Smialek81 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam, Jestem posiadaczem nowego amortyzatora Suntour Epixon TR 140mm który właśnie osiadł w moim nowo budowanym sztywniaku na ramie Dartmoor Primal . Po wyjęciu z kartonu wymiar górnych lagów do uszczelek kurzowych wynosił zgodnie z zamówieniem 140mm. Po zamontowaniu widelca w rowerze i ustawieniu żądanego sagu na poziomie 25% skok amortyzatora (długość górnych lagów) spadł do 125mm. Stąd moje pytanie, czy jest to normalne zjawisko, czy może jest to jakaś wad mojego egzemplarza. Dzięki takiemu zachowaniu amortyzatora niestety ucierpiała na tym zakładana geometria roweru (kąt główki). Z góry dziękuję za konstruktywne komentarze i odpowiedzi na opisany temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Czyli chciałbyś żeby SAG nie liczył się do skoku amortyzatora? Oczywiście, że to jest normalne i geometria nie ucierpiała, bo ramy projektowane są z uwzględnieniem SAGu - z tego powodu ewentualny sztywny widelec musi być niższy lekko. Już nie mówiąc o tym, że Primal ma sporą tolerancję skoku i widelec 120 mm też przyjmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 W sensie że ma 125mm bez ciebie w siodle? Nie jest to normalne, nie powinien tak osiąść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jokulus25 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Jeżeli osiadł bez Ciebie ( a chyba to masz na myśli ) to znaczy że masz za twarde sprężyny negatywne i "zasysa" Ci skok , zgłoś się do Activia który jest tutaj na forum jest on dealerem sr suntour i może Ci takie sprężyny na podmianę załatwić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smialek81 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Nie chodzi o to że długość lagów to 125mm po tym jak wsiądę na rower bo wtedy ich długość wynosi tylko 95mm. Długość lagów wynosi 125mm kiedy zsiądę już z roweru, a ważę 84kg więc nie jest to jakoś przesadnie mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Może poprzedni właściciel ważył 120? Edit: nie doczytałem że nowy. Jakie ciśnienie ustawiasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Każdy amortyzator idzie dopasować pod siebie i pod dane ciśnienie. Fabrycznie to trzeba mieć ok 100PSi żeby był pełen skok. Jesli ktoś z was ma trochę oleju w głowie to powiem szczerze że wystarczy amorek rozkręcić i na popychaczu tłoka (tam gdzie sa sprężyny negatywne) wyciagnąć podkładkę co jest między łebkiem a twarda spręzyną negatywna. Jeśli forumowiczowi zapada się na niższym ciśnieniu o 15mm to niech dopasuje tak z podkładkami żeby tam zmniejszyc o 15mm. Ponadto w TR-kach sa spręzyny negatywne chyba twarde z tego co pamietam, przez co także sobie idzie wszystko dopasować na sprężyny miekkie Poniżej macie przykład. Fotka pierwsza to zdjęcie przedstawiające Epixona TR pod koło 29" i skok 140mm - Pełen skok osiąga przy cisnieniu ok 100PSI Fotka druga to zdjęcie przedstawiające Epixona TR pod koło 29" i skok 140mm - Pełen skok osiaga przy cisnieniu 70PSI (Mozliwe że podkładek ma byc trochę mniej, zalezy od amortyzatora - DUŻO WIĘKSZA MOZLIWOŚĆ DOPASOWANIA POD DANE CIŚNIENIE) UWAGA!!! POPYCHACZE SĄ Z AURONA - EPIXON MA TEJ SAMEJ BUDOWY LECZ NA DOLE NIE MA TAKIEJ KOŃCÓWKI 1) 2) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smialek81 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Na wstępie gorąco pozdrawiam użytkownika ACTIVIA bo właśnie u Was zakupiłem Epixona w bardzo atrakcyjnej cenie!!! (gorąco polecam sklep wszystkim użytkownikom). Wracając do tematu czy w takim układzie wystarczy rozkręcenie amortyzatora i wyciągnięcie podkładek czy jednak konieczna jest wymian sprężyn negatywnych na bardziej miękkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Zależy jaki masz ustawiony skok, Jaką masz wersje amorka ze względu tego że niektóre epixony mają takie popychacze, Gdzie dany skok ustawia się za pomocą wbitego nita na dany otwór w tej rurce. Sprężyny tu są odpowiednie, lecz zas też Suntour tak to opracował że mając nit ustawiony na 140mm to przy cisnieniu 70 PSI na pewno takiego skoku miec nie będzie. Ja zawsze usuwam nit a dodaje podkładki, tak żeby dopasować sobie skok pod dane moje cisnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smialek81 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Wersja amortyzatora to epixon TR RL-R 2015. Więc jeśli był zakupiony u Ciebie to ma już wyjęty ten nit i są tam tylko podkładki? Czy samemu mogę spokojnie je wyjąć i wyregulować amortyzator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Wersja amortyzatora to epixon TR RL-R 2015. Więc jeśli był zakupiony u Ciebie to ma już wyjęty ten nit i są tam tylko podkładki? Czy samemu mogę spokojnie je wyjąć i wyregulować amortyzator? Nikomu wczesniej bez zlecenia klienta nic nie usuwam, że względu tego ze niektórzy mogliby sobie pomyśleć że sprzedaje jakieś uzywki. Nie wiem jaki masz popychacz czy na nit czy na podkładki. Trzeba by było to sprawdzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smialek81 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 A ile taki zabieg by mnie kosztował (ustawienie skoku 140mm pod niższe ciśnienie) u Ciebie gdybym podesłał widelec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 A ile taki zabieg by mnie kosztował (ustawienie skoku 140mm pod niższe ciśnienie) u Ciebie gdybym podesłał widelec? To już pisz na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smialek81 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 W sumie to nie chciał bym sam w nim grzebać co by gwarancji nie stracić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.