mo2 Napisano 15 Lutego 2016 Napisano 15 Lutego 2016 Witam. Ponieważ to moja pierwsza piasta na łożyskach maszynowych mam pytanie. Czy podczas kręcenia kołem/osią powinien być delikatny opór? Wiem ,że dokładnie się tego nie da opisać jak dla mnie obrót jest "chropowaty" . Piasta tylna sun ringle demon. Rower kupiłem używany po jednym sezonie.
Mod Team michuuu Napisano 15 Lutego 2016 Mod Team Napisano 15 Lutego 2016 Obrót na kulkach/konusach jak i łożyskach maszynowych ma być płynny.
piciu256 Napisano 15 Lutego 2016 Napisano 15 Lutego 2016 jak kręcisz "na sucho" to ciężko cokolwiek wyczuć, ale jak koło jest w widelcu i nim zakręcisz to powinno być cicho, a jak przyłożysz palec do osi koła to nie powinno być wyczuwalnych wibracji (pomijając szybkie wirowanie- wtedy także dochodzi niewyważenie opony)
mo2 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Napisano 15 Lutego 2016 Właśnie chodzi o to że jak kręcę 'na sucho' to czuć tą chropowatość. Jest cicho, nie ma żadnych wibracji/luzów ale przednia oś pracuję lepiej. Jutro zabiorę kółko do serwisu, ale chciałbym też poznać Wasze opinie. Generalnie niewdzięczny temat
GREEQ Napisano 15 Lutego 2016 Napisano 15 Lutego 2016 Dla pewności zapytam czy łańcuch zdjąłeś? bo może wina bębęnka?
mo2 Napisano 15 Lutego 2016 Autor Napisano 15 Lutego 2016 Dla pewności napiszę 'badanie' przeprowadziłem na samym, zdemontowanym z ramy kole, bez kasety , opony i dętki.
radomir82 Napisano 17 Lutego 2016 Napisano 17 Lutego 2016 Być może łożyska zostały źle osadzone w korpusie piasty, możesz spróbować delikatnie opukać końcówki osi z obu stron plastikowym młotkiem (lub zwykłym przez deseczkę np.) jeżeli nie pomoże zanieś koło do serwisu.
Mathiu Napisano 17 Lutego 2016 Napisano 17 Lutego 2016 Oj tam według mnie, to łożysko już trochę przeszło, więc nie chodzi płynnie. Nie jest to żaden wielki opór i nie ma luzu, więc można dalej jeździć. Co nie zmienia faktu, że sytuacja się nie poprawi i za jakiś czas będzie trzeba wymienić łożyska.Podsumowując: Nie ma luzu, jeździć śmiało
mo2 Napisano 17 Lutego 2016 Autor Napisano 17 Lutego 2016 Koło było w serwisie i zdaniem serwisanta nie ma potrzeby wymiany łożysk. Za ok 300km mam zgłosić się na kolejne oględziny. Piasta ma przebieg ok 1000 km więc zużycie łożysk jest mało prawdopodobne...raczej. Pozostaje czekać na pogodę, zrobić kilka kilometrów i następny przegląd. Wielkie dzięki za zainteresowanie. Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.