Skocz do zawartości

[rower] Spec Crave - problem z doborem rozmiaru ramy

kaarcia84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy raz tutaj, więc bardzo proszę o wyrozumiałość  :icon_cool: 

Mam problem z wyborem rozmiaru ramy w rowerze Speca, model Crave. Waham się pomiędzy S a M na kołach 29.

Wydaje mi się, że rozmiar M jest nieco za duży, natomiast S znowu nieco za mały. Podobny problem miałam podczas testu rowerów Scott'a - jeden za duży, drugi za mały.

Mam 172 cm wzrostu, dł. nogi od krocza 82 cm, preferowane tereny oczywiście leśne (50-100km) ale nie bardzo trudne technicznie.

Czy macie jakieś doświadczenia z obydwoma rozmiarami ramy?

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi gdyż naprawdę mam potężny problem z wyborem.

Pozdrawiam, Karolina

• Mod Team

Czyli jesteś po przymiarce, tak :icon_question:

Ja obstawiam rozmiar S, bo na M będziesz prawie leżeć - jest dla Ciebie za długa, a w dodatku ma szerszą o 2 cm kierownicę ( w rozmiarze S jest wystarczająco szeroka, bo ma 72 cm ).

Poza tym S ma ok.76 cm przekroku, a M 79 cm.

Takie są moje " wrażenia " na podstawie suchych danych.

A może coś z bardziej przyjazną dla kobiet geometrią : http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/womens-mountain/jett/jett-expert-29#geometry  lub  http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/womens-mountain/jynx/jynx-expert-650b :icon_question:

Od razu mówię, że jest to przykład geometrii - bez patrzenia na cenę i osprzęt ( Spece tanie nie są, ale to dla czepialskich ) :icon_exclaim:

Trzeba wyciągnąć sztycę na długość siodło-suport około 725mm. Prawdopodobnie będzie to będzie max sztycy o długości  350mm z ramą S (Należy to sprawdzić). Z tego co widzę to musi być tam bardzo krótki mostek, za do długa górna rura.

Edytowane przez Miki74

Dzięki za rady :) Wiem, że można to trochę wyregulować mostkiem i siodłem, tylko pytanie "o ile?"

Do rozmiaru M przymierzałam się dzisiaj i mam wrażenie, że jest ciut za duży, ale jeśli już to naprawdę minimalnie. Przede wszystkim kierownica wydawała mi się za długa, ale to podobno kwestia przyzwyczajenia.

Rozmiaru "S" niestety nie przymierzałam - nie mam gdzie u siebie, a nawet w pobliskim mieście nie mają w ogóle Crave'a na stanie. Wnoszę, że może być za mały po swoim wzroście i innych opiniach na forach, gdzie osobniki o tych samych cm wzwyż wybierają częściej M.

Wiem, że najłatwiej się po prostu przymierzyć (mam taki zamiar) ale chciałabym poznać Wasze opinie :)

Interesują mnie jedynie męskie modele - damskie w ogóle mi nie leżą - przede wszystkim wizualnie.

Wczoraj przebrnęłam przez wiele kalkulatorów i żaden mi nie wskazał proponowanego rozmiaru "S".

Poza tym, sporo dowiedziałam się o geometrii rowerów dla kobiet vs mężczyzn i faktycznie - macie krótsze nogi ;)

Także zacznę jednak rozglądać się za modelami dostosowanymi wymiarowo dla kobiet - i wtedy faktycznie "M" jest dla mnie dobra.

Dzięki za rady!

Pozdrawiam, Karolina

• Mod Team

@ GTZaskar1991

Jesteś pewien, że przy wzroście 172 cm koleżanka powinna celować w okolice 670 mm ( długość górnej rury i mostka ) :icon_question:

Pytam z czystej ciekawości, bo ja w odróżnieniu od Ciebie nie bawię się kalkulatorami - wystarczają mi wymiary rur.

@ kaarcia84

Kobiety mają za to krótszy tułów i stąd moje wątpliwości odnośnie rozmiaru M - zresztą S też mi się nie do końca zgadzała wymiarowo, ale bardziej niż M.

W zasadzie M w Twoim przypadku nadawałaby się tylko do jazdy po płaskim, a w górach mogłoby być ciężko.

Jesteś pewien, że przy wzroście 172 cm koleżanka powinna celować w okolice 670 mm ( długość górnej rury i mostka )

Nie jestem, przedział będzie gdzieś 655-670, a nie około 670 mm. Nie zmienia to faktu że dł. ramy 604 mm, to b. dużo na 172cm wzrostu i nie wiem czy producent przewidział zmianę mostka z 60 mm na przykładowo 90 mm jeśli zdecydować się na najmniejszy rozmiar i by nie skopać geometrii jednoczesnie. Ja jestem zwolennikiem mostków 80-90 mm dla 29er i do takiej dł. dobierać ramę, a tu chyba projektowano ramę z myślą o mostku 60 mm.

• 3 tygodnie później...

Cześć.

Miałem ten sam problem, M była trochę za mała, a L minimalnie za duża i nie mogłem sobie podpasować ramy z żadnej marki.

Też mi każdy sprzedawca mówił że "wyciągniemy" wszystko sztycą, mostkiem i jego kątem i takie tam gadanie, i niby po różnych ustawieniach było dobrze to cały czas mi czegoś brakowało, po prostu nie czułem pierd...lnięcia w pedałkach.

I na samym końcu trafiłem do Treka ( od którego cały czas mnie odpychały jego ceny), i to był strzał w dychę za pierwszym razem - rama 18,5.

Po pierwszej przymiarce podchodziłem jeszcze do tego Treka trzy razy bo za tą kasę można było kupić każdy inny rower z osprzętem o klasę wyżej i to był jakiś argument hamujący jego zakup.

Ostatecznie po ostatniej przejazdce testowej padło na niego i "wpasowanie w ramę" jest tak idealne że od dwóch lat każda jazda to jak bym cały czas wsiadał na nowy rower i  pełny banan na gębie.

I Speca też też mierzyłem, i z tego co pamiętam też chyba był pieruńsko drogi więc jeśli celujesz w Speca to pewnie kosztowo to będzie porównywalne z Trekiem.

Jedno jest pewne, jeśli nie możesz się wpasować w ramę Speca to na 100 % przetestuj jeszcze inne marki !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...