Skocz do zawartości

[sztyca] amortyzowana czy sztywna

przemq8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W mojej srebrnej strzale sztyca podsiodłowa ma 25.4mm średnicy i jest trochę krótka jak dla mnie (około 20cm).  Planuje jutro kupić dłuższą, ale tak mi przyszło do głowy czy by nie próbować szczęścia z amortyzowanymi. 

Czytałem że typu zoom to badziewie, a te suntour ncx nie mają takich rozmiarów. 

Co byście polecili do rowerku trekingowego? Kupić sztycę aluminiową sztywną i do tego jakieś lepsze siodełko czy może coś innego?

Napisano

ja ogólnie olał bym temat sztyc amortyzowanych. Ciężkie to i często nieskuteczne. Sztyca 25,4mm sama w sobie lekko amortyzuje, do tego dobre siodełko, dobre spodenki z wkładką i powinno być ok.

Napisano

z lepszych to suntour ncx, oraz kilka elastomerowych jest, innymi się nie interesuj- nieodpowiedni kąt działania więc nieskuteczne- zwykły balast (niestety z własnych doświadczeń :/ )

Napisano
z lepszych to suntour ncx

Tyle wiem, jak znalazłem o podobnej konstrukcji i odpowiednim rozmiarze(thudrbuster)  to cena 700zł mnie zagięła totalnie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

też zastanawiam się nad kupnem amortyzowanej sztycy dla mojej kobiety. Jedną z najczęstszych niedogodności to bolący tyłek, pomimo stosowania żelowej nakładki. szerokość sztycy 27,2. Możecie się wypowiedzieć w tym temacie coś? Czy jest sens? 

Napisano

o ile kupisz taką zawiasową (np. suntour ncx) to działa to całkiem nieźle. więc jak jest potrzeba to warto, ale na bolący tyłek to przedewszystkim zastanowiłbym się nad zmianą siodełka- jak jest złego kształtu to może nic nie dać zadowalających rezultatów

Napisano

też zastanawiam się nad kupnem amortyzowanej sztycy dla mojej kobiety. Jedną z najczęstszych niedogodności to bolący tyłek, pomimo stosowania żelowej nakładki. szerokość sztycy 27,2. Możecie się wypowiedzieć w tym temacie coś? Czy jest sens?

To zależy od technik jazdy. Ja zauważyłem ze moja kobieta nie podnosi tyłka przed przeszkodami i jezeli tu jest tak samo to jest jeden z powodów.

Jakbyś chciał to mam czarnego ncx-a kupionego w maju ubiegłego roku wiec jeszcze na gwarancji. Mi pomógł na problemy bolączek doopy. Jednak zmieniłem rower i potrzebuje innej średnicy wiec ta idzie do ludzi. PW jezeli jestes chętny.

Napisano

Używałem 3 lata sztycy suntour i sprawdziła się znakomicie. Niestety intensywne użytkowanie sprawiło że dostała lekkich luzów ale i tak nadal spełniała swoje zadanie, wymagała tylko częstszego smarowania dla uniknięcia skrzypienia.

Teraz korzystam z CaneCreek Thudbuster i jestem mega zadowolony, chociaż różnica w działania pomiędzy CaneCreek i suntour nie jest aż tak duża co różnica w cenie.

Aha - do tego max miekkie siodełko i nic nie wyszło nie narzeka....

Napisano

@vive_fan jest sens, ale sztyca NCX ma jedną wadę, jest naprawdę ciężka (około 800g), Thudbuster ST od Cane Creeka jest prawie o połowę lżejszy, niestety drogi. Za to po około 3 latach Suntour jest do wymiany bo łapie duże luzy, a w Thudbusterze wystarczy po paru latach wymienić elastomer.

Napisano

Używałem i używan Cane Creek Thudbuster, do turystycznej jazdy na rowerze MTB i trekkingowym jak najbardziej polecam. Nie należy tylko zrobić błędu jak ja i kupić sztycę na "gotowy" rozmiar ramy obecnego roweru, ja tak zrobiłem z poprzednim i po zmianie roweru zostałem z drogim gadżetem (poprzedni miał rozmiar 31,6mm a obecny 30,9mm). I teraz musiałem zakupić kolejną niestety. A rozwiązaniem jest kupno np. 27,2 i dowolnej redukcji  w górę - masz uniwersalną sztycę.

Ale Ciebie to nie dotyczy, bo chyba masz obecnie najmniejszy możliwy rozmiar tej średnicy?

pzdr Alkir

• 3 tygodnie później...
Napisano

Siodełko, które mogłoby choć trochę zastąpić sztycę amortyzowaną musi mieć duże sprężyny. Najfajniejszy model, moim zdaniem, to Brooks Flyer. Gdy skóra się ułoży jest kosmicznie wygodne.

Budzi wątpliwości estetyczne w rowerze crossowym :)

Napisano

kupiłem zwykłą sztywną stalówkę, do tego trafiło mi się jakieś dziwne siedzenie które okazało się nadzwyczaj wygodne dla moich czterech liter. Jest  ciężkie ale podczas jazdy po wertepach, nadzwyczaj dobrze amortyzuje i jakby grzeje mą dupkę  :woot:

• 2 miesiące temu...
Napisano

Niedawno kupiłem Thudbuster ST do trekinga i nie żałuje wydanej kasy. Ważę 72 kg i wsadziłem elastomer "3". Polecam :-)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Czy w przypadku problemów z kręgosłupem, warto kupić tą sztyce Thudbuster ST? Kupiłem ostatnio rower, a przez kilka lat nie siedziałem na rowerze. Dodatkowo mam problemy z kręgosłupem i trochę "czuję" jazdę.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Przy problemach z kregoslupem trzeba obnizyc kierownice i dac wezsze siodelko, a nie kanape. Przy sportowej pochylonej pozycji kregoslup jest najmniej obciazony. Najbardziej obciazony jest na kanapach i w pozycji siedzacej jak na krzesle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...