Skocz do zawartości

[mapy] konwersja map turystycznych

mandrax2150

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

nie jestem pewien gdzie dokładnie wrzucić taki temat jak ten ale może komuś z Was się to może przydać oczywiście jeśli ktos udzieli odpowiedzi. Do nawigacji rowerowej używam Oruxa wspartego mapami z MOBAC ale od jakiegoś czasu korzystam z KaMap ale tylko ze względu na mapy turystyczne i w związku z tym mam takie pytanie czy ktoś z Was wie jak przeprowadzić konwersje map z formatu .kmp do .db pod Oruxa ? Lub skąd wytrzasnąć mapy rastrowe z zaznaczonymi szlakami w formacie db ? Lub inaczej, czy ktoś wie skąd stronka mapaturystyczna.pl ciągnie dane by np do MOBAC poprzez podanie URL w pliku .xml zaczytać te mapy ?

w związku z tym mam takie pytanie czy ktoś z Was wie jak przeprowadzić konwersje map z formatu .kmp do .db pod Oruxa ?

Nie ma takiej możliwości - to jest format wewnętrzny aplikacji KaMap, a wprowadzono go między innymi po to, żeby taką konwersję uniemożliwić.

Lub inaczej, czy ktoś wie skąd stronka mapaturystyczna.pl ciągnie dane by np do MOBAC poprzez podanie URL w pliku .xml zaczytać te mapy ?

Nie ma takiej możliwości. 

Z mapa-turystyczna.pl możesz pobrać skryptem obrazki warstwy topograficznej

Możesz mi powiedzieć dokładniej o jaki skrypt chodzi.

do tej inf kiedyś sam też dotarłem ale stwierdziłem że trochę za dużo zabawy z tym wszystkim i dla ludzi żądnych szybkiego efektu prościej jest za pomocą MOBAC korzystając z np Freemap Slovakia Hiking stworzyć mapy pod Oruxa ze szlakami. Fakt nie ma tam tyle inf co na mapa-turystyczna.pl ale daje radę.

Poza tym dzięki wielkie za odp. Szkoda, że nie ma prostszej metody tzn bardziej automatycznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...