Skocz do zawartości

[SPD] Wyprawy a system spd.

fala77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Chciałbym Was zapytać o opinie i doświadczenia z systemem spd ale na wycieczkach,ogólnie pojętym tekingu,bike pakingu itp.Jeżdżąc na rowerze crossowym uprawiam raczej turystykę rowerową niż jakieś wyspecjalizowane formy mtb czy jazdy szosowej.Sam zacząłem przygodę z tym systemem dopiero jakiś miesiąc temu.Nie chcę się rozwodzić nad tym czy ogólnie system coś daje bo o tym było już wiele.Bardziej chciałbym się skupić na tym czy Wy używacie tego systemu na zwykłych wycieczkach.Ogólnie pytanie nasuneło mi się czytając prasę rowerową.Na zdjęciach z wycieczek,mniejszych lub większych podróży z Polski i zagranicy 99% ludzi używa zwykłch pedałów i butów trekingowych.Poprostu zacząłem się zastanawiać czy do mojej formy korzystania z roweru, SPD w ogóle się przydaje czy raczej przeszkadza.

Napisano

Zwykłe buty spd na dłuższą metę, nie nadają się do chodzenia.

Można jeszcze kombinować z butami spd turystycznymi, ale to jest kompromis.

Napisano

Kompromis. Dokładnie.

Zależy jaka wycieczka.

Ja w zeszłym roku z ekipą robiłem polskie wybrzeże, gdzie 85% to jazda a do chodzenia miałem w sakwie zwykłe adidaski.

Buty Scotta, ciężkie, ni to MTB, ni to turystyka, ale dość wygodne i w połączeniu z PD-A520 moim zdaniem zrobiły robotę. Szczególnie w piaszczystych partiach czy na dłuższych podjazdach.

Niestety niedługo po wyprawie buty wyzionęły ducha blachę z podeszwy.

Ale to używki z olxa więc się nie sugeruj :)

Edit:

Do chodzenia to nie znaczy, że na każdym postoju zmieniałem laczki żeby wejść po wodę do sklepu ;)

Nawet na latarnie wchodziłem w spd'ach. Pomykałki to na wieczory, kiedy już graty zostawione w noclegowni a my na tak zwane miasto ;)

• Mod Team
Napisano

Używam na wyprawach SPD.

Pedały: popularne PD-M520 lub PD-M540

Buty: ostatnio Specialized Rime, nie dość, że dość sztywne, pozwalające na efektywne kręcenie, to do tego bardzo wygodne, nawet do okazjonalnego zwiedzania. Raz nawet zapomniałem, że mam je na nogach i siedziałem w nich przy ognisku do samego rana. ;) Z reguły mam ze sobą jakieś miękkie adidasy na zmianę lub klapki.

Napisano

Nie wyobrażam sobie jazdy bez SPD, a gdy muszę jechać do sklepu w zwykłych butach, to czuję się jak upośledzony. Więc wszystkie wyprawy, szosowe czy górskie, zaliczam w butach SPD. SH-M087. Są na tyle wygodne, że mogę w nich chodzić po mieście, wspinać się po beskidzkich kamieniach i siedzieć przy ognisku:) Do tego klapki na zmianę, jak Adamos, i więcej mi nie potrzeba.

Też się zastanawiałem nad popularnością platform w turystyce, ale w moim przypadku nie da rady..

Napisano

Witam.Chciałbym Was zapytać o opinie i doświadczenia z systemem spd ale na wycieczkach,ogólnie pojętym tekingu,bike pakingu itp.Jeżdżąc na rowerze crossowym uprawiam raczej turystykę rowerową niż jakieś wyspecjalizowane formy mtb czy jazdy szosowej.Sam zacząłem przygodę z tym systemem dopiero jakiś miesiąc temu.Nie chcę się rozwodzić nad tym czy ogólnie system coś daje bo o tym było już wiele.Bardziej chciałbym się skupić na tym czy Wy używacie tego systemu na zwykłych wycieczkach.Ogólnie pytanie nasuneło mi się czytając prasę rowerową.Na zdjęciach z wycieczek,mniejszych lub większych podróży z Polski i zagranicy 99% ludzi używa zwykłch pedałów i butów trekingowych.Poprostu zacząłem się zastanawiać czy do mojej formy korzystania z roweru, SPD w ogóle się przydaje czy raczej przeszkadza.

