Rgd Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 Witam Koleżanki i Kolegów, przymierzam się do wymiany opon i dętek przed sezonem wiosennym. Posiadam rower Unibike Fusion Disc 2013. Od początku użytkuję zamontowane w nich fabrycznie opony SCHWALBE SMART SAM / 26X2.10. Zastanawiam się, czy polecacie coś lepszego zamiast nich czy skusić się ponownie na ten sam model? Jeżeli chodzi o kilometraż, to robię raczej "średnie" odległości. W większości poruszam się po asfalcie - stosunek asfaltu do nieutwardzonej powierzchni to jakieś 70-30. Chciałbym również spytać, jakie dętki Waszym zdaniem dobrać do kompletu. Wystarczą standardowe niefirmowe a może droższe i jakąś dobrą cechą się wyróżniające? Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.Pozdrawiam,Rafał.
phoe Napisano 8 Lutego 2016 Napisano 8 Lutego 2016 Weź już lepiej Geax Mezcal, jak trochę bardziej agresywne to Conti RaceKing.
Alsew Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 Weź już lepiej Geax Mezcal, jak trochę bardziej agresywne to Conti RaceKing. Geax Mezcal na 70 % asfaltu??? I jak popada to nie wychodź z domu ;-) wystarczy wilgotny beton a ta opona dostaje świra... Race King jak najbardziej się nada.
cervandes Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 Smart Samiszcza albo Race Kingi. Ja wybrałem właśnie SS i nie żałuję ani troszkę.
robertrobert1 Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 Geax Mezcal na 70 % asfaltu??? I jak popada to nie wychodź z domu ;-) wystarczy wilgotny beton a ta opona dostaje świra... Nie bardzo rozumiem skąd ta surowa opinia. Jeżdżę na niej od wielu lat od nizin po kamieniste szlaki i nie mogę o niej złego słowa powiedzieć. Co więcej podróżowałem na niej w potoku, po mokrych okrągłych kamieniach czyli jednych z najbardziej śliskich letnich podłoży i nie byłem zmuszony nawet do najmniejszej podpórki. Tak więc opone Geax Mezcal polecam ale tylko jako opone kierunkową. Na tył ją szkoda. O wiele lepiej się sprawdzi opona Continental Travel Contact. Smart Sam jest bardzo dobrą oponą terenową i dość dobrą oponą szosową ale tylko pod warunkiem jako opona dojazdowa. Moim zdaniem jej przeznaczenie to 15 % asfaltu / 85 % teren.
BikerLight Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 Co do Smart Sama się nie do końca zgodzę - to nie jest bardzo dobra opona terenowa - raczej bym ją traktowała jako świetną oponę uniwersalną. W cięższym terenie ustępuje znacznie oponom typowo górskim, na terenie grząskim jak błoto stara się wykończyć użytkownika Przy proporcjach jakie @@Rgd zakłada czyli 70% asfalt reszta teren sprawdzi się bardzo dobrze i przy takim użytkowaniu bym ją polecił, szczególnie w szerszej wersji.
robertrobert1 Napisano 14 Lutego 2016 Napisano 14 Lutego 2016 Chyba w węższej wersji bo toczenie się po asfalcie mając wersję 2,25 to tylko wyrabianie łydy gdyż opory są takie jakbyś za sobą ciągnął worek ziemniaków.
cervandes Napisano 14 Lutego 2016 Napisano 14 Lutego 2016 Przesiadłem się z semi slicków 1,9 Conti Double Fighter czy Kenda Khan na Smart Samy 2.25 drut i kręcą się tak samo albo i lepiej. Robię te same trasy, tą samą maszyną, średnia drgnęła o jakieś grosze na plus przy smart samach. Do tego gigantycznie większy komfort i możliwość zjechania z asfaltu. A śmigam nie na kamieniach, tylko 3,2/2,5.
modrzew Napisano 14 Lutego 2016 Napisano 14 Lutego 2016 Wiadomo, że do szosowych ~8 barów jeszcze daleko, ale w terenie to już kamień
pokerman9 Napisano 14 Lutego 2016 Napisano 14 Lutego 2016 wg. mnie race kingi maja dużą przebijalność,podczas jazdy po leśnej ścieżce 2x złapałem gumę.. teraz mam smart samy 2,1 i jestem bardziej zadowolony,ptylko po 1,5kkm z tyłu pół bieżnika nie ma..dużo jeździłem po asfalcie
Rgd Napisano 14 Lutego 2016 Autor Napisano 14 Lutego 2016 Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Dam sobie jeszcze chwilę i wybiorę między RaceKingami a nowymi Smart Samami. W sprawie dętek, coś szczególnego polecacie czy cokolwiek się weźmie - wystarczy?
Bolo8888 Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Mam Smart Samy 26x2,25, jezdze naprawde duzo po asfalcie i jest to naprawde dobry kapec. Nie szumi w porownaniu chodzby do X Kinga. Opory toczenia znikome jak na taka opone. No i co najwazniejsze zuzycie na niewielkim poziomie, przyczym cena bardzo korzystna. Mialem kiedys Kendy Kwesty badziew nie z tej ziemi, delikatnie popada i lecisz na pysk na asfalt. Zerowe trzymanie. A na suchym wcale nie taka super zaista jak to pisali. SS pompuje mniej wiecej rowno po 3.5, dla mnie wpozo w kazdych warunkach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.