qb41 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Witam, Posiadam w/w amorek w moim Treku i od pewnego czasu moją uwagę przykuwa dziwna praca amorka tzn. przy lekkim dochamowywaniu wpada w mikro wibrację, po obejrzeniu go bliżej wydaję mi się, że ma lekkie luzy na goleniach. Ma przejechane pewnie ze 3-3,5 tyś. Powiedzcie mi co mogę zrobić, aby to zniwelować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Najpierw sprawdź czy to nie luz na klockach w zacisku lub dolne łożysko sterów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Niestety ani stery ani klocki to nie są. Wiem, ze ten amor nie grzeszy sztywnością ale bez przesady. Co z takim luzem mogę poczynić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych0 Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Złap prawą ręką amortyzator jednocześnie za goleń górna i dolną. Lewą ręka zaciśnij przedni hamulec i ruszaj rowerem lekko w przód i w tył. Wyczujesz wtedy pod prawą ręką luz na samym amortyzatorze i jak duży jest to luz. Jakiś luz roboczy zawsze musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Sprawdzałem tak jak piszesz i jest luz. Nie wiem czy to luz roboczy ale czuć ten luz przy hamowaniu też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzych0 Napisano 18 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Ciężko na odległość określić jaki to luz. Pozostaje jeździć i obserwować czy luz nie będzie się powiększał bo i tak nic z tym nie zrobisz. Jesteś pewien, że przy hamowaniu to luz przód-tył a nie lekkie zapadanie się widelca? Moja Tora też ma wydawałoby się spory luz na goleniach, ale nie powiększa się on w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi