Skocz do zawartości
  • 0

Rower dla kompletnego amatora

Gość Rafał

Pytanie

Gość Rafał
Napisano

Witam, mam rower marki Romet od swojej komunii a więc już od ponad 20 lat. Jako że średnio robiłem tylko 15-20 km dziennie, to trzymał się długo. Teraz pora kupić coś nowego, a że nigdy nie interesowałem się tematem, to nic mi nie mówią marki i oferty. 

Szukam czegoś co będzie się nadawało i do jazdy po asfalcie, i po bruku i po leśnych ścieżkach z korzeniami. Czyli do wszystkiego. Znalazłem coś takiego (najpopularniejsze na Allegro). 

http://allegro.pl/rower-gorski-romet-arkus-graffiti-505-26-eu04-gry-i5373807936.html

Nawet nie wiem czy to jest dla dorosłego człowieka, zawsze miałem prostą górną część ramy a tutaj jakieś łamańce. Nie chcę wydawać więcej jak 800zł, ale nie wiem czy coś w tej cenie znajdę co potrzyma te 10 lat. Nie szukam nic do jazdy ekstremalnej, chociaż na ten rok nastawiam się na chociaż jeden amatorski wyścig MTB. Tak, żeby chociaż się w pierwszej setce zmieścić. 

Z góry dziękuje za pomoc. 

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie kupuj "roweru" typu pseudo full. :sick: "Rowery" tego typu to kompletny złom. Rozpadnie się bardzo szybko. 

http://www.forumrowerowe.org/topic/27903-makrokesz-ostrzezenie-przed-zakupem-zbyt-taniego-roweru/

Za 800zł możesz poszukać jakiejś używki z sztywną ramą a nie fulla :whistling:

Nie szukam nic do jazdy ekstremalnej, chociaż na ten rok nastawiam się na chociaż jeden amatorski wyścig MTB. Tak, żeby chociaż się w pierwszej setce zmieścić.
Żartujesz Prawda? :woot:   
Gość Rafał
Napisano

Dlaczego żartuję? W Obornikach Wlkp. organizowane są takie amatorskie wyścigi i średnia prędkość na pierwszą setkę to około 20km/h. Skoro na swoim złomie gdzie przy mocniejszym przyduszeniu przeskakiwały zębatki potrafię utrzymać prędkość ponad 20km/h jadąc sam przez ponad godzinę to wynik wydaje się osiągalny. Chyba, że uznajesz, że pierwsza setka to niskie oczekiwania? Dla mnie raczej nie :)

A wracając do głównego wątku. Czyli marka Romet to nie jest gwarancja czegoś dobrego? Na Allegro są fajne rowery Krossa niewiele droższe. To przecież nie są podróbki.

http://allegro.pl/rower-kross-grand-canyon-200-amortyzowany-rama-m-i5946899904.html

Napisano

Aż sobie założyłem konto. Jestem autorem pierwszej wiadomości i tej która jeszcze się nie pojawiła. Mój wzrost 168cm. Podaję jako uzupełnienie wcześniejszych wiadomości. A nóż ktoś znajdzie dla mnie coś odpowiedniego. Te 800zł to rozsądna cena, ale jak będzie trzeba dać troszkę więcej to świat się nie zawali. Nie wiem czy amortyzatory są pilnie konieczne, całe życie jeździłem bez i nigdy mnie nic nie bolało. Ale chyba lepiej mieć niż nie mieć :) Przejrzałem 3 podstrony giełdy i jedyne co mi odpowiadało wstępnie już sprzedane.

Edit: Akurat się pojawiła wcześniejsza wiadmość

Napisano

Dlaczego żartuję? W Obornikach Wlkp. organizowane są takie amatorskie wyścigi i średnia prędkość na pierwszą setkę to około 20km/h

Sam startuje w amatorskich zawodach ale nigdy nie odważył bym się wystartować na czymś takim 

Czyli marka Romet to nie jest gwarancja czegoś dobrego?

