Skocz do zawartości

[piasty i obręcze] pomoc w wyborze - do max 500 zł

Marta84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam- poszukuję obecnie kółek do roweru. Budżet ograniczony do max 500 zł ;) 

Interesują mnie piasty Novateca d041/042 (711/712 są nie do zmieszczenia w tym budżecie i myślę, że 041/42 będą bardziej pancerne- mimo, że cięższe o jakieś 300 g). Myślę o piastach na maszynach i w miarę sztywnych obręczach. Jeżdżę raczej rekreacyjnie, czasem zdarzy się mocniejszy teren. Ważę 60 kg ;) 

Znalazłam taki oto komplecik:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5781470962#lightbox3

lub taki używany (ale nie wiem czy warto kupować używane?) 

http://allegro.pl/kola-mavic-xm-317-319-disc-26-piasty-novatec-i5960282394.html

Komplet razem z zaciskami max do 2200 g. 

Proszę o jakieś propozycje lub dobre rady ;)

Pozdrawiam :) 

Napisano

tanie obręcze dt są z plasteliny :bye2:  (podobno) ja bym kupił te używane koła, na razie wygląda na to że aukcja pójdzie nisko, ale jak się nie uda wygrać (polecam snajper allegro) to kupiłbym 2x obręcz xm317+ piasty jakie chcesz

Napisano

Tu http://allegro.pl/mocne-kola-dt-swiss-370-m480-26-wyprzedaz-i5971327595.html masz komplet nieco powyżej 1900g z solidnymi felgami M480 na piastach DT370 (co prawda bez ratcheta , ale serwis bębenka jest prostszy niż w shimano) , sprzedawca również solidny (kilkukrotnie już u niego kupowałem). Ewentualnie napisz jeszcze do @@dawid, zajmuję się profesjonalnie składaniem kół i będzie mógł ci coś doradzić i zaproponować (w/w kółka też wyszły z pod jego ręki).

Napisano

Jeżdżę na tych plastelinowych (podobno) 370 i tylko dwóch zapadkach od około 15kkm. Ważę ponad 90kg, kadencja raczej niska (70-75), lasy, asfalty i w zasadzie wszędzie gdzie się da (i się nie da) rowerem wjechać. Hmmmmm, solidna ta plastelina.

Napisano

Tu http://allegro.pl/mocne-kola-dt-swiss-370-m480-26-wyprzedaz-i5971327595.html masz komplet nieco powyżej 1900g z solidnymi felgami M480 na piastach DT370 (co prawda bez ratcheta , ale serwis bębenka jest prostszy niż w shimano) , sprzedawca również solidny (kilkukrotnie już u niego kupowałem). Ewentualnie napisz jeszcze do @@dawid, zajmuję się profesjonalnie składaniem kół i będzie mógł ci coś doradzić i zaproponować (w/w kółka też wyszły z pod jego ręki).

te koła z aukcji sam składałem :) cena zestawu świetna i nie ma żadnych ukrytych wad z wyjątkiem słabej kolorystyki

Są to ostatnie sztuki takich kół, ponieważ skończyło się nam źródło tych piast ;)

Napisano

łożyska kulkowe odpadają (nawet XT ;) ), 

Mocowanie tarczy na 6 śrub, tył pod kasetę 9rzędów szerokości 135mm, przód 100mm. 

500 zł to naprawdę max na co mąż pozwala ;D 

Chyba nic poza tym pierwszym linkiem nie spełnia wymagań ;) No ewentualnie ta aukcja- warto brać używkę? Wygląda na bardzo dobry stan, ale... 

Napisano

Są walentynki, puść oko do męża i dołoży 2 dychy na wysyłkę do tych co podlinkowałem. Używka to loteria , jeśli stać cię na ryzyko to próbuj.

Napisano

jaka loteria? jak nie ma widocznych uszkodzeń to co najwyżej łożyska do wymiany- 5zł za sztukę, zresztą nawet jeśli ściema z tym idealnym stanem to od czego jest ochrona kupujących? koleś ma mało komentarzy, ale same pozytywy, więc jak dla mnie nie ma czego się bać ;)

Napisano

pisałam do sprzedawcy i niestety nie wie on jaki to dokładnie model piast Novatec (równie dobrze mogą to być 041/42SB). Szata graficzna wskazuje, że to starszy model Novateca. Najnowsza szatę ma ten sprzedawca z pierwszego linka jako dałam. 

Mąż jest już i tak urobiony ;D Moje fanaberie rowerowe finansowo nas wykańczają ;D Czy te koła które polecasz GTB są na tyle lepsze, że warto dodać 90 zeta?  Piasty dt 370 vs Novatec D042/D041: obręcz DT Swiss 445 DISC vs DT Swiss M480...

Waga  180 g mniejsza na korzyść linku GTB. Piasta d042 bardziej pancerna (stalowy bębenek), obręcze podobne wagowo... 

Napisano

DT370 również ma stalowy bębenek a M480 to dość pancerna obręcz , brak tylko zacisków w komplecie. Atutem tego kompletu jest to że wyszły spod rąk @@dawid'a a jego zestawy są chwalone (sam jeżdżę na komplecie złożonym przez niego). Czy warto dopłacać ? Musisz sama sobie odpowiedzieć , w tych masz pewność dobrego poskładania i doboru nypli/szprych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...