Skocz do zawartości

[buty] Northwave Scorpius vs Hammer

x7fire

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiele osób przed sezonem zastanawiam sie nad butami spd, ale konkretnie nad tymi dwoma parami butów (obie w wersji srs czyli z klamrą), bo obecnie można je dorwać za ok 350 zł - ciężko o coś w tym przedziale z klamrą poza Shimano 089. Czy ktoś miał styczność z którymś i może się wypowiedzieć?

W sieci dość mało informacji, na forum też. Scorpious niby bardziej przewiewny, ale "technologicznie" gorszy niż Hammer. Hammer z kolei mocno zabudowany (nie wiem jak byłoby w gorące lato) i wg jedynej recenzji jaka znalazłem podatny na uszkodzenia, choć nie sprecyzowano jakie i z jakiego powodu.

Wagowo podobne

http://www.northwave.com/en/product/_hammer_srs

http://www.northwave.com/en/product/_scorpius_2_srs

Mam scorpiusy, mierzyłem hammery również.
    Zależy do czego, Scorpiusy, rzeczywiście bardzo przewiewne, w lecie świetne, noga się nie poci. W momencie, kiedy temp spada do 7-12 st to zaczyna się robić chłodno. Ogólne ja Scorpiusy polecam, świetne buty, przejeździłem cały rok, nie było żadnego problemu z nimi.  
  Hammery są bardziej zabudowane,  mi nie pasowały, bo gniotły mnie na środku stopy. 

Dla potomnych, subiektywne odczucia, więc traktować z przymrużeniem oka.

Miałem jednak okazje przymierzyć oba modele i w dużej mierze jest tak jak opisał Nepalczyk.

Hammer jest przede wszystkim węższy niż Scorpius co mnie zdziwilo plus ma dziwnie uformowany czubek od wewnątrz, że czuć plastik prawie wbijający się w palce, gniecenia środka stopy nie odczułem. Materiałowo sprawia wrażenie solidniejszego, bo ma mniej siatki niż Scorpius, (co też przekłada się na gorszą wentylację, ale o ile nie mam pojęcia), ale też użyty materiał przynajmniej na oko wygląda lepiej. Teoretycznie maja tą samą sztywność, ale lepiej mi się chodziło w Scorpiusach, choć może to tylko kwestia wspomnianej szerokości.

Trzymanie stopy w obu identyczne, wagowo też podobne. Wrażeń praktycznych z jazdy oczywiście nie mam

Ogólnie Hammery sprawiają wrażenie buta przewidzianego bardziej na wiosne/jesień, a Scorpiusy na lato, więc ja spróbuje z Scorpiusami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...