Każda marka produkuje tani złom. Bo zawsze znajdzie się ktoś kto nie zna się na rowerach i kupi bo fajnie wygląda i ma "amortyzatory"

To przecież nie są podróbki.   Rower Kross Grand canyon 200 amortyzowany rama M (5946899904) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Podróbki nie ale złom tak. Patrz post wyżej 

Te 800zł to rozsądna cena, ale jak będzie trzeba dać troszkę więcej to świat się nie zawali.

Jeśli możesz to dołóż trochę i poszukaj na allegro rowerów Kands/Lazaro/Spartacus z sztywą ramą

Nie wiem czy amortyzatory są pilnie konieczne, całe życie jeździłem bez i nigdy mnie nic nie bolało. Ale chyba lepiej mieć niż nie mieć

Akurat w przypadku rowerów za 800zł lepiej nie mieć To co tam jest zamontowane to nawet nie jest amortyzator- ma to tylko wyglądem przypominać amortyzator. Dobry przedni amortyzator to wydatek około 1000zł a podstawowy model który można nazwać amortyzatorem to minimum 500-600zł Więc zastanów się co jest zamontowane do roweru za 700zł

Tylni też minimum 500-600zł a gdzie reszta? 

Przeczytaj ten temat http://www.forumrowerowe.org/topic/27903-makrokesz-ostrzezenie-przed-zakupem-zbyt-taniego-roweru/

Napisano

A nóż ktoś znajdzie dla mnie ....

Pewnie, bo tylko się pochlastać :icon_lol:

A nuż jednak przeżyjesz chlastanie - wtedy  jak zaproponował przedpiśca oczy zwróć na firmę Transrower, i jeśli nie cross (zalecany) , to coś z pseudogórali na swój wzrost dobierzesz ...

Napisano

czy w specyfikacji technicznej jest coś co ten rower dyskwalifikuje?
Tak wolnobieg i kiepski osprzęt. Szukaj roweru z 8 przełożeniami z tyłu i osprzętem minimum Acera lub trochę lepszym Alivio  
Napisano

I wtedy zrobi sie 2000zl. Ludzie przestancie doradzac wedlug wlasnych wymagan. Czlowiek ma 800zl na rower a wy juz na starcie mu wmawiacie ze za te pieniadze to tylko zlom kupi? To moze pokazcie te rowery po 800zl na Alivio.

Napisano

To lepiej pokaż mi rower za 800 zł który spełni wymagania zainteresowanego ...

Przypomnę tylko ... Średnio 15 - 20 km dziennie, 800 zł i 10 lat bezpeoblemowej eksploatacji...

Co do tego crosa ... Zdecydowanie lepszy wybór niż poprzednie w pełni amortyzowane śmieci rowerowe.

Jednak w tym budżecie nie ma co liczyć na 10 lat bezproblemowej jazdy ... Nawet jeżeli te "15 - 20 km dziennie" w sumie rocznie da tylko 1000 km.

Mam rower na o sprzęcie kilka klas wyższym i przez 4 lata (20kkm) wlożylem w eksploatację prawie równowartość roweru, który jest tu proponowany ...

A nie miałem żadnej głupiej awarii typu skrzywiona os tylnego koła co w piastach na wolnobieg jest typowe lub rozsypanego chińskiego suportu czy sterów ...

Pozdro

Napisano

http://allegro.pl/szybki-lekki-alu-cross-28-kands-maxx-scud-kurier-0-i5579098029.html

No to to samo na sztywnym widelcu i taniej w związku z tym.

Zadowoleni ?? :)

A tu na alivio - byle rama pasowała :

http://allegro.pl/super-rower-26-mtb-scud-argon-3-na-aliviko-okazja-i5685769589.html

względnie

http://allegro.pl/okazja-agresor-kands-energy-1100-26-sh-acera-i5972830302.html

EDIT - jak będzie wiedział czego, to może szukać wielkości pasującej.... Gdzieś mi wzrost umknął ..

