x7fire Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Jak wiele osób przed sezonem zastanawiam sie nad butami spd, ale konkretnie nad tymi dwoma parami butów (obie w wersji srs czyli z klamrą), bo obecnie można je dorwać za ok 350 zł - ciężko o coś w tym przedziale z klamrą poza Shimano 089. Czy ktoś miał styczność z którymś i może się wypowiedzieć? W sieci dość mało informacji, na forum też. Scorpious niby bardziej przewiewny, ale "technologicznie" gorszy niż Hammer. Hammer z kolei mocno zabudowany (nie wiem jak byłoby w gorące lato) i wg jedynej recenzji jaka znalazłem podatny na uszkodzenia, choć nie sprecyzowano jakie i z jakiego powodu. Wagowo podobne http://www.northwave.com/en/product/_hammer_srs http://www.northwave.com/en/product/_scorpius_2_srs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 8 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Mam scorpiusy, mierzyłem hammery również. Zależy do czego, Scorpiusy, rzeczywiście bardzo przewiewne, w lecie świetne, noga się nie poci. W momencie, kiedy temp spada do 7-12 st to zaczyna się robić chłodno. Ogólne ja Scorpiusy polecam, świetne buty, przejeździłem cały rok, nie było żadnego problemu z nimi. Hammery są bardziej zabudowane, mi nie pasowały, bo gniotły mnie na środku stopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x7fire Napisano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Dla potomnych, subiektywne odczucia, więc traktować z przymrużeniem oka. Miałem jednak okazje przymierzyć oba modele i w dużej mierze jest tak jak opisał Nepalczyk. Hammer jest przede wszystkim węższy niż Scorpius co mnie zdziwilo plus ma dziwnie uformowany czubek od wewnątrz, że czuć plastik prawie wbijający się w palce, gniecenia środka stopy nie odczułem. Materiałowo sprawia wrażenie solidniejszego, bo ma mniej siatki niż Scorpius, (co też przekłada się na gorszą wentylację, ale o ile nie mam pojęcia), ale też użyty materiał przynajmniej na oko wygląda lepiej. Teoretycznie maja tą samą sztywność, ale lepiej mi się chodziło w Scorpiusach, choć może to tylko kwestia wspomnianej szerokości. Trzymanie stopy w obu identyczne, wagowo też podobne. Wrażeń praktycznych z jazdy oczywiście nie mam Ogólnie Hammery sprawiają wrażenie buta przewidzianego bardziej na wiosne/jesień, a Scorpiusy na lato, więc ja spróbuje z Scorpiusami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 12 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Scorpiusy widziałem wczoraj w hurtowni w Krakowie po 320 zł. Wersja czerwona-biało-czarna. Rozmiary 41,42,43. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.