maczet190399 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Czy ktoś z forum wcisnął w środek trwały firmy swój istniejący rower i odliczyło jednorazowo / miesięcznie ?? Czy w ogóle jest to możliwe ? Niestety nie mam faktury na zakup, tylko paragon i zakup był >> 1 miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Nie ma faktury, nie ma odpisu. Trochę w temacie: http://prawodlaprzedsiebiorczych.pl/category/rower-w-firmie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Ale Vat można odliczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Z paragonu nie bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Nie doczytałem początku(jako że nie wiem co to paragon)nic nie możesz zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Ale Vat można odliczyć? Faktura vat jest potrzebna. Paragon to można ale w loterii skarbowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Nie doczytałem początku(jako że nie wiem co to paragon)nic nie możesz zrobić. Dlatego też tak napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Jak wytłumaczysz urzędnikowi, że nie używasz np. mtb za kilka tyś. do jazdy poza pracą ? Na moje jest to proszenie się o kontrolę w firmie, a jak wiadomo każda kontrola musi się skończyć mandatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 13 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Jak wytłumaczysz urzędnikowi, Nie namawiam do walenia w rogi fiskusa, " Kosztami uzyskania przychodów są koszty poniesione w celu osiągnięcia przychodów lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów, z wyjątkiem kosztów wymienionych w art. 23 ustawy o PIT. Zasadniczo każdy wydatek celowo poniesiony z zamiarem uzyskania przychodu, poza wymienionymi w art. 23, powinien być uznany za koszt uzyskania przychodu." Dlaczego samochód jest wydatkiem celowym a rower nie? Dlaczego nie mogę zaoszczędzić stania w korkach na rzecz pomykania jednośladem? Polecam lekturę: http://prawodlaprzedsiebiorczych.pl/category/rower-w-firmie/ Oczywiście wprowadzenie roweru do ewidencji tylko w celu skubnięcia podatku niekoniecznie jest chwalebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 13 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Jeżeli ktoś pisze "wcisnął w środek trwały firmy swój istniejący rower i odliczyło jednorazowo / miesięcznie" to intencje chyba są jasne, że nie chodzi o środek transportu do firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sedymen Napisano 13 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 ak wytłumaczysz urzędnikowi, że nie używasz np. mtb za kilka tyś. do jazdy poza pracą ? Na moje jest to proszenie się o kontrolę w firmie, a jak wiadomo każda kontrola musi się skończyć mandatem Nie przesadzaj. Ja mam służbowy rower. Elektryczną Winorę, kupioną jako środek trwały i nie ma problemu. Oczywiście Twój profil pracy musi uzasadniać, przynajmniej w ogólny sposób fakt posiadania takiego sprzętu, ale każda konieczność przemieszczania się już to uzasadnia. W opisywanym przypadku jednak nie ma o czym gadać. Musi być faktura wystawiona na firmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 13 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Jeżeli ktoś pisze "wcisnął w środek trwały firmy nie pochwalam Nie namawiam do walenia w rogi fiskusa, Oczywiście wprowadzenie roweru do ewidencji tylko w celu skubnięcia podatku niekoniecznie jest chwalebne. Ale warto skorzystać z takiej możliwości wtedy gdy to nie pachnie wałkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 13 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 A propos paragonu. Zawsze można skorzystać i wziąć udział w loterii :laugh: http://www.sadistic.pl/dymania-polakow-ciag-dalszy-vt401099.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 13 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Niestety nie mam faktury na zakup, tylko paragon i zakup był >> 1 miesiąc To zgłoś się do sprzedawcy po fakturę, w czym problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralfbutton Napisano 13 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Pewnie w terminie zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errwin Napisano 13 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Pewnie w terminie zakupu Pewnie nie. Sprzedawca ma obowiązek wystawienia faktury na żądanie klienta w terminie 3 miesięcy, licząc od końca miesiąca w którym dokonano sprzedaży towaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 rower kupiony w maju 2015r więc po ptakach. Pomyślę o tym jak będę kupował szose albo fulla. Temat można zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.