Napisano

Brawo wyeliminowałeś jedeną z potencjalnych awarii ... Czyli " amortyzowany " widelec ...

Jednak nadal to nie jest rower na 10 lat bezproblemowej eksploatacji .

Pominę fakt że mimo iż opis aukcji sugeruje ramę 19 cali do wzrostu 168 cm ... To ja mam poważne wątpliwości co do tego rozmiaru.

Pizdtawiam

Napisano

Ok, dzięki za pomoc i poświęcony czas. Teraz wiem czego szukać i na co zwracać uwagę, bo wcześniej byłem w tym kompletnie zielony. Rozmiar oczywiście dla siebie dobiorę odpowiedni. Jeszcze raz dzięki :)

Napisano

Pieniądze które teraz "zaoszczędzisz" przy kupnie roweru w przyszłości będziesz musiał wydać ich wielokrotność na potencjalne problemy eksploatacyjne.

Najlepsze jest to że jest możliwe wyprodukowanie trwałego i taniego roweru w budżecie około 1000 zł ...

Jednak rynkiem rządzi marketing i taki rower zwyczajnie nie jest oferowany przez producentów.

Taki "ideał" trwałości, niezawodności i taniej eksploatacji powinien mieć sztywny widelec, hamulce V`brake i napęd jakieś 3x8 -9 w klasie gdzieś około Alivio na kołach z łożyskami maszynowymi. 

Ale jak już pisałem takich rowerów nowych na rynku NIE MA.

Marketingowcy w tym przedziale wciskają  imitacjami amortyzatorów, tanie niedziałające hamulce tarczowe często badziewny napędem 3x7 na wolnobiegu zamiast kasety.

Sam zresztą widzisz po sobie jak osoby nieobyte w temacie łapią się na rowery z pełną amortyzacją w budżecie starczającym zaledwie na solidny widelec amortyzowany czy kompletny napęd klasy Deore.

Powodzenia w poszukiwaniu ... warto przeglądać portale ogłoszeniowe czy allegro w kategorii używane.

Czasem się trafiają "perełki" jednak aby je "wyhaczyć" trzeba mieć odrobinę wiedzy w temacie.

Pozdrawiam

Napisano

Obecnie mozna tanio zlozyc rower na kolach 26" dzieki marketingowcom, ktorzy pogrzebali ten stadard. W okolicach 1000zl mozna zlozyc porzadny sprzet na dobrej ramie, dobrych tarczowkach mechanicznych Avid, z amortyzatorem typu Suntour XCR i osprzetem Alivio/Deore 3x9. Wiem bo taki wlasnie rower zlozylem.

Napisano

Nowe byly kola, chwyty, ramiona korby. Czesc rzeczy za darmo tu na forum w temacie "oddam", czesc przelozona z poprzedniego roweru czesc z Aliexpress za pol ceny w Polsce. Za nowy rower zaplacilbym ze 2500-3000zl.

Napisano

No to na przyszłość ... proszę nie wprowadzać w błąd bo się rozminąłeś mocno z ceną ...

Komplet nowych BB5`tek to minimum 250 zł ... nowy XCR to 330 zł ... sensowne koła na maszynach pod V`ki to 250 zł ... a gdzie reszta ?

Jakbyś nie miał rzeczy z "darów" i połowy części ze starego roweru to w 1 k zł na Avidach i XCR`ze dobrze wiesz że byś się nie zmieścił . 

Pozdrawiam

Napisano

Lepiej wiesz ode mnie ile wydalem? Hamulce uzywane BB5 za 100zl komplet mozna kupic. Kola nie musza byc na maszynach, kulki tez daja rade a kosztuja 200zl nowe za komplet. XCR kupilem uzywany za 100zl i doprowadzilem go do stanu uzywalnosci bez naklafow finansowych. Jak sie troche czlowiek porozglada po forach, olx i allegro to da rade kupic tanio. Nie sztuka wziac kase i isc po nowy rower do sklepu.

