skimir Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Szukam kasku na dużą głowę... Podjechałem do sklepu - kilka przymiarek - wszystko za małe, ciśnie w skronia. Przeglądnąlem internet i znalazłem, że fox flux i striker mają przed producenta podany obwód głowy do 64cm. Znalazłem sklep z tymi modelami, już na wstępie sprzedawca powiedział, że ta rozmiarowka to ściema - faktycznie, kaski małe. Przeglądam dalej... Stylistyka tych foxów całkiem mi odpowiada, chodzi o przedłużony tył na potylicę, czegoś takiego bym szukał. Pytanie jakie kaski są z tych wielkich? Powinny być również w miarę głęboke i ze stosunkowo cienką skorupą aby już bez przesady nie powiększać głowy. Przeglądając net znalazłem (te które w rozmiarówce mają 65cm): - bell stroker - giro savant - giro bishop - giro hex - uvex oversize (ten podobno faktycznie jest spory ale jakoś stylistyka mnie nie przekonuje) - 661 evo am - 7iDP m2 Jeśli ktoś z Was miał coś wspólnego z którymś z tych kasków, proszę o info na ile rozmiarówka jest realna - wtedy znajdę sklep i przymierzę. Nie byłoby problemu gdyby był jakiś sklep posiadający te wszystkie modele i sporo innych, jednak z reguły w jednym sklepie to a w innym co innego. Dla tego jeśli już mam gdzieś jechać to chociaż z szansą na powodzenie (na foxie się tylko przejechałem :-), gdybym wcześniej przedzwonił do sklepu dostałbym info o realnej rozmiarówce). Może jeszcze jakieś modele znacie typu oversize? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Szukam kasku na dużą głowę... musisz sie postarać i MUSISZ mierzyć... obwód obwodem, ale kształt głowy i wewnętrzna część skorupy nie zawsze się da zgrać. Dzwoń po sklepach i jeździj mierzyć bo to Twoje bezpieczeństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpinDoktor Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Słusznie pisze woojj. Musisz mierzyć, internety i tabele nie pomogą. Mam ciut mniejszy dekiel i kupno okularek to była droga przez mękę. Nie ryzykuj, musisz wcześniej mierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 To jasne, że muszę mierzyć tylko pomogły by mi wskazówki, które kaski mają w miarę dobrze podaną rozmiarówkę. Tak jak napisałem, gdybym wiedział, że te foxy nijak się mają do tego co pisze producent zaoszczędziłbym czasu i kilometrów :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 15 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Może jeszcze jakieś modele znacie typu oversize? Może te linki Cię trochę naprowadzą: - http://www.helmets.org/bighead.htm - http://www.xsportsprotective.com/pages/helmets-for-extra-large-heads - http://www.xsportsprotective.com/collections/extra-large-bicycle-helmets - http://www.competitivecyclist.com/bike-helmets?p=size%3Aextra-large - http://www.bigaussiehats.com/index_other_products.php?cPath=6_25 - http://www.amazon.com/Giro-Bishop-XL-Cycling-Helmet/dp/B00JH7ZIMM - http://www.rei.com/product/864340/bell-xlp-bike-helmet PS. 661 ma taką trochę "dużą" rozmiarówkę i fajne kaski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 O, super, jakiś trop. Widzę ze te Bell są w kategorii duże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 @@skimir, Mam taki sam problem Bardzo zgrzałem się na Foxa Fluxa bo wygląda kozacko ale po przymiarce okazało się że nie jestem w stanie nacisnąć go chociaż na czubek głowy. Również szukałem kasku z zabudowanym tyłem i wybrałem Giro Hex XL, który okazał się strzałem w dziesiątkę - bez problemu wchodzi na czapkę (taką cienką z membraną). Powiedziałbym nawet że leży lepiej niż mój stary Met Testagrossa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 POC Trabec. Ktoś to ma? Cena dużawa ale jak z jakością wykonania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 15 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Giro ma sensowną rozmiarówkę. Fathom w rozmiarze L 58-63 na moim garnku ok.61 i do tego okrągłym, ma luz na skroniach na zimową czapkę i jeszcze trochę Savanty są