Skoro od około miesiąca przesiadłeś się z platform na espedeki, sam powinieneś zdecydować co dla Ciebie lepsze i brać pod uwagę plusy i minusy dłuższej wyprawy

a minusem na pewno będzie to że musisz brać dodatkową parę butów, co się równa dodatkowe kilogramy, tym bardziej że jeśli zamierzasz "zwiedzać" na tych wycieczkach.

SPD było i jest rewolucją, a poco się cofać, trzeba pchać do przodu ile nogi dadzą :)

Napisano

Skoro od około miesiąca przesiadłeś się z platform na espedeki, sam powinieneś zdecydować co dla Ciebie lepsze i brać pod uwagę plusy i minusy dłuższej wyprawy

a minusem na pewno będzie to że musisz brać dodatkową parę butów, co się równa dodatkowe kilogramy, tym bardziej że jeśli zamierzasz "zwiedzać" na tych wycieczkach.

SPD było i jest rewolucją, a poco się cofać, trzeba pchać do przodu ile nogi dadzą :)

Takie były też moje motywy.Nigdy z tym systemem nie miałem styczności ale wychodzę z założenia że trzeba się rozwijać.Jak na razie z spd jestem zadowolony.Nie zaliczyłem gleby a na pewno widzę poprawę na podjazdach ale w sumie to na inny temat.Buty mam Specialized Tahoe niby z systemem Vibram.Co prawda ten vibram nie jest równy vibramowi chciażby z butów Bergsona które posiadam jeśli chodzi o odczucia wygody ale nie jest źle.Narzekać nie narzekam i na razie będę dalej uczył się jeździć z spd.Ciekawiło mnie poprostu czy Wy też mieliście takie dylematy.Widzę że problemów większych nie ma i to mnie cieszy :)

Napisano

da się na spd (ale turystycznych)

da się i w zwykłych bucikach.

Jeśli tylko jedziesz i okazjonalnie schodzisz z roweru to spd

jak masz tylko dojazdy a zwiedzasz z buta to adidaski....

Bardzo zwięzłe ujęcie tematu i dla tego nie do końca trafne. Spróbuję rozwinąć.

• da się na spd (ale turystycznych).

To prawda. Butów turystycznych czyli z miękką podeszwą jest cała masa i śmiało można w nich długo kręcić jak i długo chodzić. Jednak ja polecam inne obuwie a mianowicie sandały turystyczne z systemem SPD. Przez wiele lat w takowych jeżdziłem do tego stopnia, że pełnego buta podczas 3 tygodniowej wyprawy nosiłem tylko 1 dzień.

Co więcej, sandał ma bardzo uniwersalne przeznaczenie na wyprawach gdyż możesz śmiało w nim chodzić po porannej trawie obficie zroszonej nocnym deszczem czy poranną rosą a także może bez problemu przekraczać strumienie.

P1013916.JPG

• da się i w zwykłych bucikach.

A jakże! Co więcej, wielu podróżników długodystansowych właściwie nie używa bloków tylko platformy. Jest to o tyle sensowne, że platforma jest bardziej uniwersalna. Ja platform używam w wyprawach górskich gdzie wiem, że będę musiał pokonywać długie odcinki na piechotę. Ponadto w przypadku niespodzianki z platformy nogę szybciej sprowadzisz na ziemię więc jest bezpieczniej.

2014%25252C%252520Pa%2525C5%2525BCdziern

A jakie obuwie jest najczęściej używane na wyprawach niech świadczy to zdjęcie

DSCN0168.jpg

Napisano

A ja mam właśnie odwrotnie. W górach, na szlakach, jeżdżę w SPD, bo lepiej kontroluję rower i czuję się pewniej. I co ciekawe całkiem dobrze (wygodnie i bezpiecznie) chodzi mi się w tych butach po kamieniach, korzeniach itp.

Więc zamiast pytać, spróbuj sam. Najwyżej po wyprawie stwierdzisz, że w SPD/platformach było źle ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kiepsko to się chodzi w szosowych butach SPD ;-)

Ja na wyprawach zawsze używam butów SPD, w chodzeniu nie ma większych problemów, chyba, że masz w planie dłuższe marsze to lepiej wziąć coś dodatkowo. Warto rozważyć sandały bo zajmują mniej miejsca.

