Skocz do zawartości

[producenci rowerów] Rowery produkowane poza Azją

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany tematem o polskich producentach sprzętu rowerowego, chciałbym dowiedzieć się, jacy producenci rowerów nie przenieśli produkcji do Azji. Na wstępie chciałbym wyeliminować niewielkie manufaktury, wykonujące rowery na zamówienie lub bardzo niszowe mark bo byłoby tego od groma. Ramy Cannondale, Speca, Meridy, Gainta, Scotta, Treka, Cervelo, Bianchi są wytwarzane w Azji. Z tego co wiem Look (Afryka) i Time (Francja) nie. Kojarzycie jak wygląda sprawą u innych dużych producentów rowerów?

• Mod Team

Giant jest przecież firmą z Azjii a dokładnie z Tajwanu

A kto napisał, że nie jest?

Na wstępie chciałbym wyeliminować niewielkie manufaktury, wykonujące rowery na zamówienie lub bardzo niszowe mark bo byłoby tego od groma. Ramy Cannondale, Speca, Meridy, Gainta, Scotta, Treka, Cervelo, Bianchi są wytwarzane w Azji.

No właśnie, i co Ci wtedy zostanie jak wyeliminujesz wszystkie niewielkie manufaktury? :D

Z tych większych, ale mniej znanych, to o ile dobrze pamiętam Turner, Intense, Moots, Lynskey i Firefly pozostawiły produkcję całkowicie u siebie, czyli w USA. 

No właśnie, i co Ci wtedy zostanie jak wyeliminujesz wszystkie niewielkie manufaktury? :D

Z tych większych, ale mniej znanych, to o ile dobrze pamiętam Turner, Intense, Moots, Lynskey i Firefly pozostawiły produkcję całkowicie u siebie, czyli w USA. 

Wiesz, chodzi mi jedynie o fakt, że w dyskusjach na forum często pojawia się określenie "to zwykły chińczyk" przy pewnych producentach a przy innych jest to pomijane. Mi absolutnie nie przeszkadza, że rama na której jeżdżę została stworzona w tajwańskiej fabryce, ale jednocześnie chciałbym wiedzieć, którzy producenci nie klepią ram w Azji.

Canyon: http://road.cc/content/feature/89663-inside-canyon-bicycles

Znalazłem też całkiem ciekawy artykuł: http://aushiker.com/where-was-my-bicycle-made/

Tylko jeden producent - ASTRO /ten od Rometa,Decathlona, Rocky Mountaina, CTM/ pisze, iz ich klientami sa

-Schwinn
-GT
-Haro
-Mongoose
-Mondraker
-Honda
-KHS
-Bianchi
-Lapierre
-Orbea
-Azonic
-Felt
-Cannondale
-Transition
-BMW
-Specialized
-Scott
-Focus
-Rocky Mountain

i inni....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...