lesieque Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Witajcie,dawno nie zaglądałem na forum, bo tegoroczna sesja mnie powaliła już 3 miesiące przed rozpoczęciem Ze ścigania nici w tym sezonie, w związku z tym zastanawiam się nad budową jakiegoś roweru do jazdy przez cały rok. (domyślam się, że jeszcze nie raz będę miał taki rok gdzie nie przygotuje się dobrze do sezonu i chciałbym mieć rower na którym będę mógł się wyszaleć np po lesie nie zajeżdzając roweru startowego). W sensie takiego z którym pojadę zimą, wyjeżdzę się w lato a do tego będzie mniej problematyczny niż szosa. Jakieś miasto, zjazd na szuter itp. Od dawna myślałem o przełaju. Jednak zawsze przekonywała mnie prędkość szosy, a niestety albo pozostawiam szosę albo będzie przełaj.Założenie jest takie, aby zbudować stosunkowo tani rower w wadze około 9kg lub mniej. Ponieważ chciałbym móc katować rower przez dłuższy czas bez obawy o jego stan po kilku latach zastanawiałem się nad stalą... nigdy nie jeździłem na stali i nigdy mnie nie zachwycała. Zobaczyłem dzisiaj projekt p. Rychtarskiego z przełajem grafitowym z fluo żółto-zielonym i sie zakochałem Jako młody człowiek wychowany od razu na alu i carbonie zdecydowanie kręcą mnie grubsze przekroje rur i chyba stąd stal jakoś nigdy nie była mi po drodze.Stąd mam kilka pytań. Widziałem na forum, że cena ramy (+widelec?) to około 2 tys złotych. jak z wagą takiej ramy? Czy na stalowej ramie z tej niższe półki byłbym wstanie złożyć coś koło tych 9kg czy będzie to rama grubo powyżej 2kg co dość znacząco utrudnia złożenie czegoś lekkiego...Z racji tłumienia i mniejszej wagi zastanawiałem się nad widłem karbonowym pomalowanym tak aby pasował do ramy. jak to jest z połączeniem stal-węgiel? Niektórzy twierdzą, że aluminiowe sztyce średnio pracują w ramach z włókna więc... jak to jest w przypadku połączenia stal-węglowa sterówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mismic Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 2 000 zł za ramę do 2 kg? Hmmm... Rama Roadhouse na rurkach Reynolds 853 za 4 000 zł waży 2,447 kg. Mowa tu o typie jakiego szukasz, czyli nie mocno wylajtowana szosowa ścigałka, lecz gravel / przełaj. I to jest dobra cena.Tu masz przykładowe ceny ram poniżej 2 kg do stalowych ścigałek:Ritte Snob - 1,893 kg - 13 255,58 złCasati Laser - 1,731 kg - 8 751,60 zł Tommasini X-Fire - 1,686 kg - 13 693,16 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Czekaj czekaj... mówisz o ramie na zamówienie u Rychtarskiego za 2000PLN? Dołóż drugie tyle, to może... i na pewno nie poniżej 2kg jeśli ma to być rama z hakami, przelotkami itp. Widelec karbonowy pod tarczę, to też wydatek rzędu 1000 zł chyba, że mówimy o chińskim karbonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 polecam moją sprzedaż przełaja z super ramą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Stąd mam kilka pytań. Widziałem na forum, że cena ramy (+widelec?) to około 2 tys złotych. jak z wagą takiej ramy? Czy na stalowej ramie z tej niższe półki byłbym wstanie złożyć coś koło tych 9kg czy będzie to rama grubo powyżej 2kg co dość znacząco utrudnia złożenie czegoś lekkiego... 2 klocki za ramę z widelcem i jeszcze poniżej 2kg? Takich rzeczy to nawet w Erze nie serwują... Zejdź na ziemię kolego... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 z ciekawosci .... ile wazy dobra rama szosowa aluminiowa? ps. moja wazy 1570g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dywyn Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Emonda ALR "1145 g dla rozmiaru 54 cm" z http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/14837/test_trek_emonda_alr_5 Cannondale Cad 12 1098 g - nie wiem dla jakiego rozmiaru. BMC Teammachine ALR0 11295 g - nie wiem dla jakiego rozmiaru. To są naprawdę lekkie ramy z aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Paaanowie... Przestańcie, bo my tu o rowerach piszemy a nie modelarstwie i atrapach wystawowych Przełaj to nie szosa i już z założenia będzie cięższy... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Ivan ja mam wlasnie do sprzedania przełaja (cyclocrosa) i rama wazy 1570g dla rozmiaru 55cm. i nie jest to wydmuszka :)wiec moze autor sie zainteresuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 27 Lutego 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Git... ale ma jeden podstawowy mankament. Jest z amelinum Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 Mój przełaj na aluminiowej ramie i hamulcach tarczowych waży ~10,2 kg. Nie wiem jakim cudem można "zbudować stosunkowo tani rower w wadze około 9kg lub mniej" Moja propozycja to: http://katalog.bikeworld.pl/2016/web/produkt/rowery/szosowe/author/49474/ronin (cena w miarę, waga już mniej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 27 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2016 hehe <okok> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.