Skocz do zawartości

[tylne koło] "ocieranie?"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam problem z tylnym kołem w moim składaczku. Problem występował zarówno z poprzednim kołem jak i z obecnym. Kiedy koło się kręci, to w pewnym momencie coś zaczyna trzeć i koło przyhamowuje. Raczej nie jest to problem skrzywienia lub tarcia o hamulce, bo koło jest nowe. Ponadto zauważyłem, że w punkcie, w którym występuje tarcie przy cofnięciu koła cofają się także pedały.

Mętnie to tłumaczę, dlatego poniżej podaję link do youtube z filmem, który rozjaśni nieco problem. Czy ktoś z Was drodzy forumowicze wie, dlaczego tak się dzieje i jak to naprawić? Dziękuję za Waszą pomoc :)

A tu obiecany link:

Pozdrawiam :)

Napisano

Pedały zawsze się będą kręcić z kołem jeśli kręcicsz kołem do tyłu. Ja tam nic nie słysze, muszę poszukać słuchawek.

Napisano

rozepnij całkowicie hamulec ... może być tak że opona jest zdeformowana i przyciera o coś (klocki, błotnik....) może koło jest "jajcowate" przy tanich kołach to norma ... filmik wiele nie wyjaśnia. Zdemontuj błotnik.... sprawdź... trzeba eliminować po kolei. 

Napisano

No właśnie jak kręcę do tyłu to pedały się nie ruszają w ogóle i tak wg mnie powinno być. Tylko w pewnej określonej pozycji koło się zatrzymuje ( przy kręceniu zarówno w przód jak i w tył). Mam nadzieję, że widać to na filmie w razie czego zrobię kolejne nagranie :P bo ciężko wytłumaczyć mi o co chodzi.

edit: Nie jest to na pewno problem błotnika i hamulca (kwestia cofających pedałów). Opona była zdeformowana ale już jest w porządku. Koło chociaż tanie jest nowe, dzisiaj odebrane ze sklepu. Zrobię jeszcze jedno lepsze nagranie.

Napisano

''No właśnie jak kręcę do tyłu to pedały się nie ruszają w ogóle i tak wg mnie powinno być.'' no to jeden z nas ma dziwny rower.

Napisano

No właśnie jak kręcę do tyłu to pedały się nie ruszają w ogóle i tak wg mnie powinno być.

Na filmie widać co innego, co z resztą jest normalne.

Napisano

Oczywiście mieliście rację :) powód prozaiczny - koło trze o jeden z klocków tylnego hamulca w pewnym momencie. Dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...