuje golenie 32.Rs recon Rs 32 Sr raidon .Teraz to chyba nawet masz xcr powietrznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikonekt58 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A ile one mają wbicia? I jak z łapaniem syfa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Masz na 80-120 . Syfu właśnie nie łapią ze względu na lepsze uszczelki itd. Mi się raz udało kupić za 800 zł Rebę tak więc jak budżet by Ci nie styknął to w używkę możesz wejść ale wcześniej sprzydało by się ją obejrzeć ewentualnie kupić od takiego sprzedawcy gdzie jest możliwość zwrotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 sprężyna stalowa zawsze lepiej pracuje niż powietrze...ma lepszą charakterystykę w całym zakresie skoku. Bardziej kłopotliwe dopasowanie i waga powoduje że przegrywa z powietrzniakami ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Z budżetem 500zł to najwyżej załapiesz się na powietrznego XCRa i to z bólem. Nie licz, że za taką kasę kupisz np. używaną, w pełni sprawną rebę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikonekt58 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 No i właśnie to jest ten ból bo chciałem jakiś tani amor 200-300 zł jak na razie bo ten to taki zwykły uginak, więc coś troszkę lepszego bo właśnie powietrze to jest kwota 1000 zł na coś dobrego żeby nawet zostało na zaś, mówię o nowych. Dlatego mam dylemat a kasy chwilowo brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Ciekawa sprawa z tym ,że sprężyna lepiej pracuje to ja chyba mam tylko to nieszczęscie ,że moje sprężyniaki na początku zabawy rowerowej mialy działanie praktycznie zerowe lepiej było jeździć na sztywnym widelcu ale jak mówię może to mój pech. . . Najlepiej napisać ,że się nie da ,że nie ma możliwości kupić itd. Właśnie dlatego napisałem ,że trzeba wyszukać okazję bo nikt na tacy wam amra nie poda.Potrzeba poświęcić trochę czasu. Nowe amory powietrzne są drogie ale jak przeznaczysz sobie jakiś czas na szukanie to napew.o coś znajdziesz. Bo od ręki na zawołanie nie kupisz na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Ciekawa sprawa z tym ,że sprężyna lepiej pracuje to ja chyba mam tylko to nieszczęscie nie miałeś pod sobą nigdy dobrego widelca.... RS/Marzzocchi..z lat 99-2005 ;-) Seryjne widelce w rowerach za 1500 zł to takie trochę atrapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 @@woojj, Ja mam Manitou na sprężynie z tłumieniem olejowym i muszę powiedzieć, że w porównaniu do suntoura, to jak niebo a ziemia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kidot Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 No tak ale Ty chyba masz na myśli amory o wyższym skoku a to inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Według mnie to bez znaczenia. Mam sprężynową Torę i praca jest w pewnym sensie podobna do Marcoka który skoku miał trochę więcej. Ale jestem świadomy że klub miłośników sprężynowych widelców nie jest liczny. Budżet 200-300 zł to za mało na kupno czegoś sensownego. Kiedyś poniżej 400 można był znaleźć używane Tory, nieco drożej Epicony ale teraz jest ciężko. Pozostaje Ci odkładać fundusze i rozglądać się czy za Torą czy za XC30/32 czy za Raidonem. Zmieniać uginacz na inny tej samej klasy za dwie stówki nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamsmaster Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Kup sobie Firsta i będziesz szczęśliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikonekt58 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Przepraszam nie napisałem że się nie da tylko sek w tym że ja ten amor mam już 2 lata i on jest wręcz zardzewialy ale go smaruje i jakoś chodzi dlatego pytam o coś przejściowego czy się opłaca ponieważ nie każdy ma od tak wydać tysiaka, i nie mówię że nie szukam tylko pytam bo nie znam się za bardzo, więc pytam czy kupować coś pośredniego czy zbierać na lepsze, co do tych starych marzzochi to kolega miał właśnie i on naprawdę dobrze chodził i właśnie teraz ma epicona, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziuGD Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Jak kupisz cos przejściowego, to będziesz miał o te 300 ziko więcej do zbierania na cos docelowego. Pozostaje więc jedynie zbierać dalej. Gdybyś ważył tak z 15kg mniej to można by myśleć nad spinner'em 300 air za 520pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikonekt58 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Tyle to raczej już nie spadnie mi waga :-D, i tak też myślałem że nie będzie to opłacalne kupować coś przejściowego ale Zawsze wolę zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Zrób porządny serwis tego xcm i zbieraj na coś lepszego...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikonekt58 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Robiłem już tylko musiał bym wymienić górne lagi na nowe i uszczelniacze bo tylko ledwo popada i cała woda i tak zasysa się pod uszczelkę i koroduje choć jak go rozbierałem go już parę razy i lałem trochę oleju do amorów pod uszczelki, a ktoś wie gdzie kupić jakieś lepsze uszczelki kurzowe bo jak patrzę na ludzi co jeżdżą też po lesie to lagi mają idealnie czyste reszta brudna a tu wszystko usyfione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Co do uszczelek to mam tylko takie http://activia.sgl.pl/cena/czesci-zamienne-suntour/uszczelki-i-podzespoly/uszczelki_uszczelka-przeciwkurzowa-do-suntour-xcm-30mm/151 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Tyle że jak amor złapał luzy to niewiele mu pomożesz samymi uszczelkami. Można by z jakimiś tanimi simmeringami spróbować coby za kilka złotych jakoś go uzdatnić. W każdym bądź razie nie kupuj niczego przejściowego bo skończy tak samo. W ostateczności pogódź się ze stanem który masz i jeździj pomimo tego że amor nie działa i rdzewieje do czasu kupna nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.