mattio1991 Napisano 13 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Witam Planuję zakup roweru szosowego. I mam problem. A mianowicie mam do wydania ok 7 000 zł. Będzie to mój pierwszy rower szosowy i póki co moja wiedza na temat producentów jest słaba,więc proszę o pomoc/radę który rower wybrać. Może macie jakieś inne ciekawe propozycje których ie brałem pod uwagę. Mam 178cm wzrostu. Superior http://superiorbikes.eu/pl/bikes/detail/276 Wilier http://www.wertykal.com/pl/p/Rower-Wilier-Triestina-GTR-Campagnolo-Athena/2231 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirecki Napisano 13 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Trudna sprawa... Jeśli to Twój pierwszy ścigacz to najpierw musisz zadać sobie pytanie - będę się ścigał czy pokazywał go i pachniał ? Może z innej beczki . Zacznij od prostego roweru z dużo mniejszego pułapu cenowego , bo jako nowicjusz to bankowo kilka razy przywitasz się z matuszką ziemią . Wiem że zaraz się odezwą szpece , ale ja przygodę z szosą zaczynałem od starego Orkana , przez Jaguara , Gianta na którym przejechałem BB do obecnego Scotta z średnio - niskiej półki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattio1991 Napisano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Hehehe wiesz co ma Zzr Huragana i troszkę na nim km zrobiłem (rower jest odnowiony zrobiony na singla) więc nie traktuję tego sprzętu treningowego. Rower pierwotnie ma być do treningów pod Mtb. Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i nie wykluczam że za rok wystartuje w jakimś amatorskim wyścigu. Chcę kupić raz a dobrze,więc dla tego pominąłem tańsze opcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 13 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Czyli zdecydowany jesteś na bardziej agresywną, wyścigową geometrię. Budżet już ładny, wybór olbrzymi, poszperaj w ofertach firm z bezpośredniej sprzedaży, radon, rose i canyon. Radony czasem są w super wyprzedażach ale o tej porze roku to już pojedyncze rozmiary. Pogadaj z Paulsenem z tego forum, jest przedstawicielem Rose i może wyszuka dla Ciebie jakąś ciekawą ofertę z wyprzedaży. Na pewno nie ograniczałbym się do wyboru pomiędzy tymi dwoma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattio1991 Napisano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 A co sądzicie o hamulcach tarczowych hydraulicznych w szosie? Bo w moim budżecie znajdzie się parę fajnych sztuk z takimi hamulcami. Tylko czy to ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciecho Napisano 14 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Efekt bardzo dobry,,,mi sie to osobiście nie podoba,, wole tradycyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mattio1991 Napisano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Efektywność i modulacja jest lepsza w hydraulice, ale jak się sprawy mają z ocieraniem tarczy,wyciekami? Jakie są faktyczne problemy z tymi hamulcami w szosie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dywyn Napisano 15 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Problemów z tarczami nie ma albo są nie większe niż w przypadku hamulców szczękowych (klocki też się zużywają i dodatkowo zużywają obręcze). Decydując się na tarcze w tym przedziale cenowym, dokładasz około kilograma do całości. Moim zdaniem to całkiem sporo. Musisz zadać sobie pytanie czy oczekujesz perfekcyjnego hamowania w każdych warunkach pogodowych czy lepszej wagi. Ja jeżdżąc głównie w terenie pagórkowatym w słońcu, w deszczu i w chlapie nigdy nie odczułem potrzeby posiadania tarczówek. Gdybym mieszkał w górach gdzie kilkukilometrowe i strome zjazdy do chleb powszedni to możliwe zdecydowałbym się na tarcze. Z tych dwóch wybrałbym Wiliera. Włoska marka na campie w fajnej cenie. Rower będzie miał tzw duszę czego nie można powiedzieć o Superiorze (moim zdaniem!) na świetnej ultegrze.6800. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.