daniel0884 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam forumowiczów! Przymierzem się do zakupu roweru Kross Level R4 jednak w promocyjnej cenie zostały już tylko z ramami o rozmiarze 21 cali. Wg tabelki i obliczeń zamieszczonych na stronie krossa wychodzi mi, że dobry byłby dla mnie rower z ramą 18 cali. Natomiast sprzedawca twierdzi, że M (19 cali) będzie dla mnie zaciasna i poleca mi L (21 cali). Moje wymiary to nieco ponad 180 cm wzrostu i długość nogi do krocza ok. 80 cm. Rowerem zamierzam jeździć głownie po nieutwardzonych drogach, ścieżkach i po lesie ale nie wykluczam też cięższych warunków. Jaki rozmiar będzie dla mnie lepszy na dłuższą metę? Dzięki z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Moim zdaniem M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Na pewno nie 21 cali... M (19") powinno być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Haha, kolejny "znawca", pewnie, że 21" będzie za duży i sprzedawca doskonale o tym wie, powinieneś mu to powiedzieć prosto w twarz. Specjalnie wciska Ci to co ma na magazynie, on sprzeda, a Ty się będziesz męczyć. Wszędzie tylko to robactwo, byle zarobić, byle wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel0884 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 ok dzięki za odpowiedz. Też mi to nie pasowało i nie dałęm się przekonać, ale chciałem zaczerpnąć jeszcze opinii doświadczonych kolegów. Ciężko będzie w takiej cenie znaleźć M bo już przeszukiwałem internet. Zostały większe ramy. Za M będe musiał dopłacić nieco. A jaką alternatywe pod rozwagę byście dali za ok. 2000 PLN? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek383 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 http://allegro.pl/rower-27-5-19-romet-rambler-3-0-mtb-2015r-w-wa-i5718998791.html Brałbym tego jeśli się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 15 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Pod kątem ewentualnej modernizacji w pszyszłości : http://allegro.pl/20-rower-mtb-27-5-shockblaze-r5-czarny-48cm-wwa-i5964975190.html Taperowana główka ramy, więc łatwiej będzie dobrać nowy i lepszy amortyzator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Jeżeli Kross to zdecydowanie rozmiar M. Mam 180 cm wzrostu i mam Krossa z ramą w rozmiarze M i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel0884 Napisano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Romet nie podoba mi sie i kojarzy mi sie ze sprzetem marketowym. Schockblaze bardziej mi sie podoba. Jak wypada porownujac go z levelem R4? Chodzi mi o osprzet i ogolne opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 16 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 @, Źle Ci się kojarzy, każdy kto ma choć odrobinę pojęcia o rynku potwierdzi moje słowa. Schockblaze jest gorszy zarówno od Rometa jak i Kross'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Rozwiń swoją " tezę " - w czym jest gorszy, bo ja akurat uważam że jest lepszy, choćby ze względu na taperowaną główkę ramy. Pojęcie o rynku , że niby jest mniej popularny i dlatego gorszy PS Nie pisz tylko o technologii jeśli w tym nie siedzisz po uszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 16 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Deklarowana waga Krossa to 14,4 , a Shockblaze co podał Kriss to 13,6 kg. Cena podobnie za Shockblaze. Romet za 1,7k ma 3x9 wiec elastycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 16 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 @@KrissDeValnor, Teza jest tak, że Romet nie jest marketowcem, rozumiem że się z tym nie zgadzasz? Romet jest łącznie 270 zł tańszy, ma dziewięciorzędową kasetę, co robi różnicę w stosunku do ósemki i prawdopodobnie minimalnie lepszy amortyzator. Shockblaze to słynna tzw. "taperowana" główka, która jak już wielokrotnie na tym forum ustaliliśmy daje amatorowi tyle co nic. Masa, zerżnięta ze strony producenta, a każdy waży jak mu się chce, jeden z pedałami, drugi bez, inny w rozmiarze 17", jeszcze inny w 19", więc tym bym się raczej nie sugerował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Twierdzisz, że Shockblaze jest marketowcem, no proszę Cię ... : http://shockblaze.com/en/ Można mieć tapera, albo go nie mieć - tylko co będzie w sytuacji jak właściciel nagle ( powiedzmy za kilka lat ) będzie chciał ulepszyć sprzęt i wymienić amorek na nowy typ Z braku tapera będzie miał bardziej ograniczone możliwości. Z masą wiadomo jak jest - najczęściej u większości producentów okazuje się, że jest nieco wyższa niż deklarowana, jednak wynika to z faktu że zazwyczaj podawana masa dotyczy najmniejszego rozmiaru bez pedałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 16 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Twierdzisz, że Shockblaze jest marketowcem, no proszę Cię ... : Shockblaze.com Człowieku, już drugi raz wciskasz mi coś, czego nie powiedziałem, to jest forum na poziomie i niech takie zostanie. Gdzie ja niby napisałem, że to marketowiec? No gdzie? Pokaz mi. Pedały z Shockblaze'a ważą 438g, prawie dokładnie tyle, co różnica między rowerami, w dodatku na stronie Rometa wszystkie Ramblery mają zdjęcia z pedałami, a u Shockblaz'e żaden model ich nie posiada, może to przypadek, może nie. Wymiana amortyzatora... autor może sprzedać xcr jako nowy za około 300 zł + 270 zł różnicy na rowerach i ma już 570 zł. Dołoży 130-300 i ma przyzwoity, powietrzny wideł. Chyba bardziej opłacalne, niż zajeżdżanie tego a potem wydawanie 700-900 zł na nowy sztuciec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Nikt nic nikomu nie wciska - żeby była jasność. Poczułeś że ktoś Ci coś wciska Nie jest dobrze Nie dziw się, bo skoro piszesz że Romet nie jest marketowcem, to można odnieść wrażenie, że któryś z pozostałych jest. Oczywiście traktuję to z przymrużeniem oka, ale gwoli ścisłości poszedł link do Shockblaze ( to na wypadek gdyby ktoś się naprawdę zasugerował ). Nie przesadzasz z tymi gramami Czy to jakaś pedałowa teoria spiskowa Oj, bo zaraz wyciągnę wagę kuchenną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 16 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Do śrubek tytanowych służy jubilerska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Podsumowując : Romet wygrywa osprzętem, a Shockblaze ramą. Taka jest moja subiektywna opinia. Teraz decyzja należy do kupującego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel0884 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A co powiedzielibyscie na temat tego roweru? http://allegro.pl/rower-27-5-wheeler-reactor-500-alivio-outlet-2015-i5603374778.html ... I jeszcze tego? http://www.axel-sport.pl/nowosc-rower-kellys-spider-30-2015r-3483.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel0884 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Ok, kupilem tego ostatniego. Na weekendzie o ile pogoda dopisze sprawdze go bardziej powaznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 @, Czyli tego Kellys'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel0884 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 alagor96 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Czyli dopłaciłeś 400 zł tylkopo to, żeby był inny napis na ramie, a nawet nie zyskałeś zwężanej główki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel0884 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 A kto powiedział że kupiłem go za tyle co był na stronie? Shockblaze nie miał 3 x 9, a romet ogólnie mi sie nie podobał. Czy kupowałbyś samochód, który jest dobry ale Ci się nie podoba? Nie sądzę A po za główką i tym osprzętem z rometa istotniejsze było to, że najlepiej się czułem właśnie na Kellys'ie. Dzięki za propozycję, brałęm je cały czas pod rozwagę, ale wybrałem co innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.