Skocz do zawartości

[przełaj] pomoc w budowie customowego przełaja

lesieque

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,
dawno nie zaglądałem na forum, bo tegoroczna sesja mnie powaliła już 3 miesiące przed rozpoczęciem :)
Ze ścigania nici w tym sezonie, w związku z tym zastanawiam się nad budową jakiegoś roweru do jazdy przez cały rok. (domyślam się, że jeszcze nie raz będę miał taki rok gdzie nie przygotuje się dobrze do sezonu i chciałbym mieć rower na którym będę mógł się wyszaleć np po lesie nie zajeżdzając roweru startowego). W sensie takiego z którym pojadę zimą, wyjeżdzę się w lato a do tego będzie mniej problematyczny niż szosa. Jakieś miasto, zjazd na szuter itp. Od dawna myślałem o przełaju. Jednak zawsze przekonywała mnie prędkość szosy, a niestety albo pozostawiam szosę albo będzie przełaj.

Założenie jest takie, aby zbudować stosunkowo tani rower w wadze około 9kg lub mniej. Ponieważ chciałbym móc katować rower przez dłuższy czas bez obawy o jego stan po kilku latach zastanawiałem się nad stalą... nigdy nie jeździłem na stali i nigdy mnie nie zachwycała. Zobaczyłem dzisiaj projekt p. Rychtarskiego z przełajem grafitowym z fluo żółto-zielonym i sie zakochałem :D Jako młody człowiek wychowany od razu na alu i carbonie zdecydowanie kręcą mnie grubsze przekroje rur i chyba stąd stal jakoś nigdy nie była mi po drodze.

Stąd mam kilka pytań. Widziałem na forum, że cena ramy (+widelec?) to około 2 tys złotych. jak z wagą takiej ramy? Czy na stalowej ramie z tej niższe półki byłbym wstanie złożyć coś koło tych 9kg czy będzie to rama grubo powyżej 2kg co dość znacząco utrudnia złożenie czegoś lekkiego...
Z racji tłumienia i mniejszej wagi zastanawiałem się nad widłem karbonowym pomalowanym tak aby pasował do ramy. jak to jest z połączeniem stal-węgiel? Niektórzy twierdzą, że aluminiowe sztyce średnio pracują w ramach z włókna więc... jak to jest w przypadku połączenia stal-węglowa sterówka?

2 000 zł za ramę do 2 kg? Hmmm... Rama Roadhouse na rurkach Reynolds 853 za 4 000 zł waży 2,447 kg. Mowa tu o typie jakiego szukasz, czyli nie mocno wylajtowana szosowa ścigałka, lecz gravel / przełaj. I to jest dobra cena.

Tu masz przykładowe ceny ram poniżej 2 kg do stalowych ścigałek:
Ritte Snob - 1,893 kg - 13 255,58 zł
Casati Laser - 1,731 kg - 8 751,60 zł

Tommasini X-Fire - 1,686 kg - 13 693,16 zł

Czekaj czekaj... mówisz o ramie na zamówienie u Rychtarskiego za 2000PLN? Dołóż drugie tyle, to może... i na pewno nie poniżej 2kg jeśli ma to być rama z hakami, przelotkami itp. Widelec karbonowy pod tarczę, to też wydatek rzędu 1000 zł chyba, że mówimy o chińskim karbonie. 

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team

Stąd mam kilka pytań. Widziałem na forum, że cena ramy (+widelec?) to około 2 tys złotych. jak z wagą takiej ramy? Czy na stalowej ramie z tej niższe półki byłbym wstanie złożyć coś koło tych 9kg czy będzie to rama grubo powyżej 2kg co dość znacząco utrudnia złożenie czegoś lekkiego...

2 klocki za ramę z widelcem i jeszcze  poniżej 2kg? Takich rzeczy to nawet w Erze nie serwują...

Zejdź na ziemię kolego...

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...