Skocz do zawartości

[buty] SPD do m505

b4rtek

Rekomendowane odpowiedzi

Patrząc po pogodzie niedługo będę mógł zainicjować swój sezon rowerowy w tym roku. Jako że dostałem pedały SPD (M505) należałoby kupić też jakiś but. 

Jest to moja pierwsza styczność z tym systemem. Jeżdżę głównie w mieście lecz lubię też wyskoczyć na jakieś bezdroża czy do lasu. Szukam butów, w których będę mógł komfortowo jeździć ale również komfortowo chodzić po wypięciu się.

Po dość intensywnym googlowaniu w oko wpadły mi tylko:
https://www.decathlon.pl/buty-na-rower-mtb-mt34-id_8299758.html (plusem jest to, że są dostępne w Decathlonie niedaleko mnie oraz podoba mi się ich cywilny wygląd, minusem jest natomiast brak rzepu lub klamry u góry).

http://www.sportset.pl/buty/885-bontrager-buty-ssr-mtb.html (te są moim ideałem ale cena nie dla mnie jak na pierwszy taki zakup)

Także w skrócie:
- do 250 zł (ewentualnie +50 zł)
- wygodnie i do jazdy i do chodzenia
- w miarę cywilny wygląd
- chociaż jedna klamra lub rzep 

Rower typowe MTB: Kross A6 (2012)

Ja się zdecydowałem na 089. Są to powiedzmy podstawowe buty MTB, ale już nie kapcie. Bo to co wrzuciłeś, to raczej po prostu zwykły but z blokami a w SPD nie do końca o to chodzi. Połączenie ma być sztywne a nie elastyczne.

A same buty bardzo fajne, normalnie można w nich połazić pod warunkiem, że nie będą to spacery!

Ja się zdecydowałem na 089. Są to powiedzmy podstawowe buty MTB, ale już nie kapcie. Bo to co wrzuciłeś, to raczej po prostu zwykły but z blokami a w SPD nie do końca o to chodzi. Połączenie ma być sztywne a nie elastyczne.

A same buty bardzo fajne, normalnie można w nich połazić pod warunkiem, że nie będą to spacery!

Też kupiłem zwiedziony taki wpisami jak twój. But ten to klasyczny bambosz, w którym można pójść na dyskotekę, a że blok schowany głęboko to nawet nikt się nie zorientuje. Wszystko można o nich napisać ale nie to, że są twarde i sztywne. Idealne do enduro/am gdzie z buta potrzebujesz dużo "podjeżdżać".

Własnie sprawdziłem ich sztywność. Maja 5. Moje Shimano z 1 posta maja 4 wiec praktycznie sztywność taka sama.

Może są jeszcze jakieś inne firmy niż Shimano z ciekawymi butami spd? Oczywiście cenowo pasujące do mojego budżetu (na allegro aktualnie bida).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...