Skocz do zawartości

[chwyty/gripy] Jakie polecacie tak do 40 zł

hanus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, niedawno kupiłem sobie używany rowerek i powoli ogarniam wszystko co trzeba zrobić.

Chwyty jakie teraz są, już są wyparte do końca, dłonie opieram o aluminium :-D I szukam jakiś fajnych nie drogich chwytów, które będą dość dobrze niwelować drgania podczas jazdy, bo mam sztywny rower (bez amortyzatorów i na cienkich kółkach 650x23c) Wydaje mi się, że tanim i dość dobrym pomysłem będzie kupienie jakiś piankowych chwytów. Może takie?

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5183007495

Czy po prostu kupić jakieś naprawdę tanie sprzedawane na metry?

A i posiada rogi, których nie chcę zdejmować ;-)

A może po prostu Wy coś dobrego możecie polecić?

Napisano

Chłoniecie wody to największy minus jak dla mnie. Tylko nie wiem, czy jak bym chciał przykręcane to nie musiałbym przesunąć całego osprzętu do środka ze względu na rogi... A kierownicy nie mam za szerokiej.

A może masz jakieś sprawdzone godne polecenia?

Napisano

A ja przykręcanych nie polecam. Dzięki plastikowej rurze, która jest w środku masz o połowę mniej pianki/gumy/silikonu.

Accenty powinny być ok, miałem kiedyś ACCENT CHESS i były super. Ze sprawdzonych opcji mogę jeszcze polecić, podwójnie nawiniętą owijkę szosową z pianki eva. Aktualnie mam piankowe Cloud i na razie nie zamierzam zmieniać. Chłoną wodę, ale co z tego? Jeżeli jedziesz w deszczu to i tak masz wszystko mokre. Siedzą bardzo ciasno i trzeba się napocić, żeby je założyć, raz jeden jedyny mi się przekopcił ale to było w cięższym terenie po około godzinie w deszczu. Teraz muszę czekać do kolejnej ulewy że wyprostować bo na suchą są nie do ruszenia :)

czesci_chwyty_i_owijki_cloud_chwyty_pian

Napisano

A co byłoby lepsze, podwójna owijka, czy takie chwyty co mi poleciłeś? Bo nie ukrywam chodzi mi głównie o jak największą wygodę (tak, wiem mały budżet) Ale co bardziej się sprawdzi? Bo ceny obydwu opcji na allegro są zbliżone.

Napisano

Accenty powinny być okej, możesz także spróbować Setlaz Criss Cross - pianka schowana pod siatką. Nie niszczą się, jedynie po dwóch latach trochę ubijają. Owszem w trakcie deszczu nasiąkają wodą ale jak często nie jeździsz w taką pogodę nie będzie źle.

Napisano

Co do obracania się pianek. Mam ten problem, ale można go zminimalizować. Po pierwsze, załóż raz a dobrze i nie ściągaj. Przy pierwszym złożeniu wchodzą ciężko, ale jak je ściągasz, to się wyrabiają. Potem, jak już mimo wszystko się zaczynają kręcić to owijasz 4-5 razy kierownice izolatka i zakładasz i znów spokój ;) Patent z lakierem tu nie działa [emoji14]

Napisano

Polecić nie polecę, ale mogę tylko powiedzieć, że miękkie nie zawsze oznacza wygodne. Niektóre mogą się łatwo ugniatać, co powoduje, że części dłoni opierają się nieprawidłowo (podobnie z siodełkami, jak się ugniecie i dojedziesz kośćmi do podstawy, to boli.. bardzo ;) )

Napisano

Moorzyn dobrze prawi, dla mnie najwygodniejsze są odi - są grube, mają duzo miekiej gumy no i sa przykrecane. Barendy, wiec nie ma zadnego problemu ze zdjeciem/nalozeniem :-) jedyny minus to cena, ale gripy są na lata :-)

Napisano

Z chwytami jak z siodełkiem - każdy doradza inne. 

Ja akurat siodełka i chwyty używam tylko jednego producenta: WTB  :thumbsup:

Od siebie polecam WTB 4-front. 

Napisano

Po dwoch latach? Chciales napisac miesiącach, w sumie zalezy kto ile robi godzin, ale pianki to najmniej trwale gripy.

Obecny komplet ma pewnie koło 5 tysięcy przebiegu, poprzedni miał sporo więcej. I jedyny widoczny objaw zużycia to ubicie tych pianek. 

Także może miałeś jakieś badziewne pianki ale te pokryte wytrzymałą siatką są naprawdę trwałe. 

Napisano

Hej.

Ciekawa opcja sa chwyty Bontrager race x lite, a chyba nie zostaly jeszcze w tym watku wymienione. Uzywam ich osobiscie i jestem bardzo zadowolony. Chwyty sa sztywne, twardo zbite, nie odksztalcaja sie, nie przekrecaja oraz co charakterystyczne podczas deszczu nie zamieniaja sie w mocno nasaczona gabke. Do tego sa dla mnie wygodne. Link do sklepu: http://m.bikeatelier.pl/index.php?main_page=shopping_cart&language=pl

Napisano

MikeSkywalker - ubite pianki - to zużyte pianki, w myśl tego - do czego ich'piankowość' ma służyć - miękkie i tłumiące, a ubite, nie są ani miękkie, ani tłumiące ;p

jedyne pianki godne polecenia, to tak jak pisał ktoś wyżej - ESI

no ale >40pln

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...