Napisano

Kolego zlituj się ... piszesz ze wydałeś na rower 1000 zł ... łał brawo ... i tego nie neguję. 

Ale jak sam piszesz:

czesc przelozona z poprzedniego roweru

XCR kupilem uzywany za 100zl i doprowadzilem go do stanu uzywalnosci

Teraz przeczytaj temat od początku ...

Pozdrawiam 

Napisano

Witam, mam rower marki Romet od swojej komunii a więc już od ponad 20 lat. Jako że średnio robiłem tylko 15-20 km dziennie, to trzymał się długo. Teraz pora kupić coś nowego, a że nigdy nie interesowałem się tematem, to nic mi nie mówią marki i oferty. 

Szukam czegoś co będzie się nadawało i do jazdy po asfalcie, i po bruku i po leśnych ścieżkach z korzeniami. Czyli do wszystkiego. Znalazłem coś takiego (najpopularniejsze na Allegro). 

http://allegro.pl/rower-gorski-romet-arkus-graffiti-505-26-eu04-gry-i5373807936.html

Nawet nie wiem czy to jest dla dorosłego człowieka, zawsze miałem prostą górną część ramy a tutaj jakieś łamańce. Nie chcę wydawać więcej jak 800zł, ale nie wiem czy coś w tej cenie znajdę co potrzyma te 10 lat. Nie szukam nic do jazdy ekstremalnej, chociaż na ten rok nastawiam się na chociaż jeden amatorski wyścig MTB. Tak, żeby chociaż się w pierwszej setce zmieścić. 

Z góry dziękuje za pomoc. 

Nie kupuj takich amortyzowanych pseudorowerów. Kup prosty stary rower z lat 90  na stalowej ramie,  bez żadnych tarczówek, amorów i gwarantuje Ci, że taki rower przejedzie  znacznie dalej i wytrzyma znacznie dłużej, niż te wyroby roweropodobne z tarczami i amorami. W latach 90 producenci stawiali na jakość wykonania, teraz liczy się pieniądz i słupki na wykresach w korporacjach. Nie bez powodu, Twój rower z komunii jest jeszcze na chodzie. Kiedyś produkowano solidne rowery.

Już bym wolał kupić tego fajnego klasyka http://allegro.pl/piekny-corratec-cr-mo-tange-pelne-lx-jak-ktm-giant-i5984960676.html

Napisano

Witam ponownie. Po uwzględnieniu wszystkich uwag z końcem marca zakupiłem rower Mtb Kands Energy 1100 z ramą 17" za 930zł. Wygląd bardzo fajny. No i najważniejsze - jazda. Jako że lubię ciepło to jeździłem mało, ale w końcu przyszedł czas mojego debiutu w wyścigu Mtb. Na starcie same Treki, Meridy itp i tylko ja z takim tanim rowerem. Okazało się. że maraton nie był amatorski a na starcie było kilku mistrzów Polski w poszczególnych kategoriach. Mnóstwo zjazdów i miejsc na których rower był poważnie narażony na awarię. Ludziom pękały łańcuchy, amortyzatory. Mój rower wytrzymał 39km ostrej jazdy bez najmniejszej awarii, Dlatego mogę polecić ten rower innym użytkownikom. 

Nie polecam za to jazdy w takim wyścigu bez przygotowania. Przed maratonem w całym roku miałem może 100km zrobionych. Po kilku km jazdy z najlepszymi tak spuchłem, że wszyscy mnie wyprzedzali. Potem umarłem i jakoś do mety dojechałem z ogromną satysfakcją. Dałem radę. Powiedziałem sobie, że nigdy więcej ale minęły dwa tygodnie i już chcę tam wracać. Tym razem z jakimś doświadczeniem. 

Gość pawelgawel35
Napisano

witam,

podepne sie pod temat, jako ze moj temat nie zostal przez moderacje zaakceptowany.

Jakie 3 marki rowerow kroluja na polskim rynku? Bez podzialow na typy/przeznaczenie, tak ogolnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...