karloon Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam, Chciałabym kupić swój pierwszy rower szosowy. Nie ma to być żaden super wyczynowy sprzęt, ma służyć przede wszystkim do dłuższych wycieczek i do jeżdżenia "po bułki do sklepu" Jak mi się spodoba taka jazda to wtedy pomyślę nad czymś lepszym. Mam niewielki budżet (maksymalnie 1200- 1300zł, ale najlepiej jak najmniej), więc skłaniam się raczej do czegoś używanego. Sporym ograniczeniem dla mnie jest też wielkość ramy (mam około 156cm wzrostu), więc maksymalny rozmiar to 48cm - taki mierzyłam i przy siodełku opuszczonym na maksa było ok. Udało mi się znaleźć dwa rowery w takiej cenie na allegro. I tu potrzebna jest pomoc w wyborze - który z nich jest lepszy? Nie obrażę się również, jeżeli ktoś zaproponuje inny rower Wszelkie wskazówki/zastrzeżenia/ porady mile widziane. Tylko proszę bez "dołóż 600zł i kup coś innego". Jakbym tyle miała to bym od razu szukała lepszego Tu linki do ofert z allegro: http://allegro.pl/giant-ocr-compact-road-rower-szosowy-shimano-sora-i5983395955.html http://allegro.pl/rower-szosowy-merida-na-shimano-600-ultegra-i5974410879.html Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Ta Merida jest bardziej zaawansowana,ma lepsze mocowanie kierownicy,czyli stery,na a-head,co w zasadzie w szosówkach ma średnie znaczenie,ale ma, ma lepszej jakości osprzęt.Także w przyszłości nie będziesz musiała wymieniać na lepszy,za siedem stów można już kupić naprawdę fajną szosę. Giant ma coś czego nie ma Merida,z przodu trzy blaty,więc każdy podjazd jego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 15 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Giant będzie lepszy od Meridy pod względem rozmiaru - na moje oko Merida będzie za duża dla Ciebie i zrobi się nieco niebezpiecznie... Po co Ci szosa do jazdy po bułki Testowałaś baranka i odpowiadała Ci mocno pochylona pozycja Może rower typu fitness z prostą kierownicą byłby lepszy do Twoich zastosowań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karloon Napisano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Chyba trochę źle się wyraziłam. Pisząc "po bułki" miałam na myśli niedługie trasy lub bardzo krótkie wypady ze znajomymi, ewentualnie dojazd do pracy Jednak poza tym chciałabym jeździć zdecydowanie dłuższe dystanse i to byłoby główne zastosowanie tego roweru. Jakiś wypad raz, dwa razy w tygodniu za miasto, po 100-150km. A później zobaczę czy mi się spodoba bo na razie mocno się jaram tego typu jazdą. Właśnie ten rozmiar mnie mocno zastanawia, chociaż mierzyłam rowery które miały rame 48cm i tak jak napisałam, przy najbardziej obniżonym siodelku było w porządku, myślę że mogę powiedzeć że nawet wygodnie - nie mierzyłam mniejszych bo nigdzie nie ma. Niestety jest bardzo mało rowerów na takie kurduple jak ja Jedyne co mnie zastanawia w tej meridzie to jakość/stopień zużycia sprzętu bo z tego co znalazłam (mogę się mylić) to Shimano 600 było produkowane dosyć dawno temu. A nie mam pojęcia czy lepiej wybrać starszy, ale bardziej zaawansowany osprzęt, czy zdecydowanie z niższej półki, ale trochę nowszy. Ma ktoś jakieś doświadczenie z tego typu wyborami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Szosówki to najwolniej zużywające się rowery.Mój syn kiedyś kupił szosę Gianta znacznie starszą i wszystko działało tip-top. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Merida za duża, 520 mm rura górna to chyba na 170-175 wzrostu. Pytanie, jak długa ma być na Ciebie ... 490-500 mm. Poniżej masz link do kalkulatora, on ci wyliczy dł. rury górnej dla szosy z dokładnością 1 cm. Tak na szybko wrzucam inne rowerki, coś znajdziemy http://allegro.pl/rower-szosowy-kross-vento-1-0-i5963626743.html http://olx.pl/oferta/rower-szosowy-python-a161-rf-CID767-IDbp6DB.html#f1f28968c5 Nowy i prawie nowy, tylko czy rozmiar pasi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczupak47 Napisano 16 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Tu masz coś ciekawego, myślę, że za około 400 zł dokupisz jakieś koła. Niestety nie wiadomo jak z rozmiarem, jeśli to rama klasyczna to 50 powinna spokojnie podejść pod Twój wzrost, jeśli slopingowa może być problem, a ze zdjęcia ciężko niestety wywnioskować. Tylko jeszcze pytanie, czy rower nie jest uszkodzony, bo cena nadzwyczaj niska jak za shimano 105 5500 i dodatki carbonowe. http://allegro.pl/rower-szosowy-hawk-i5976258513.html#thumb/3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karloon Napisano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Super kalkulator, pomierzyłam się dokładnie i wyszło, że Merida powinna być ok (ze dwa wymiary przekroczone może o 2mm). Z resztą rower o podobnych wymiarach mierzyłam i nie był za duży. Niestety po kontakcie ze sprzedającym trochę przeszła mi na niego ochota Zapytałam m.in o numer ramy i stopień zużycia elementów, a dowiedziałam się, że zadaje głupie i kuriozalne pytania i jeszcze kilka innych niemiłych słów - czy ktoś umie wytłumaczyć co jest dziwnego w takich pytaniach? I pomyślałam, że nie chce mieć z tym panem już więcej do czynienia. Ktoś proponował rower z ramą 50cm - będzie zdecydowanie za duży, raczej nie będę dosięgać do pedałów przy takiej wielkości ramy . Teraz rozważam jeszcze Gianta i ten biały z olx (nie pamiętam nazwy). Gdyby ktoś jeszcze przypadkiem znalazł coś ciekawego to bardzo dziękuję. Chociaż przeszukałam już chyba cały internet i nie znalazłam na razie nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emremigiusz Napisano 17 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Koleś chyba ma coś do ukrycia.Ale trudno.Nie wiem skąd jesteś,we Wrocławiu jest na przykład taka giełda,młyn,tam można przymierzać wybierać do woli.Pewnie w innych miejscach Polski też są takie giełdy.Jest we Wrocławiu właśnie na młynie Rowerownia-Młyn,zazwyczaj stoją u nich jakieś szosy. Ludzie są pewni.Jest też na fejsie ta rowerownia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karloon Napisano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Dziękuję wsyzstkim za pomoc. Wybór padł na rower Giant, dzisiaj powinnam go dostać, a w weekend pierwsze testy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.