mati82 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Witam Mateusz z tej strony, jestem nowy na tym forum pozdrawiam wszystkich. Mój problem powtarza się zawsze jak jeżdżę powyżej 2 godzin. Choćbym jeździł przy tętnie 130 to i tak czuję zakwaszenie nóg, mogę z tym kontynuować trening, ale wiadomo nie jest to przyjemne. Przy jeździe z kolegami (szarpnięcia, mocniejsze sprinty pod koniec dystansu 100-120km) zaliczam odcięcia. Nie wiem już co robić. Na treningi wytrzymałościowe na tygodniu nie mam czasu (takie 3-4 godzinne) Jeżdżę intensywnie już od 3 lat, wcześniej wyjazdy na szosie raz w tygodniu. Treningi średnio 3x w tygodniu. Niedziela ok 4h jazdy. Średnie na szosie 30-34km/h w grupie. Staram się jeść dobrze, ryby, chude mięso, makarony, warzywa. Słodycze mocno ograniczyłem swego czasu ale nic to nie dało. Może jakaś dodatkowa suplementacja, albo odkwaszenie organizmu...? Pomocy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Spytam, bo o tym nie napisałeś, jak z jedzeniem i piciem w czasie jazdy, co pijesz i w jakich ilościach? Czy coś jesz, popijasz żele energetyczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Idź do lekarza, zrób badania. Nikt na forum nie ma kryształowej kuli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Jeśli nie robiłeś, to zrób sobie tak z tydzień kompletnego odpoczynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bar Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Zwróć uwagę na dietę dla sportów wytrzymałościowych, w tym rolę tłuszczy jako źródła energii - może za mało ich w twojej diecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fawlty Napisano 9 Marca 2016 Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Mój problem powtarza się zawsze jak jeżdżę powyżej 2 godzin. Choćbym jeździł przy tętnie 130 to i tak czuję zakwaszenie nóg, mogę z tym kontynuować trening, ale wiadomo nie jest to przyjemne. Przy jeździe z kolegami (szarpnięcia, mocniejsze sprinty pod koniec dystansu 100-120km) zaliczam odcięcia. Nie wiem już co robić. Na treningi wytrzymałościowe na tygodniu nie mam czasu (takie 3-4 godzinne) Jeżdżę intensywnie już od 3 lat, wcześniej wyjazdy na szosie raz w tygodniu. Treningi średnio 3x w tygodniu. Niedziela ok 4h jazdy. Średnie na szosie 30-34km/h w grupie. Staram się jeść dobrze, ryby, chude mięso, makarony, warzywa. Słodycze mocno ograniczyłem swego czasu ale nic to nie dało. Może jakaś dodatkowa suplementacja, albo odkwaszenie organizmu...? Pomocy Mateusz, jesteś tu jeszcze? Trzeba to trochę uporządkować. Średnie z treningu na szosie masz 30-34 km/h? Na jakim tętnie przejeżdżasz taki trening w dzień, kiedy jesteś z treningu zadowolony? Tzn., jakie masz średnie tętno z odczytu (avg), jaki masz HR max, jaki odczyt najczęściej widzisz, gdy patrzysz jadąc na pulsometr? Co nazywasz "odcięciem"? Odnosisz to sformułowanie do tętna (co sugeruje opis - sprinty, szarpnięcia) czy (jak sugeruje tytuł wątku) do zakwaszenia takiego, że mięśnie (czwórki?) pieką Cię tak, że nie jesteś w stanie zmusić się do dalszej jazdy? Jeśli 82 z Twojego nicku to Twój rocznik, to tętno maksymalne (HR max) masz statystycznie gdzieś w okolicach 185, więc 130 to jest dla Ciebie dość leniwa jazda. Na jakiej kadencji jedziesz taką dość leniwą jazdę? Czy ktoś z Twoich znajomych potrafi ocenić, że masz dobrą pozycję na rowerze? pzdr Fawlty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Ryż brązowy ma dużo magnezu i witaminy z grupy b, wapń ze skorupek (tak lecza osteoporozę), cynk w ryżu i jajkach, miedź w ziemniakach i ryżu, potas warzywach, sód w soli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.