Marcin_Gutek Napisano 12 Lutego 2016 Napisano 12 Lutego 2016 Witam przeszukałem forum, sporo było pisane o lokalizatorze GPS jako zabezpieczeniu roweru, jednak nie znalazłem nigdzie opinii użytkowników. Jak to zabezpieczenie spisuje się w praktyce, na co dzień ? Na popularnym portalu aukcyjnym ceny są dość rozpięte - od 230 do 350 zł Na co zwrócić uwagę przy zakupie ? Czy komuś z kolegów już pomógł SPYBIKE w udaremnieniu kradzieży roweru ? Proszę o rady i opinie użytkowników w/w zabezpieczenia.
piciu256 Napisano 12 Lutego 2016 Napisano 12 Lutego 2016 tak na logikę to kradzież roweru zdarza się tak rzadko że ten gadżet jest zbyt upierdliwy- z tego co czytałem to trzeba go dość często ładować, lepiej zainwestować w porządne zapięcie do roweru- takie którego nie da się przeciąć piłką do metalu. (tak wogóle to często jak rower jest skradziony to odrazu idzie na rozbiórkę więc praktyczność czegoś takiego jest podważalna)
Marcin_Gutek Napisano 12 Lutego 2016 Autor Napisano 12 Lutego 2016 ok, ale jedną z funkcji tego zabezpieczenia jest wysłanie sms-a w przypadku poruszenia się roweru, więc mamy czas na reakcję zanim rower trafi do rozbiórki. Co do zapięć które nie da się przeciąć - nie ma takich, każde można przeciąć ale kątówką aku - a już takowe posiadają złodzieje rowerów - kwestia czasu cięcia i hałasu, ale te aku są cichsze.
piciu256 Napisano 12 Lutego 2016 Napisano 12 Lutego 2016 prawda jest taka że pierwszy lepszy złodziejaszek nie nosi ze sobą kątówki, a u locka bez niej nie przetniesz. zależy też jaki masz rower, bo jeśli jakiś "normalniejszy" to lepszy złodziej go nie ruszy bo stwierdzi że szkoda zachodu, a złodziej z osiedla nie ma kątówki- zależy także gdzie "parkujesz" bo w miejscu publicznym nikt z kątówką się nie ukryje ps. ja osobiście jeszcze nie słyszałem o rowerze ukradniętym z zapięcia ulock (znaczy się było parę, ale albo to był cholernie drogi rower, albo złodziej wpadł na "super pomysł" przepiłowania ramy ) większość kradzieży to albo z linek które można przeciąć nawet przecinakiem do drutu, albo "zostawiłem rower tylko na minutę więc po co miałem użyć blokady "
Marcin_Gutek Napisano 17 Lutego 2016 Autor Napisano 17 Lutego 2016 zapewne u-lock-a również nabędę. Po za tym nikt z forumowiczów nie używa Spybike ? Myślałem, że jest to bardziej popularne urządzenie wśród rowerzystów
zekker Napisano 19 Lutego 2016 Napisano 19 Lutego 2016 Czemu miałby być popularny? Czy komuś z kolegów już pomógł SPYBIKE w udaremnieniu kradzieży roweru ? Takie systemy nigdy nie obronią przed kradzieżą, co najwyżej mogą ją zasygnalizować i wskazać gdzie szukać. Ze wskazaniem też będą problemy, bo co z tego, że wskaże lokalizację, jak to będzie blok 10 piętrowy? Robić przeszukanie całego budynku? Co w przypadku zaniku sygnału (piwnica, izolowana ciężarówka)?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.