X-lki: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=kask%20giro&search_scope=category-110163&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-fuzzy-v1-spo-1-5-0203&buyNew=1&a_enum[17328][2]=2&a_enum[15449][6]=6 więc to naprawdę duże kaski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 15 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 POC Trabec. Ktoś to ma? Cena dużawa ale jak z jakością wykonania? To już jest wysoka półka - o jakość wykonania bym się raczej nie martwił. No i ta droższa wersja ma już system MIPS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Po kilku wizytach w sklepach - maskra :-) Na kolanach te kaski klepią czy jak? Jakby ktoś szukał na wielką głowę to może małe zestawienie pomoże. - POC Trebec - oznaczenie XL/XXL, podają niby 65cm - nie wchodzi, niektóre L-ki są większe, skąd oni tą rozmiarówkę wzięli, chyba po zewnątrz kask mierzyli. - GIRO Hex - oznaczenie L, 63cm - jest OK, trochę by się więcej miejsca na czapkę przydało ale leży dobrze. Tutaj ciekawostka - w innym sklepie Giro Hex L był za mały. (??) - Fox Flux - L/XL, 64cm - chyba dla dzieci... bo na mój baniak nie wejdzie. - Met Crosover - XL, 64cm - na obwód ok ale jakby tak płytko siedzi, na czapkę miejsca nie bedzie. - Bluegrass Golden Eye - L, 62cm - tutaj miłe zaskoczenie, mimo, że rozmiar jaby mały to zostaje sporo zapasu... Niestety nie udało mi się jeszcze przymierzyć 661 evo am oraz Bell stoker - jakaś bida w krakowskich sklepach rowerowych, wybór niezbyt wielki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 18 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Nie napisałeś, jakiej rzeczywiście wielkości potrzebujesz, ale mój Recon (model z 2012r.) w rozmiarze L/XL ma zakres od 59 do nawet 63-64 (a nie do 61 jak podaje producent), więc możliwe, że ten EVO XXL Ci przypasuje na garnek, jeśli posiada podobną do Recona regulację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Realny obwód głowy mam 62cm (mierzony tak jak trzeba). Recon też fajny ale tak jak pisałem nie znalazłem 661 w krakowskich sklepach. Chyba pozostanę przy tym bluegrass bo calkiem wygodnie na głowie leżał a i znalazłem dobra cenę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas01 Napisano 19 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Byłeś może w Backflip na Balickiej? W swoim czasie tam kupiłem fajny kask pasujący na mój nieforemny, wielki łeb. Teraz pewnie są jeszcze nastawieni na narty i snowboard, ale wkrótce powinno się pojawić więcej sprzętu rowerowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 19 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Radzę jeszcze poczekać, w sklepach teraz mało co towaru. W okolicach marca mają być dostawy nowej kolekcji. Sam odłożyłem zakup i czekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 19 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Radzę jeszcze poczekać, Jeżeli chodzi o asortyment to masz rację. Natomiast cenowo sprzęt aktualnie dostępny jest mocno zachęcający z racji rocznika. Więc jak autor coś przypasował to warto się zastanowić nad zakupem właśnie teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skimir Napisano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Stąd właśnie teraz szukam. Za chwilę sezon się zacznie rozkrecać i dyskusji w sprawie negocjacji wielkiej nie będzie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 19 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 GIRO Hex - oznaczenie L, 63cm - jest OK, trochę by się więcej miejsca na czapkę przydało ale leży dobrze. Tutaj ciekawostka - w innym sklepie Giro Hex L był za mały. (??) "Standardowy" Giro Hex kończy się na L, Hex XL to osobna pozycja w ofercie Giro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 20 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Stąd właśnie teraz szukam. Masz możliwość przymiarki Giro Fathoma L-kę gdzieś w okolicy? Rozmiar 59-63 ale uważam, że do 65 się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.