Skocz do zawartości

[piasta] DIY Lefty

mintay

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymyśliłem sobie, że zrobię widelec typu lefty na duże obciążenie w moim customowym rowerku. Oś 14mm jak w bmx, łozyska maszynowe, długa oś do mocnego zamocowania. Domyślam się, że oprócz typowych przednich piast, mogę też wykorzystać tylne piasty np wolnobieg. To właśnie tylna piasta zainspirowała mnie także do zrobienia przedniego hamulca tarczowego (w przednich z osią 14mm nie zauważyłem nigdzie takiego hamulca). Czy ktoś byłby w stanie zaproponować jakiś tańszy zamiennik piasty Novatec (na foto) coś koło 100zł?
novatec-nt-256sbt-14-mm-hub.jpg

Napisano

Laser, tokarka, spawarka i kątówka. żadna filozofia :) jednostronne zamocowanie dopasuję do piasty. najlepiej by oś była długa

Napisano

Tzn. Chcesz wyprodukować nowy amortyzator? Filozofia żadna, ale koszty przekroczą nowe lefty o ile masz w ogóle taką wiedzę, jak się robi amortyzator. A propos piasty - ta oś nie wytrzyma i zaraz się zegnie.

• Mod Team
Napisano

A w którym miejscu on napisał amortyzator ? Napisał widelec. Pospawanie kilku rurek nie jest specjalnie trudne :P

Wracając do piasty ... jest to wykonalne, tylko nie wiem skąd weźmiesz tak dobrą oś.

Napisano

Dokładnie, będzie to sztywny widelec. Nie wiem jakie właściwości ma taka oś w piaście przeze mnie zaproponowanej, poza tym, że jest grubsza od innych (i nie jest to zwykły pręt). Są fora internetowe na których podobno ludzie robili jednostronnie mocowane osie na długiej osi pedału i działało. Skakać na tym nie będę.

• Mod Team
Napisano

No dla mnie "widelec typu lefty" to amortyzator :)

A więc czuje się w obowiązku zniszczyć twoje dzieciństwo, poglądy i psychikę tym o to małym jotpegiem.

be267b586cbf4cf98e377003a28a1defb31b1df4

Napisano

nie ma problemu ;p 
o oś się rozchodzi! skąd? jaka? jaka piasta? hilfe
I czy faktycznie jest jakieś realne prawdopodobieństwo że ta oś którą zaproponowałem zegnie się?

Napisano

I czy faktycznie jest jakieś realne prawdopodobieństwo że ta oś którą zaproponowałem zegnie się?

Jest to nawet pewne :P Poszperaj sobie w internetach jak jest zbudowana piasta pod lefciaka, sama gruba oś nic Ci nie da ;)

Ech te zdruzgotane marzenia... :D

Napisano

Zatem nie pozostaje mi nic innego jak jakąś piastę kupić i zgiąć oś. Będę na bieżąco relacjonował ;)

Napisano

Pochwal się później ile zębów straciłeś :bye2:

Takie kombinowanie na pewno nie skończy się zbyt dobrze :whistling:

Widziałeś w ogóle jak wygląda oś w lefty? Jest ona zintegrowana z amortyzatorem. To co ty chcesz zrobić to zbyt długo nie wytrzyma :whistling:

418860932_8665b7f2d0_o.jpg

Napisano

Przypuszczam że to na zdjęciu to amelinium. Fi14mm w stali to nie wiele więcej ma czop piasty w PF126p a obciążenia zdecydowanie większe. Jednoramienna konstrukcja ze stali będzie trochę ważyć, z tego powodu używa się konstrukcji przestrzęnnych, a obciążenia rozkłada się na kilka punktów podparcia....

Napisano

Tak spytam, po co? Nie lepiej zrobić klasycznego sztywniaka? Dwupółka do miasta?

Napisano

czy ktoś kiedykolwiek tego próbował? 14mm lub 20mm? rozmowa o zębach nie ma większego sensu, już ich nie mam.

Napisano

14mm dobrze obrobionej stali jest nie do zgięcia w takim zastosowaniu, śruby o twardości 10.9 z tą średnicą wytrzymują potężne obciążenia, cały problem jak to połączysz wszystko w kupe i wyosiujesz?

Napisano

CAD+Laser. Wykonam odpowiednie wykonawcze uchwyty montażowe, dzięki którym granica błędu zachowania kątów prostych w różnych płaszczyznach będzie do moich zastosowań akceptowalna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...