Skocz do zawartości

[kaseta] jaka kaseta od SRAMa?

majster

Rekomendowane odpowiedzi

witam

myślę już nad nowym napędem (który w prawdzie zamontuję dopiero za pół roku, ale już chcę go zaplanować ;) ).

zacznę chyba od obecnej konfiguracji:

kaseta SRAM pg-950 (stal) 345g

łańcuch Shimano hg73 (chyba też stal, bo rdzewieje) 289g

korba Shimano Deore fc-m540 700g

suma: ~1134g

nowy napęd:

kaseta: ???

łańcuch: SRAM pc-990 (już kupiony, okazyjnie :) ) 293g

korba: bez zmian (chyba, że będą konieczne) 700g

suma planowana: ~1100g

łańcuch kupiłem z zamiarem założenia go na starą kasetę, ale spóźniłem się i nie współpracował z bardziej zużytymi zębatkami 5 i 6. planuję założyć go do kolejnego napędu i już nie zmieniać. tylko jaką kasetę mam kupić ? . priorytetem jest wytrzymałość, ale im mniej waży tym lepiej. cena do 100zł na allegro.

co proponujecie? :D

200? gdzie mają taką marżę? ja dałem 80 (w tym transport) :( (miałem szczęście bo nie było 980 chyba więc dostałem lepszy).

czyli proponujesz coś jak sram 7.0 / shimano XT . drogie te kasety :/ .

czy inni też uważają, że ten łańcuch zajedzie pg950?

no tak, ale w ten sposób musiałbym każdy tekst czytać dwa czy trzy razy ;) . peace

ale do tematu:

z tego co na tym forum wyczytałem, niektóre osoby jeżdżą na łańcuchu znacznie wyższej klasy niż kaseta i później zmieniają całość. w dodatku kaseta 970 jest chyba z tego samego materiału co 990, ale ta druga jest na karbonie.

ostatecznie kupię chyba 970.

p.s. naprawdę myślisz, że stal (950) zajedzie się szybciej niż utwardzane aluminium (970, 990) ?

Uzywam 970 moge powiedzieć ze jest to dość wytrzymała kaseta ,w zeszłyem sezonie wytrzymała mi koło 9500 km.Mogłem jeździć dalej bo łańcuch nie przeskakiwał ale ,bałem się ze urwie sie gdzieś na maratonie .Fakt kaseta była juz zużyta nie wiem ile by pociągła.Ja jestem zadowolony z niej a 950 niestety nigdy nie miałem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...