dywyn Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Zainspirowany tematem o polskich producentach sprzętu rowerowego, chciałbym dowiedzieć się, jacy producenci rowerów nie przenieśli produkcji do Azji. Na wstępie chciałbym wyeliminować niewielkie manufaktury, wykonujące rowery na zamówienie lub bardzo niszowe mark bo byłoby tego od groma. Ramy Cannondale, Speca, Meridy, Gainta, Scotta, Treka, Cervelo, Bianchi są wytwarzane w Azji. Z tego co wiem Look (Afryka) i Time (Francja) nie. Kojarzycie jak wygląda sprawą u innych dużych producentów rowerów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Koba nie robi w azji, ale wszystkie "bardziej znane" tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwu Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 focus, canyon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Giant jest przecież firmą z Azjii a dokładnie z Tajwanu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 canyon canyon podobno nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 15 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Giant jest przecież firmą z Azjii a dokładnie z Tajwanu A kto napisał, że nie jest? Na wstępie chciałbym wyeliminować niewielkie manufaktury, wykonujące rowery na zamówienie lub bardzo niszowe mark bo byłoby tego od groma. Ramy Cannondale, Speca, Meridy, Gainta, Scotta, Treka, Cervelo, Bianchi są wytwarzane w Azji. No właśnie, i co Ci wtedy zostanie jak wyeliminujesz wszystkie niewielkie manufaktury? Z tych większych, ale mniej znanych, to o ile dobrze pamiętam Turner, Intense, Moots, Lynskey i Firefly pozostawiły produkcję całkowicie u siebie, czyli w USA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 GT całkiem niedawno (2010 r.) część ram produkował w USA, ale nie wiem czy to się zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dywyn Napisano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 No właśnie, i co Ci wtedy zostanie jak wyeliminujesz wszystkie niewielkie manufaktury? Z tych większych, ale mniej znanych, to o ile dobrze pamiętam Turner, Intense, Moots, Lynskey i Firefly pozostawiły produkcję całkowicie u siebie, czyli w USA. Wiesz, chodzi mi jedynie o fakt, że w dyskusjach na forum często pojawia się określenie "to zwykły chińczyk" przy pewnych producentach a przy innych jest to pomijane. Mi absolutnie nie przeszkadza, że rama na której jeżdżę została stworzona w tajwańskiej fabryce, ale jednocześnie chciałbym wiedzieć, którzy producenci nie klepią ram w Azji. Canyon: http://road.cc/content/feature/89663-inside-canyon-bicycles Znalazłem też całkiem ciekawy artykuł: http://aushiker.com/where-was-my-bicycle-made/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Tylko jeden producent - ASTRO /ten od Rometa,Decathlona, Rocky Mountaina, CTM/ pisze, iz ich klientami sa -Schwinn-GT-Haro-Mongoose-Mondraker-Honda-KHS-Bianchi-Lapierre-Orbea-Azonic-Felt-Cannondale-Transition-BMW-Specialized-Scott-Focus-Rocky Mountain i inni.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 A Onil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.