Jest tylko jeden poważny powód dla którego bym nie brał butów SPD, zwlaszcza w góry. Zaliczyłem dwa tygodniowe wyjazdy, a po każdym buty do wywalenia. Chodzi o sam wypych i chodzenie po kamieniach - strasznie to niszczy buty, aż odpada bieżnik (wrzucę później zdjęcie). Już o blokach lepiej nie mówić. Wtedy wszystkie zalety SPD znikają ;-)

Dobrym rozwiązaniem mogą być wspomniane wcześniej buty turystyczne SPD, Shimano sporo takich robi.

Napisano

Ogólnie w tańszych butach shimano powinno byc ok jak również z butach typu Lake MX102 na szurówkę. Mnie osobiście bardzo irytuje gumowatość pociągania za korbę w tego typu obuwiu, ale jest to jakiś kompromis aby spróbowac jazdy w zatrzaskach i mieć mozliwość chodzenia :)

Napisano

Dokładnie, taki po prostu kompromis, jak nie szalejemy to warty rozważenia. Ja osobiście uwielbiam jeździć w SPD, twarda podeszwa, pewność trzymania nogi w terenie są bezcenne.

Oto obiecane zdjęcia jak wygląda podeszwa po dwóch bikepackingowych wyprawach w górach, w sumie dwa tygodnie  ;) Buty były trochę już zużyte po wcześniejszej wyprawie (linki do zdjęć niżej)  ;)

E99gQKb.jpg

A tu trochę lepiej, po pierwszym wyjeździe  ;)
https://goo.gl/photos/RVCyvYasJ2tzPoNfA

https://goo.gl/photos/R6nCGQ7EtKxCKdC49

Napisano

Witam 

Kolego jak pedały zatrzaskowe do turystyki to i takie buty a dlaczego a dlatego ,że  bardziej miekie i wygodniejsze i inny protektor pod spodem. Druga sprawa kupujesz sobie nakladki na pedały i taka nakładka zawsze jest u góry więc swobodnie używasz pedał jak platformę i to jest bardzo dobre rozwiązanie na odcinki gdzie często musisz schodzić z roweru natomiast jeśli jedziesz długi odcinek wpinasz buty i śmigasz. 

Następna sprawa czy w ogóle do turystyki pedały zatrzaskowe mają sens przecież są wymyślone po to aby efektywniej jechać czyli są skierowane bardziej dla zawodnikow startujących w wyścigach.

Napisano

i taka nakładka zawsze jest u góry

Chyba odwrotnie. Z tego co widziałem to nakładka opada raczej na spód. U góry pozostaje zatrzask ;)

Napisano

Masakra. Po 2 tygodniach? Aż tak? Możesz się pochwalić co to za buty?

Były to buty Shimano xc50. Jakby je normalnie użytkować bez wpychania pod górę i chodzenia po kamieniach to pewnie do tej pory bym ich używał ;)

Napisano

Na moich Shimano M122 wypychanie aż takiego wrażenia nie zrobiło. Protektor trochę się wytarł, szczególnie z przodu, ale w porównaniu do tych ze zdjęcia można powiedzieć, że są w stanie idealnym.

Jak spojrzałem na zdjęcie od spodu nowych XC50 to wygląda jakby klocki protektora były mocowane (zgrzewane?) do podeszwy pojedynczo a nie wspólnie na większej powierzchni. Może tu leży problem ich odrywania. Poniżej zdjęcia do zobrazowania o co mi chodzi.

XC50:

http://images.linnlive.com/a964162549d99aa754ff4ff9bcf1a8c6/0215f58c-620d-4da9-b324-309d278e5ff6.jpg

i dla porównania M122:

http://i.ebayimg.com/00/s/MTA0NVg2NzI=/z/WBIAAOSwpdpVVz4R/$_1.JPG

Napisano

Masz rację, bardzo możliwe, że to też wina konstrukcji samego buta, nie było to zrobione jakoś solidnie.

Co jak co to takie pchanie i chodzenie na pewno im nie służy :-) miejscami naprawdę było ostro i nie byłbym zdziwiony jakby każdy but trochę się zniszczył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...